Cachepagina: beschrijving en details van je geocache

Op de pagina van een geocache kan je uitgebreid de informatie van een geocache bekijken. Iedere geocache heeft zo’n pagina en die kan veel nuttige informatie bevatten die je best even bekijkt vooraleer je beslist om het veld in te gaan. Het komt regelmatig wel eens voor dat je bij een geocache toekomt en dat je beseft dat je beter eerste de cachepagina bekeken had. Verschillende cachers noemen een cachepagina ook wel de geocache listing: dit is afkomstig van het Engels waar er sprake is van listing a cache (vrij vertaald: aanmelden van een cache).

Naast een omschrijving van de geocache kan je er alle details van de cache terugvinden. We hebben als voorbeeld de geocachepagina genomen van 04 – Tussen Koestraat & Liedermeerspark. We leggen uit welke informatie je kan terugvinden op een cachepagina op de website en waar je deze informatie kan terugvinden in de Geocaching app.

Welke info vind je op een geocache pagina?

Via onderstaande afbeelding kan je per cijfer opzoeken wat je kan terugvinden op een geocachepagina en waar je deze informatie kan teruvinden in de Geocaching app. Lees verder onder de afbeeldingen welke geocache details bij welk nummer horen.

  1. Cache type: ontdek hier meer over soorten geocaches. Het type geocache staat steeds aangeduid met het overeenkomende symbool.
  2. Cache titel: de naam van de geocache, deze is gekozen door de cache eigenaar
  3. GC-code: iedere geocache krijgt een unieke code die start met GC, meestal gevolgd door een 6-cijferige combinatie van letters en cijfers. Deze GC-codes worden gebruikt om te verwijzen naar geocaches.
  4. Cache eigenaar: Iedere geocache heeft uiteraard ook een eigenaar, dat is de persoon die verantwoordelijk is voor het onderhoud van de geocache. Meestal is dat ook de persoon die de geocache verstopt heeft, tenzij de geocache is geadopteerd door iemand.
  5. Verstopdatum: dit is de datum waarop de geocache verstopt is. Let op: deze kan verschillen van de datum waarop deze gepubliceerd is.
  6. Moeilijkheid & Terrein: De moeilijkheid van een geocache wordt aangeduid met sterretjes tussen 1 (minst moeilijk) en 5 (extreem moeilijk). De moeilijkheid van een geocache is afhankelijk van zichtbaarheid, obstakels en puzzels. Terrein: Ook het terrein wordt bepaald met sterretjes tussen 1 (toegankelijk voor gehandicapten) en 5 (speciale uitrusting nodig). De afstand tot de geocache, het landschap, begroeiing en hoogteverschillen hebben invloed op de terreinrating van een geocache. Het is niet altijd even eenvoudig om de D/T rating te bepalen: ontdek hier alles over de moeilijkheidsgraad van geocaches.
  7. Formaat: Of ook wel de cache grootte. Er zijn 5 verschillende soorten afmetingen:
    • micro: Een doosje dat minder dan 100 ml bevat, denk hierbij aan een filmroldoosje. Een microcache bevat enkel een logboek.
      • nano: Een nano geocache is een afgeleide van een micro, deze geocache is kleiner dan 10 ml en bevat enkel een klein logboekje.
    • klein: Een kleine geocache bevat tussen de 100 ml en 1 liter. Een voorbeeld hiervan is een plastiek potje.
    • normaal: Een normale geocache bevat tussen de 1 liter en 20 liter. Een voorbeeld hiervan is een munitiekistje of een voorwerp ter grootte van een schoendoos
    • groot: Een grote geocache bevat meer dan 20 liter. Denk hierbij aan grote emmers.
    • anders: Hiervoor moet je naar de geocache beschrijving kijken. Vaak wordt anders aangeduid door de cache eigenaar wanneer hij de geocache hunter wil verrassen.
  8. Favorietpunten: Geocaching Premium members hebben de mogelijkheid om een geocache te belonen met een favorietpunt. Hiermee geven ze aan dat ze dit een leuke geocache vinden.
  9. GPS coördinaten: Op iedere geocache pagina zal je geocache coördinaten kunnen vinden. Of hier ook daadwerkelijk een schat verborgen ligt, hangt uiteraard af van de soort geocache (traditional, multi, mysterie, …) waarmee je te maken hebt.
  10. Geocachebeschrijving: Een cache eigenaar kan aan een geocache een beschrijving meegeven. Hier wordt de geocacher vaak informatie meegegeven over de streek of over de geocache zelf. Soms wordt een cache hunter hier in een verhaal gesleurd. Bij mysterie geocaches zal je hier de puzzel kunnen terugvinden.
  11. Geocache loggen: hier kan je de geocache loggen. Hier is het de bedoeling dat je jouw bevindingen of jouw avontuur over de geocache meegeeft. Als je een geocache niet kon vinden, kan je ook een DNF (= did not find) loggen, het kan zijn dat verschillende geocache hunters de cache niet kunnen vinden omdat hij misschien wel verdwenen is. Lees gerust eens de Geocaching logging etiquette om te ontdekken hoe je jouw logs helemaal perfect maakt. Daarnaast kan je ook de fotogalerij bekijken van foto’s die meegestuurd zijn met de logs. En je kan hier geocaches toevoegen aan je volglijst.
  12. Eigenschappen: Aan iedere geocache kan je eigenschappen of Geocaching attributen meegeven zoals ‘kindvriendelijk’, te doen binnen een uur, rolstoel toegankelijk, honden toegelaten, picknick mogelijk, …
  13. Inventaris: Hier kan je kijken wat aanwezig is in de geocache. Voornamelijk welke Geocaching trackables in de cache terug te vinden zijn.
  14. Bericht naar de eigenaar: Een heel erg handige functie voor als je problemen hebt bij het vinden van een geocache. Via deze knop kan je de cache eigenaar bereiken via het Geocaching Message center.
  15. Geocaching hints: aan geocaches worden vaak tips meegegeven, deze worden in ROT 13 geheimschrift geplaatst. De decodeersleutel van dit ROT13 geheimschrift voor geocaching staat er ook bij vermeld zodat je de geoaching hint kan ontcijferen. Je kan er ook voor kiezen om de geocache tip snel te ontcijferen door op de decoderen link te klikken. Ontdek hoe je een goede Geocaching hint kan maken.
  16. Kaart: Hier kan je snel bekijken waar de geocache ongeveer ligt zodat je naar de geocache kan navigeren. Je kan iedere geocache ook op een grotere kaart bekijken zodat het wat makkelijker werken is. Ontdek alles over de Geocaching kaart.
  17. Logs: Een overzicht van alle logs van geocachers kan je helemaal onderaan de cachepagina terugvinden. Het kan soms wel eens de moeite zijn om te grasduinen in deze logs om extra informatie over de cache te weten te komen. Standaard staan de logs gesorteerd op datum, maar je kan ook sorteren op Beste verhaal en Meest nuttig.
  18. Foto’s en spoilers: Afbeeldingen en spoilers die de cache eigenaar gemaakt heeft kan je op deze plek terugvinden.

Veelgestelde vragen over een cachepagina

Wat is een geocachepagina?

Iedere geocache heeft zijn eigen pagina op de website van Geocaching waar je alle informatie en details over de geocache kan terugvinden.

Wat is een geocache listing?

Dat is de Engelse benaming van een geocachepagina. De naam cache listing wordt wel vaker gebruikt door geocachers en is afkomstig uit het Engels waar er sprake is van listing a cache (vrij vertaald: aanmelden van een cache).

Waar kan ik een geocachepagina maken?

Wanneer je een geocache verstopt hebt, moet je deze aanmelden bij Geocaching.com. Hier wordt alle informatie gevraagd waarmee de geocachepagina automatisch voor jou gemaakt wordt.