De drie zusjes: van mysterie tot hel

Het mysterie van de drie zusjes is een van de bekendste multi-geocaches van Nederland. In deze blog vertellen we graag iets over deze cache en de ‘randzaken’ er omheen.

Al snel begon het te knagen

Op 16 januari 2003 gingen we voor het eerst met een GPS op zoek naar een schat. Dat was de cache Heinrich and the Fox die verstopt lag in een bos vlakbij Bennekom (Nederland), intussen is deze cache al meer dan 10 jaar gearchiveerd. Met een geleende eTrex euro (toen super modern, maar naar hedendaagse begrippen een GPS met een erg slechte ontvangst) gingen we de uitdaging aan. Het werd onze eerste ‘found’! We waren gelijk verslaafd en gingen op zoek naar andere kistjes. Na de vijfde cache begon  het echter al te knagen. Het leek ons leuk om zelf ook iets neer te leggen.

JaTi

Het mysterie van de drie zusjes

Wij wilden graag iets maken met een verhaal, een sage. En we besloten die sage zelf te creëren. Dat werd Het mysterie van de drie zusjes.

Maken Mysterie d3zusjes

Lang, lang geleden woonden een bosarbeider, zijn vrouw en hun drie dochters in alle eenzaamheid in de Veluwse bossen. Alleen de veldwachter bezocht zo nu en dan het gezin. Dat deed hij ook op een sombere en gure herfstdag midden negentiende eeuw. Wat de veldwachter aantrof, was verschrikkelijk. De vrouw van de bosarbeider was dood. Haar lichaam lag naast de waterput en haar hoofd lag tien meter verder bij de voordeur. De bosarbeider zelf zat bij het lichaam van zijn vrouw. Hij huilde af en toe en sprak wartaal. Naast hem lag zijn bijl… besmeurd met bloed. In zijn hand had hij een briefje met onbegrijpelijke tekens. Zijn drie dochters waren verdwenen.

De cache Het mysterie van de drie zusjes kwam 25 februari 2003 online. Geocachers konden (en kunnen natuurlijk nog steeds) ontdekken wat de tekens op het briefje betekenden, uitvinden of de bosarbeider zijn vrouw echt heeft vermoord en ontdekken waar de drie zusjes zijn gebleven. De cache trekt direct veel cachers. Ze waarderen het verhaal, de mooie omgeving en de attributen die in het veld verstopt zijn.

Anneke, Tineke en Karin

De hoofdpersonen uit de sage krijgen nog een extra rol. Ze worden ambassadeurs van onze cache. Als travelbug mogen ze Nederland door gaan zwerven van cache tot cache. We laten in oktober 2003 vijf travelbugs los: de drie zusjes (Anneke, Tineke en Karin), de bosarbeider en de moeder van de meisjes. Anneke en Tineke bestaan nog steeds. De andere drie zijn inmiddels verdwenen.

d3Zusjes

Het verhaal over de drie zusjes spreekt ook auteur Ina Enssr aan. Het leidt tot het boek d3Zusjes (spreek ui: de 3 Zusjes). Het is een thriller waarin onze cache een belangrijke rol speelt. Dat boek is in december 2008 uitgekomen.

d3zusjes-boek-ina-enssr

“Op 18 augustus verdwijnt Paul Bos. Als hij na twee maanden nog steeds spoorloos is, neemt zijn vrouw contact op met onderzoeksjournaliste Kristie Beekman. Al snel krijgt zij het vermoeden dat Pauls verdwijning te maken heeft met zijn hobby geocaching, een spel waarbij deelnemers met een GPS op schatten jagen. Geholpen door twee ervaren geocachers gaat Kristie op onderzoek uit. De zoektocht verloopt in eerste instantie moeizaam. Pas als Kristie in het bos een metalen plaatje vindt waarop een eigenaardige cijferreeks is gegraveerd, komt het onderzoek in een stroomversnelling. Verborgen aanwijzingen, raadsels en hints van de mysterieuze GioMan brengen haar vervolgens steeds dichter bij de waarheid, de gruwelijke waarheid die verborgen ligt daar waar de dood huist – in het bos.”

Ook het boek wordt populair bij geocachers. En door het boek wordt onze geocache nog een beetje bekender.

De Hemel of de Hel

Wij (en veel anderen) vinden de cache Het mysterie van de drie zusjes een erg leuke cache. Wel heeft de cache relatief weinig tussenpunten en geen uitdagende puzzels. We wilden de cache graag wat meer dimensie geven. We besloten dit niet te doen door de cache zelf te veranderen, maar er een nieuwe cache naast te ontwikkelen. Het moest iets bijzonders worden, iets groots, iets wat nog niet eerder gedaan was. Dat leidde tot de cache De Hemel of de Hel. Deze cache heeft het boek van Ina Enssr als uitgangspunt en is er zelfs mee verweven. Door De Hemel of de Hel te lopen, kunnen geocachers het boek helemaal zelf beleven. Nadat een geocacher Het mysterie van de drie zusjes heeft gelopen, neemt GioMan contact met hem op en zuigt hem (of haar) het donkere en gevaarlijke bos in.

de-hemel-of-de-hel

Geocaching is de kunst van het vinden. En jij? Jij bent een waar artiest. Slechts weinigen hebben de afgelopen jaren contact met mij gezocht. Nu wil je waarschijnlijk weten waarom je me moest mailen. Wel, ik heb iets voor je: het vervolg op de d3Zusjes. Dat boek was slechts een begin. Er is nog zoveel te ontdekken. Er is nog zoveel meer tussen hemel en aarde, zoveel meer in het bos. Als jij dat wilt, kun je op zoek naar een volgende dimensie. Op zoek naar antwoorden. Op zoek naar wat zich in het bos verborgen houdt. Dat wil je toch wel? Je bent toch nieuwsgierig? Natuurlijk ben je dat. Pandora zit in iedereen.

De Hemel of de Hel is een zeer pittige cache (vijf sterren) met veel lastige puzzels. De eerste puzzels moeten thuis worden opgelost om het startdocument van Gio te bemachtigen. Maar ook in het veld moet stevig worden nagedacht. De tocht is bovendien lang (in totaal zo’n twintig kilometer). Het is echt een cache voor de cacher met de nodige ervaring die wat meer wil dan de doorsnee traditional. De cache blijkt een mooie aanvulling op onze eerste cache.

Morgen Komt Nooit en Point of No Return

point-of-no-return-geocache

Na de Hemel of de Hel stopt het nog niet helemaal. We hebben De Hemel of de Hel inmiddels nog wat uitgebreid door twee bonuscaches toe te voegen. De cache Point of No return kan worden gescoord in een onderaardse gang, halverwege De Hemel of de Hel. Dat is dus met recht een bonus. Morgen Komt Nooit is eigenlijk meer. Het is een extraatje van vijf kilometer en een aantal interessante uitdagingen in de stijl van De Hemel of de Hel. Beide bonussen maken de cacheserie tot een compleet avontuur en een serie die je volgens ons gedaan moet hebben als je weleens in Nederland gaat cachen.

Blog geschreven door JaTi

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.