Scrabble letterwaarde

Scrabble is een bordspel voor 2 tot 4 spelers waarbij je met een aantal willekeurige letters woorden moet vormen op het speelbord. Elke letter wordt willekeurig gepakt waardoor er geluk bij komt kijken om een spelletje Scrabble te winnen.

Elke letter heeft bovendien zijn eigen waarde, zo is het moeilijker om (Nederlandse) woorden te maken met een Q dan met een E. Hierdoor is de Scrabble letterwaarde van Q hoger dan die van de letter E. Diegene die op het einde van het spel een zo hoog mogelijke score behaalt, wint het spel.

Scrabble letterwaardes

In elke taal is de waarde van een letter in het Scrabble spel anders, simpelweg omdat bepaalde letters meer gebruikt worden in woorden in bepaalde talen. Hoe minder een bepaalde letter gebruikt wordt in een bepaalde taal, hoe minder deze waard is. Hieronder kan je de Nederlandse Scrabble letterwaardes terugvinden.

LetterWaarde
A1
B3
C5
D2
E1
F4
G3
H4
I1
LetterWaarde
J4
K3
L3
M3
N1
O1
P3
Q10
R2
LetterWaarde
S2
T2
U4
V4
W5
X8
Y8
Z4

De letter IJ wordt soms toegevoegd aan het spel en de Scrabble letterwaarde hiervan is 2 punten, hetzelfde als de combinatie van I en J (elk 1 punt letterwaarde).

Scrabble woordwaarde

De Scrabble woordwaarde wordt bepaald door de Scrabble waarde van iedere letter samen te tellen.

Hieronder kan je het voorbeeld zien van de Scrabble woordwaarde van het woord zoeken.

ZOEKEN
411311

4+1+1+3+1+1 = 11

De Scrabble woordwaarde van het woord zoeken is 11 punten.

Via deze site kan je online de Scrabble woordwaardes berekenen.