Top 10 dingen die je moet weten over Geocaching voor je van start gaat

Hoe leg je geocaching uit aan een leek die met geocaching van start wil gaan? Iemand die voor het eerst op pad wil gaan, is nog niet helemaal vertrouwd met de do’s en don’ts van Geocaching. Dus verzamelden wij de 10 dingen die je zou moeten weten voor je wil beginnen met geocachen en je eerste cache zoeken.

🏁 Begin met een gratis account en schakel later over naar Premium

Maak een gratis Geocaching account, later wanneer je helemaal in de ban bent kan je een premium account maken die enkele voordelen heeft. Ontdek de voordelen van geocaching premium membership.

🏁 Kies een korte gebruikersnaam

Bij het kiezen van je geocachenaam, kies je best voor een korte naam. Sommige logboekjes zijn zo klein of hebben zo weinig plaats dat je blij zal zijn met een korte naam. We hebben al veel geocachers zien prutsen om hun naam en datum in een minivakje te krijgen. Kies uiteraard iets dat je leuk vindt en weet ook dat andere geocachers jou bij deze naam zullen kennen.

FTF log Operation Monkeys
Je ziet het: soms is de ruimte in een logboekje heel erg klein.

🏁 Geocaches heb je in alle maten en vormen

Geocaches hebben verschillende groottes: nano caches bijvoorbeeld zijn niet groter dan een dopje van een tube zalf, anderzijds zijn er ook caches die zo groot zijn als een elektriciteitskast. (Op onderstaande afbeelding zie je trouwens dat je het logrolletje in het dopje van de nanocache moet steken, zodat deze beter kan sluiten 😉 )

🏁 Dure GPS? Het kan ook met een gratis app

Geocachen kan je doen met een GPS, maar ook met je smartphone via de geocaching app. Met deze app heb je toegang tot de traditionele geocaches met een lage moeilijkheid. Daarnaast zijn er ook verschillende andere gratis apps waarmee je kan geocachen, waarbij de meest gekende app ongetwijfeld c:geo is.

Geocaching app
Je kan ook geocachen met je smartphone, download de gratis app.

🏁 Ontdek je buurt

Start dicht bij huis wanneer je op zoek gaat naar je eerste geocache. Je eigen omgeving ken je waarschijnlijk als je broekzak en misschien zal je zelfs geen GPS of smartphone nodig hebben om te geocachen en zal Google Maps al volstaan om de coördinaten te interpreteren.

🏁 Heel veel Geocaching-woorden

Leer het geocaching jargon kennen: de acroniemen FTF en TFTC zal je wel vaker tegenkomen. FTF staat voor First to Find, dat is de eerste geocacher die een bepaalde geocache gevonden heeft. TFTC staat dan weer Thanks for the Cache, dat is een korte manier om de CO (= cache owner) te bedanken voor zijn geocache. Ontdek hier een lijst met veelgebruikte Geocaching afkortingen en acroniemen. Anderzijds zal je ook horen van ‘muggles’ waarmee de mensen bedoeld worden die nog nooit van geocaching gehoord hebben. Kortom je zal nieuwe woorden leren kennen, de betekenis ervan kan je opzoeken.

Geocaching acroniemen

🏁 Het blijft een ‘geheim’ spelletje

Let op voor muggles, zorg dat ze jou niet zien. Aangezien muggles geocaching niet kennen, zien ze jou beter niet waarom je vreemd tussen de struiken rond een boom aan het zoeken bent. Mochten muggles jou toch zien, voorzie dan een ‘uitleg’. Zo kan je bijvoorbeeld doen alsof je aan het bellen bent of foto’s aan het nemen met je smartphone of GPS. Sommige geocachers doen zich voor als werkmannen en gaan op pad met fluovestjes of een klembord. Ontdek ook onze andere tips om niet op te vallen voor muggles.

Geocaching muggles

🏁 De inhoud van een schat

Wanneer je een cache gevonden hebt, dan kan deze goodies bevatten. De regel is dat je iets uit de cache mag halen wanneer je zelf iets in de cache achterlaat en het liefst iets dat minstens evenveel waard is. Heb je niets bij, dan kan je ook niets ruilen dus laat je alles in de cache. Hou je natuurlijk aan de regels van wat je in een cache plaatst, geocaching wordt ook gespeeld door kinderen. Het kan ook zijn dat je trackables in een cache vindt, alles over trackables kan je hier nalezen. Wanneer je deze meeneemt, moet je deze zo snel als mogelijk terug achterlaten in een andere cache.

Geocaching SWAG

🏁 Leg alles terug zoals je het vond

Verstop een geocache niet moeilijker voor de persoon die na jou komt dan dat je hem zelf gevonden hebt. Enige uitzondering is wanneer je de cache open en bloot gevonden hebt en dus snel door muggles opgemerkt zal worden, maak dan uiteraard wel een melding bij de CO. Plaats de cache dus steeds op dezelfde plaats terug. Spoilers (in je log of via foto’s) zijn not done bij Geocaching, probeer dit dan ook te vermijden.

🏁 Have fun!

Maak plezier! Geocaching draait om de mooie wandelingen die je zal maken, de verhalen die je kan navertellen op zoek naar de cache en de unieke geocaches die je pad zullen kruisen. Bovendien is het veel leuker om met vrienden te gaan geocachen, alleen is maar alleen en bij sommige caches zal je elkaar nodig hebben om hem te vinden. Met vrienden zal je geocache ervaring veel veiliger zijn en beleef je nog meer fun!

9 gedachten over “Top 10 dingen die je moet weten over Geocaching voor je van start gaat”

  1. Dank voor alle afkortingen en deze informatieve website. We zijn nu een aantal weken actief in deze geweldige hobby. We leren iedere keer weer en we genieten ten voeten uit! Groeten, BoMoHe

    Beantwoorden
  2. “Mochten muggles jou toch zien, voorzie dan een ‘uitleg’. Zo kan je bijvoorbeeld doen alsof je aan het bellen bent of foto’s aan het nemen met je smartphone of GPS.”
    Die tweede zin lijkt helemaal niets met de eerste te maken te hebben.. Uitleggen dat je een coordinatenspel aan het spelen bent waarbij je op zoek bent naar een fysieke container lijkt me velen malen nuttiger dan een smoesje verzinnen

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.