Misschien heb je in een logboekje de stempel die hiernaast staat afgebeeld wel eens gezien. Nou, dat zijn wij, de Vrije(e)dag Cache Club. We zijn in december 2013, toen nog met 4-en, begonnen om iedere VRIJdag samen te gaan geocachen. Dat hebben we ook gedaan op enkele uitzonderingen na. Afgelopen december deden we dit dan ook reeds 10 jaar en hebben we door ons 3-en, Terpen Tijn, Huijgers en team WilP, bij elkaar opgeteld meer dan 100.000 caches gelogd.
Dat moet gevierd worden met geocaches
Meer dan 10 jaar samen geocaches zoeken wilden we heel graag vieren met een event. Dit ging door op 25 mei 2024 op een historische locatie. Die dag hebben we een serie geocaches, een LAB-cache en een woodie uitgebracht.
Het thema en naam van de serie werd: Giovanni Antonio Castione. Misschien kent u het verhaal, zo niet dan volgt hier de versie zoals die door de plaatselijke bevolking wordt verteld.
Oirschot, 2 juni 1838
Johan Castione een 16 jarige jongeman uit Italië probeerde her en der schilderijen te verkopen. Zo kwam hij op die dag in Oirschot Martinus Zoeren tegen waaraan hij de weg vroeg richting Boxtel. De man zei wel met hem mee te zullen gaan, want hij moest toch die kant op. De man die hem de weg wees vermoordde hem echter onderweg en beroofde hem van 18 gulden, in die tijd een klein fortuin. Daarvan zou hij later een deel hebben verbrast in café “De Papketel” aan het, Snepseind.
Martinus Zoeren is later opgepakt en ter dood veroordeeld en opgehangen in zijn geboorteplaats Arnhem. Het zou een van de laatste doodstraffen zijn die in Nederland is voltrokken, de oorlogsjaren uitgezonderd.
Het kruis dat nu op de plek des onheils staat is niet het originele, want wat is er gebeurd?In 1998 is het oorspronkelijke kruis door onverlaten afgezaagd en werd later teruggevonden ergens in een rivier in Diessen (ca. 12 km hemelsbreed hier vandaan!) Het kruis was niet meer te herstellen. De gemeente Oirschot heeft een nieuw kruis geplaatst.
Door de eeuwen heen werd er altijd een kruis onderhouden door de plaatselijke gemeenschap. Door speurwerk van Leon Vingerhoeds en een team van nieuwsgierige Oirschottenaren werd achterhaald dat slachtoffer Castione afkomstig was uit het dorpje Promosello, vlakbij het Lago Maggiore. Leon Vingerhoeds ging daar in 2017 naar toe en in 2018 kwamen 7 familieleden naar Oirschot. Daar werd Giovanni herdacht en werd er een wandeltocht gelopen. Deze route, die de naam Castione pad kreeg heeft Giovanni tot aan de plek waar hij vermoord werd ongeveer zo gelopen.
Een uitstekend verhaal dat ons geïnspireerd heeft om hier een serie geocaches te maken. Daarbovenop maakten we er een kleine geo-art van, uiteraard in de vorm van een kruis. De route telt in totaal 16 geocaches inclusief bonuscache (GCAN2H3).
Een historische route langs het Castione pad
De route start op een locatie die aan het thema is verbonden, het voormalige café van Mieke Vingerhoeds, tegenwoordig krijgt deze de naam Hoeve 1827 mee. De vorige uitbater was Leon Vingerhoeds.
Hij is een kleinzoon van Mieke Vingerhoeds die hier jarenlang een café/herberg runde. Tevens was hij een belangrijke initiator bij het tot stand komen van het Castione pad. In de afgelopen decennia was dit café altijd al op enigerlei wijze aan het verhaal van Johan Castione, zoals hij in deze omgeving genoemd wordt, verbonden. Op de LAB-cache locatie (Het Kruis Van Giovanni) vind u verdere interessante informatie.
De route wordt met bordjes aangeduid en is voor Geocachers een ideale leidraad voor de beleving en om de caches te bezoeken. Voor fietsers is het goed opletten met name in de kern van Oirschot om de bordjes (zie afbeeldingen) te volgen. Soms wordt er een stukje van de route afgeweken maar die punten wijzen zich vanzelf of zijn als via punt aangegeven.
Zelf op zoek gaan naar het kruis van Giovanni Castione
Deze geo-art kan je vinden in Oirschot en bestaat uit 16 caches, waarbij je eerst thuis aan de slag kan met de puzzels van de mysteriecaches. Deze puzzels zijn in het thema van de route. De geocache route brengt je vanaf de parkeerplaats als eerste naar de LAB-cache locatie en gaat dan verder via #1 t/m #15 om vervolgens uit te komen bij de bonus (GCAN2H3).
De route is ongeveer 16 kilometer en kan te voet of met de fiets gedaan worden. Spring uiteraard eens binnen in Hoeve 1827 voor een hapje of drankje. We nodigen iedereen van harte uit om deze serie te gaan doen en wensen u daarbij veel geocache plezier.
Geogroetje namens de VCC
Al meer dan 100 Favo’s. 87%
Dat loopt aardig aan 😉