Soorten geocaches

Zoals je kan zien op de Geocaching kaart, zijn er heel wat gekleurde symbolen te zien. Dat zijn allemaal verschillende soorten geocaches. Deze geocache types hebben elk hun eigen kenmerken en op de geocaching kaart hebben deze geocache types elk hun eigen kleur en symbool.

Traditionele geocaches

Bij deze geocachetypes krijg je meteen de eindcoördinaten waar de geocache/schat verborgen ligt. Op de plek waar de geocache verborgen ligt, moet je een schat met een logboek terugvinden waar je jouw geocachenaam kan in schrijven als bewijs dat je deze gevonden hebt. Geocaches heb je in alle vormen en maten, grotere geocaches kunnen ook Swag bevatten.

PopulairsteMeest gevonden
BelgiëGC40GC40
Nederlandvan “Kluis tot Kookhuis”Amsterdam Trad’s – Chinatown
WereldwijdGeist des HagenPrague bridges 1 – Karluv most

Geocache Icoon - Multi-cache Multi-caches

Geocaching waypoint

Op de coördinaten die je op de website bij deze soort geocaches ziet zal je de uiteindelijke geocache niet terugvinden. Bedoeling van multi geocaches is dat je van punt naar punt gaat op basis van coördinaten die je zal moeten verzamelen via hints. Hier zal je ook vaak de term waypoint terug zien. Waypoints in de geocachewereld zijn een soort van tussenpunten waar je een hint zal vinden die je naar het volgende waypoint of de uiteindelijke geocacheschat zal leiden. Hoeveel waypoints er zijn bij een multi geocache of de lengte ervan kan je soms bij de beschrijving terugvinden, maar vaak is dat een verrassing waardoor je vast en zeker enkele uurtjes zoet bent tijdens een mooie wandeling. Een voorbeeld van een geocaching waypoint kan je hier zien, bedoeling is dat je naar dat volgende punt gaat op zoek naar het volgende waypoint of de cache zelf. Waypoints kunnen ook op een andere manier beschreven staan, zie bijvoorbeeld de afbeedling bij de mysterie cache: een cryptische omschrijving van je waypoint maken mag :). Ontdek ook 4 multi-cache varianten.

PopulairsteMeest gevonden
BelgiëWitch K-Night 200.000.1110 Lanaker Canals Trail
NederlandJumanjiMaastricht:Wandelen op en langs de stadsmuren
WereldwijdAlberich der Zwergenkönig Brandenburger_Tor

Geocache Icoon - Mystery of Puzzel Cache Mysterie geocache of puzzel caches

Geocaching vlagpuzzel

Sommigen schrijven dit ook als mystery geocaches. Net zoals de multi geocaches kijg je coördinaten waar de uiteindelijke geocache niet zal liggen. Bij dit soort geocaches zal je eerst wat denkwerk moeten uitvoeren vooraleer je het veld in kan. Vaak zal je een raadsel of puzzel moeten oplossen waarmee je dan de geocache coördinaten zal kunnen vinden. Ontdek verschillende Geocaching puzzelcodes om de code te kraken. Wat ook vaak voorkomt is dat een mysterie geocache gebruikt zal worden als bonus van een reeksje traditionele geocaches of multi-caches, waarbij je in elke geocache van een reeksje een deel van de puzzel krijgt om de bonus geocache te kunnen oplossen.

PopulairsteMeest gevonden
BelgiëVK 16 Het verloren Kabouterdorp FINAL VK 16 Het verloren Kabouterdorp FINAL
NederlandHet enge bos #11 – de BonusOde aan Rondje Austerlitz (BONUS)
WereldwijdSchatz des AlberichSchatz des Hagen

Geocache Icoon - Letterbox Hybrid Letterbox hybride geocaches

Deze geocaches zijn zeer gelijkaardig aan de traditionele geocaches, maar verschillen daarbij dat in deze letterbox geocaches een stempel aanwezig is. Deze stempel is uniek voor de geocache en is geen goodie of ruilitem en de stempel moet uiteraard in de geocache teruggeplaatst worden. Deze vorm van geocaches komt van ‘letterboxing’, een soort van schatzoeken waarbij aanwijzingen gebruikt worden ipv. coördinaten.

PopulairsteMeest gevonden
BelgiëRV 1.41 : Mol6: de Vraag Heide
Nederland27#DWLT BonusVier Länder Letterbox am Dreiländerpunkt
WereldwijdAirport-Kirche – TB Hotel Hamburg AirportHQGT: Geo Post Office

Geocache Icoon - Wherigo Wherigo caches

Een Wherigo-cache kenmerkt zich aan het feit dat het spel zich afspeelt op jouw toestel, maar uiteindelijk dat je toch een fysieke cache vindt. Via een cartridge die je op je toestel (gsm of gps) plaatst, kan je het spel spelen en ga je van plaats naar plaats waar je alleen op die specifieke locatie de opdracht op je toestel kan uitvoeren, vooraleer je de instructies krijgt voor de volgende locatie. Ontdek alle info over Wherigo caches.

PopulairsteMeest gevonden
BelgiëBrussels … Reverse WherigoBeeld van een route
NederlandHangman NL Wherigo: Constellations Hangman NL Wherigo: Constellations
WereldwijdDie Jagd nach dem Grünen DiamantenDie Jagd nach dem Grünen Diamanten

Geocache Icoon - Virtual cache Virtuele geocaches

Bij virtuele geocaches is de plaats belangrijker dan de container: je zal er immers geen fysieke geocache kunnen terugvinden. Om deze geocache te kunnen loggen moet je een foto maken, een vraag beantwoorden of een taak voltooien. Je zal alleszins de locatie moeten bezoeken. Ontdek 10 unieke plaatsen dankzij virtuele geocaches.

Dit cachetype is intussen gearchiveerd* is, waarmee we willen zeggen dat er geen nieuwe geocaches van dit type gemaakt kunnen worden. *Echter bestaan er ook de virtual reward caches: sommige geocachers werden de voorbije jaren beloond om eenmalig een nieuwe virtuele geocache te maken.

PopulairsteMeest gevonden
België♥ Pont d’Amour ♥And Glory of Antwerp
Nederland2C (5) – POINT2C (5) – POINT
WereldwijdHistoric WordsCache my Czech (Prague)

Geocache Icoon - Webcam Cache Webcam caches

Deze geocaches maken gebruik van de huidige webcams die er bestaan. Je zal gen fysieke container vinden, maar je kan loggen door naar de locatie te gaan van de webcam en een printscreen te maken van de website waar de video van de webcam getoond wordt.

Dit cachetype is intussen gearchiveerd is, waarmee we willen zeggen dat er geen nieuwe geocaches van dit type gemaakt kunnen worden. Ontdek de 3 webcam caches van de Lage Landen.

PopulairsteMeest gevonden
BelgiëBeach ParadiseBeach Paradise
Nederland“NijverdalCam”Markt van Sittard
WereldwijdLondon – Beatles Abbey RoadThe heart of munich

Geocache Icoon - EarthCache Earthcaches

Earthcaches zijn geologische locaties die geocachers kunnen bezoeken om iets te leren over de aarde. Dankzij Earthcaches kan je leren hoe onze aarde gevormd is door geologische processen, hoe we met onze bronnen omgaan en hoe wetenschappers ermee te werk gaan. Om een earthcache te loggen, moet je meestal vragen oplossen over deze geologische locatie. Ieder jaar is er ook Earthcache-day om Earthcaches te promoten. Ontdek 7 leuke tips met Earthcaches.

PopulairsteMeest gevonden
BelgiëDURBUY ANTICLINEDURBUY ANTICLINE
NederlandThe Netherlands The Netherlands
WereldwijdThe Cologne Cathedral – A Geological Point of View The Cologne Cathedral – A Geological Point of View

Geocaching events

Op de Geocaching kaart kom je ook wel eens volgende rode Iconen tegen:

Geocache Icoon - Event CacheGeocache Icoon - Mega-Event CacheGeocache Icoon - Giga-Event Cache

Deze dienen om aan te duiden dat hier in de toekomst een Geocaching event zal plaatsvinden. Op de Event pagina zal je de datum van het Geocaching evenement kunnen terugvinden. Enkele dagen nadat het evenement is afgelopen, verdwijnt dit icoon opnieuw van de Geocaching kaart en is het evenement gearchiveerd.

Er zijn 3 soorten Geocaching evenementen: gewoon, mega en giga. Deze worden bepaald door het aantal deelnemers van het evenement. Van zodra er meer dan 500 geocachers naar het evenement komen, spreken we van een Mega evenement. Van zodra dat er meer dan 5000 zijn, dan is het zelfs een Giga evenement.

Geocache Icoon - CITO CITO

CITO is de afkorting voor Cash In Trash Out. Het zijn bijeenkomsten die georganiseerd worden door geocachers om iets aan de natuur te doen: denk hierbij aan zwerfvuilacties of aan bomen planten. Ontdek alles over CITO evenementen.

Andere soorten geocaches

Bovenstaande geocaches kom je vaker tegen. Er bestaan ook nog enkele uitzonderlijke geocachetypes, deze andere geocachesoorten kan je in dit stuk over de Geocaching Icon run terugvinden.