Vigenèrecijfer

In de cryptografie is het Vigenèrecijfer bekend als een klassiek handcijfer. Echter doordat het als complex aanschouwd werd, werd het in het begin nauwelijks gebruikt. Echter als je eenmaal het principe en de werkwijze van het Vigenèrecijfer kent, is dit een vrij eenvoudig encryptie.

Wat heb je nodig voor een Vigenèrecijfer?

De encryptiemethode is polyalfabetisch: je zal de letters moeten vervangen aan de hand van verschillende alfabetische reeksen. Deze alfabetische reeksen kan je terugvinden in de Tabula recta.

De tabula recta is een tabel waarop je ziet dat het alfabet op iedere regel telkens met 1 plek verschuift. Hieronder kan je de Tabula recta terugvinden.

Tabula Recta - Vigenèrecijfer

Hoe Vigenère decoderen?

Om een vigenèrecijfer te ontcijferen heb je het geheime sleutelwoord nodig, anders kan je dit niet oplossen. Je schrijft het sleutelwoord onder de cijfertekst. Vervolgens zoekt men elke letter van het sleutelwoord op in het horizontale alfabet en gaat naar beneden tot men de betrokken codeletter in vigenèrecijfertekst tegenkomt. De letter, in het verticale alfabet (linkse alfabetkolom in Tabula Recta), die zich op dezelfde rij bevindt is de klare letter.

Een voorbeeld:

Vigenèrecijfertekst: iogk kgdchr

Sleutelwoord: cache

We schrijven onder iedere letter van de cijfertekst een letter van het sleutelwoord. Dit sleutelwoord moeten we hier 2 keer schrijven.

Daarna nemen we de Tabula Recta erbij en kijken we op het bovenste horizontale alfabet en zoeken daar eerst de letter ‘C’ van het sleutelwoord. In deze kolom gaan we op zoek naar de ‘I’ (eerste letter van de vigenèrecijfertekst) en kijken hiervoor in de meest linkse alfabetkolom met welke letter dit overeenkomt en schrijven dit op. In dit geval is dat een ‘G’. De volgende letter is een ‘A’, in die kolom zoeken we de ‘O’ en zien we dat deze overeenkomt met de letter ‘O’. Zo ga je verder tot alle letters ontcijferd zijn.

IOGKKGDCHR
CACHECACHE
GOEDGEDAAN

De oplossing: Goed gedaan

Vigenèrecijfer versleutelen

Wanneer je jouw tekst wil versleutelen met een vigenèrecijfer, dan kies je eerst een geheim sleutelwoord. Dat woord schrijf je onder jouw tekst (soms meermaals). Je zoekt de eerste letter op in het verticale alfabet en gaat in de horizontale alfabet op zoek naar de letter van het sleutelwoord. Op de kruising van beiden zal je jouw codeletter kunnen vinden.

Een voorbeeld:

Tekst: goed gedaan

Sleutelwoord: cache

GOEDGEDAAN
CACHECACHE
IOGKKGDCHR

Vigenèrecijfertekst: iogk kgdchr