Wat is Geocaching en hoe werkt het?

Wat is Geocaching?

Geocaching is een wereldwijde schattenzoektocht waar digitaal en de real world elkaar tegenkomen. Geocachen is een schatzoektocht op basis van GPS coördinaten. Via deze coördinaten en je GPS (of smartphone) kan je aan de slag gaan met geocachen. Naar wat je op zoek gaat tijdens het geocachen is steeds een raadsel, en dat is juist het leuke van deze mooie buitensport. Maar uiteraard krijg je wel wat hulp via zaken die op de geocachepagina staan zoals de geocache grootte, de geocache attributen en sommige geocache beheerders kiezen ervoor om een hint mee te geven die in Geocaching geheimschrift (ROT13) op de website staat.

Hoe werkt Geocaching?

Geocaching kan je spelen met een wandel-GPS of met de Geocaching app. Je zoekt online naar de coördinaten van een geocache en geeft deze in op jouw GPS of je zoekt geocaches via de app. Begeef je naar de locatie van de coördinaten waar je op zoek gaat naar de geocachecontainer.

Hoe te beginnen met Geocaching?

Nadat je een Geocaching account hebt aangemaakt kan je de coördinaten van een geocache opzoeken. Deze kan je terugvinden op de cachepagina. Via je Geocaching GPS of app kan je naar de juiste plaats gaan en daar kan je de geocache zoeken.

Hoe lang bestaat Geocaching?

Geocaching is ontstaan op 3 mei 2000. Dave Ulmer verstopte toen de allereerste schat en postte de coördinaten in een online GPS groep. Later die maand kreeg dit spel de naam Geocaching dat je uitspreekt als Dzjio-kesjing.

Wat zit er in een cache?

Een logboek moet in iedere cache te vinden zijn: hier kunnen de bezoekers invullen wanneer ze de cache bezocht hebben door je geocaching nickname en datum in te vullen. Sommige grotere geocaches kunnen ook nog ruilspullen (SWAG) bevatten: deze mag je meenemen als je iets in ruil plaatst van gelijke of grotere waarde.

Het doel van geocachen

Het doel van geocachen is simpel: iemand verstopt een schat, wat we ook wel (geo)cache noemen. Bij het zoeken naar een geocache bekijk je best altijd even wat de grootte van de geocache is, soms kan deze heel klein zijn. De cache moet uiteraard waterdicht zijn en het bevat steeds een logboek, waarin je jouw geocachenaam en de datum (en uur) van je vondst kan vermelden als bewijs dat je de geocache ook daadwerkelijk gevonden hebt. Ontdek snel hoe Geocaching werkt.

In geocaches die iets groter zijn zal je ook enkele zogenaamde ‘goodies’ kwijt kunnen. Bij Geocaching zijn goodies kleine spulletjes zoals speelgoed, munten of geocaching trackables. Bedoeling van deze Geocaching goodies is dat als je er iets uit neemt, je ook iets (evenwaardig) in de plaats legt. Een heel mooi principe in Geocaching dat jammer genoeg niet altijd gevolgd wordt.

Iedereen kan zijn ei kwijt bij Geocaching: lange wandelingen, boomklimmen, hengelen, Lost Places, nachtcaches, … Vaak zal je traditionele geocaches tegen komen, maar er bestaan ook nog andere soorten geocaches. Iedere soort geocache heeft uiteindelijk wel als doel om uit te komen op een finale locatie (geocache coördinaat) waar je dan ook de schat (in welke gedaante dan ook) zal kunnen vinden.

Wanneer je wil starten met geocachen wordt wel aangeraden om te starten met een Traditionele cache met een niet zo grote moeilijkheid. Op deze manier kan je met het principe van Geocaching vertrouwd te raken. Ontdek ook 10 dingen die je liever weet voor je begint met Geocaching.

Hoe werkt geocaching

Ontdek hier hoe je eenvoudig kan beginnen met Geocachen: van het aanmaken van een profiel, tot het vinden en loggen van je eerste geocache. Leer snel hoe Geocaching werkt en ontdek de verschillende geocaches in jouw buurt op de geocaching map en ga aan de hand van de coördinaten (of de geocache app op je smartphone) op zoek naar je eerste geocache!

Een kleine uitleg over geocaching kan je ook in deze video bekijken.

Meer ontdekken over Geocaching

Ben je al helemaal in de ban van het spel, ontdek dan via onderstaande linkjes meer informatie zodat je zelf met het spel aan de slag kan.

  1. Hoe werkt Geocaching
  2. Soorten geocaches
  3. Geocaching kaart
  4. Geocachepagina info
  5. Zelf een geocache maken
  6. Geocaching trackables
  7. GeoTours
  8. Geocaching app
  9. Geocaching GPS
  10. Adventure Labs
  11. Open caching
  12. 11 tips om een geocache te vinden