Je bent aan het geocachen en komt toe bij Ground Zero: je gaat alle mogelijke verstopplekjes af en toch heb je de cache nog niet in handen. Gelukkig kan een hint wel vaak eens soelaas bieden. In dit stuk willen we even stilstaan bij de Geocaching hint.
ROT13
Als je naar de cachelisting gaat kijken, dan kan je de hint onder de geocache beschrijving terugvinden. De hint is steeds versleuteld met geheimschrift. Om dit geheimschrift te decoderen heb je ROT13 nodig. Een vrij eenvoudige substitutieversleuteling waarbij de eerste 13 letters van het alfabet omgezet worden naar de laatste 13 en andersom.
💡 Wist je trouwens dat als je jouw hint tussen vierkante haakjes plaatst, deze niet versleuteld zal worden? Zo kan je bijvoorbeeld aangeven dat er meerdere hints zijn voor een geocache: [Tip 1] … [Tip 2] …
Ook in de Geocaching app kan je de hint bekijken van een geocache, wat natuurlijk best wel praktisch is in het veld. Dit kan je terugvinden door een klein beetje naar beneden te scrollen en is te vinden onder de info van de CO en de plaatsingsdatum. In tegenstelling tot de cachelisting is de de hint in de Geocaching app niet versleuteld.
Tips voor Geocaching hints
💡 Geef niet meteen de oplossing
De definitie van een hint: een aanwijzing, een indicatie, een tip. Mensen verwachten als ze een hint bekijken dat ze een aanwijzing krijgen om de cache te kunnen vinden. Geef niet meteen de oplossing weg, maar laat de mensen nog even zoeken: ten slotte is Geocaching ook nog steeds een spel waarbij je op zoek moet gaan. Je kan het vergelijken met een spoiler: je wil toch ook nog niet de afloop van een film weten vooraleer je deze gezien hebt? Net zo bij Geocaching: spoiler niet met jouw hint, anders is de ervaring van de cache soms helemaal verdwenen.
💡 Maak een oplosbare/verstaanbare hint
Ga het ook niet te ver gaan zoeken met jouw hint, gebruik woorden die iedereen kent en verstaat. Opnieuw: een hint moet een aanwijzing zijn naar de schuilplaats van de geocache, het moet de oplossing ook niet nodeloos moeilijker maken. Wanneer mensen online moeten zoeken wat je hint betekent, dan is deze te moeilijk.
💡 Voeg een hint toe
Een ietwat vreemde tip, maar de uitleg zal je beter verstaan. Niets is zo vervelend wanneer je de cache niet kan vinden en je opent de Geocaching app en ziet dat er een hint is, je klikt er op en dan verschijnt er dit:
We denken dat sommige mensen meteen een zenuwinzinking krijgen als ze dit lezen. Geef toe: het is ook vervelend, niet? Je kan de cache niet vinden en dan ontcijfer je de hint en lees je dat er eigenlijk geen hint is.
💡 Voeg een hint toe (bis)
Je kan ook opteren om het veld voor een hint leeg te laten. Daarmee ga je er van uit dat iedereen jouw geocache zal vinden. Maar mag je daar wel van uit gaan? Uiteindelijk kan het geen kwaad om een hint toe te voegen, toch? Je bekijkt enkel de hint als je deze nodig hebt, wie deze niet nodig heeft zal deze ook nooit bekijken. Als beginnende geocacher zal je blij zijn als er een hint is, terwijl meer ervaren geocachers deze niet nodig zullen hebben. Of je wil het extra moeilijk maken voor de geocachers natuurlijk 😉 en toch het veld leeg laten.
💡 Plaats een hint in de voorziene ruimte voor een hint
Wat we ook soms tegenkomen, is dat CO’s de ruimte voor een hint gaan gebruiken om extra info toe te voegen over de geocache die eigenlijk bij de geocache beschrijving horen. Dat is natuurlijk ook niet echt de bedoeling. Misschien ben je ook wel volgende ‘hints’ tegengekomen: ‘Niet te hard trekken aan de cache anders gaat hij kapot.’ of ‘Plaats de cache terug zoals je deze gevonden hebt’. Je voelt het ook wel: dat zijn geen hints!
Heel wat CO’s hebben het gevoel dat geocachers de cache listing niet lezen vooraleer ze op zoek gaan naar de cache (een evolutie door de Geocaching app), hierdoor plaatsen steeds meer CO’s belangrijke info over de cache bij de hint. Terwijl dat uiteraard niet de bedoeling is van deze ruimte. Als er echt belangrijke informatie in jouw cachebeschrijving staat (bv. een handleiding), dan is dit de ideale hint ‘Lees de cache beschrijving’. 😉
💡 Schrijf of maak de ideale hint
Hoe schrijf je nu de ideale hint voor jouw geocache? Wie veel inspiratie heeft kan wel wat verzinnen, wie geen inspiratie heeft kan hulp zoeken: vraag het aan vrienden of ga ter inspiratie hints van andere geocaches gaan lezen. Als je nu veel of weinig inspiratie hebt: het kan nooit kwaad om je hint te laten testen door anderen en deze eventueel bij te sturen. Wist je trouwens dat je ook emoji’s kan toevoegen aan dit veld?
Spoilerfoto’s
We lieten eerder al weten dat je met je hint ook niet al te veel moet gaan spoileren, maar eerder mensen op weg moet zetten. Maar je kan ook hints geven via een foto, dit is dan ook wel vaker bekend als ‘spoilerfoto’.
Een spoilerfoto kan van alles zijn, maar vaak worden deze gebruikt om ervoor te zorgen dat de locatie waar de geocache ligt niet beschadigd wordt. Denk bijvoorbeeld aan bomen, kapelletjes, … Geocachers zoeken overal en nergens en voor je het weet is er iets kapot, afgebroken. Een spoilerfoto kan hierbij helpen om de omgeving intact te houden.
Leuke hints
Hieronder geven we enkele hints die wij wel leuk vinden. Ken jij nog een leuke hint? Of heb je tips om de ideale hint te maken? Laat gerust wat weten.
- Knoop je veters = ga laag gaan zoeken
- Ik voel me aangetrokken = magnetische cache
- 🌊 = (in de buurt van) water
- We will, we will, … you = (fake)steen
Geocaching een hobby die je op mooie plekken brengt.
Dan is het onzin dat je hint teveel zou spoileren.. Liever een overduidelijke hint die geen twijfel laat dan een cryptische waar je niks mee kan.
Denk dat veel vernielingen en vermissingen komen doordat de hint slecht is en men veel te lang moet zoeken en dus opvalt..
Het gegeven voorbeeld van “knoop je veters” is al behoorlijk cryptisch. Ik vind cryptische hints juist erg leuk. Zoals bij alles: over smaak valt niet te twisten
Ik vond deze hint heel leuk verzonnen door een teamlid:
Ik sta voor …….. en ik sta hier als ik stout geweest ben.
Aan een paal in de hoek 🙂
Hahaha, die is inderdaad goed bedacht 😉
“Kom in mijn armen” gebruik ik voor een meerstammige boom…
“Een visje werpen” voor een hengelcache vind ik ook niet slechtgevonden.
Er zijn er zo veel mooie… 😉
Cryptisch, maar toch duidelijk 😉