Geocaching is immens populair en zeker sinds de opkomst van de Geocaching app(s) is dit toegankelijker geworden voor veel meer mensen. Positief aan dit verhaal is dat geocachen meer bekend en aanvaard is bij de mensen en geocaches vaker gevonden worden wat leuk is voor cache eigenaren die heel wat werk in hun geocache schat gestoken hebben. Wekelijks of zelfs dagelijks verschijnen er nieuwe geocaches, omdat iedereen hier aan wil bijdragen.
Echter meer geocache hunters brengt uiteraard ook nadelen: door het gebruik van de Geocaching app gaan we meer en meer op zoek naar de simpele oppikker-geocaches omdat de batterij van een smartphone minder lang meegaat dat van een gewone GPS. Dit is natuurlijk ten nadele van de mooie multi caches, die wel wat tijd durven vergen. Hierdoor komt het ook dat er steeds minder multi caches gemaakt worden of dat sommige multi caches vervangen worden naar de populairdere geocache trails. Het belangrijkste nadeel echter is doordat er meer geocachers zijn en er meer geocaches verstopt worden, de kwaliteit van de geocaches veel minder is: denk maar aan de duizenden micro- (lees: filmrolpottekes) en nanocaches die je kan vinden in Vlaanderen en Nederland (en zeg maar de rest van de wereld) al dan niet in de vorm van een geocache trail of reeks.
OpenCaching voor kwaliteitsvolle caches
Ondermeer hierdoor is Open caching ontstaan, een aantal personen wilden een oplossing bieden tegen de wildgroei aan micro en nano caches, omdat ze het originele concept van Geocaching, namelijk het tonen van een mooie/speciale plaats met als beloning een schat, willen benadrukken. OpenCaching zelf zijn enkele websites die een vrij en open portaal bieden voor iedereen die wil geocachen, met als doel om kwaliteitsvolle caches te kunnen aanbieden en de Opencaching leden te voorzien van functies op de websites die voor iedereen handig zijn.
Opencaching: een open en kostenloos cachen
De Opencaching websites zijn te vinden in de Benelux, Verenigde Staten, Duitsland, Polen, Roemenië, Engeland, Zweden, Noorwegen en Tsjechië. Bedoeling is uiteraard dat Open Caching ook blijft groeien en in andere landen beschikbaar zal worden. Het grote voordeel van OpenCaching is dat het voor de gebruikers kostenloos is om van alle functies gebruik te kunnen maken dit in vergelijking met Geocaching waarbij je voor de ‘extra’ functies moet betalen om een Geocaching Premium member te worden indien je daarvan wil gebruik maken.
Bijvoorbeeld kan bij Open Caching iedereen een beoordeling geven van de cache, terwijl bij geocaching dit niet mogelijk is (tenzij enkel door favorietenpunten van premium geocaching members). Deze beoordelingen hebben het grote voordeel dat iedere cache eigenaar ernaar streeft om een goede en kwaliteitsvolle cache te plaatsen. Ook kunnen er aanbevelingen aan caches gegeven worden zoals bij Geocaching de favorietpunten. Opencaching streeft ernaar om “OC Only” caches aan te bieden terwijl het ook mogelijk is om bestaande GC caches te kopiëren naar Opencaching. Interesse in Open Caching? Meld je dan volledig kostenloos aan op de opencaching.nl website.