Puzzle Mania tussen Velsen en Haarlem

Hoe het begon.

In juli 2019 heeft team Sasilon samen met team Diekat0255 hun eerste geo-art Blijmuiden geplaatst. Rond die tijd probeerden ze ook een stel vrienden enthousiast te maken voor Geocaching, maar dat wilde niet echt lukken. De mannelijke helft van het team vond het maar een stom spel. Inmiddels een jaar later zijn zij (team Nosaji) ook verslaafd.

Ineens begon er in mei een idee te broeien: iets met een nieuwe geo-art, fietsen was ook belangrijk en een route die een bonus heeft als afsluiter. We gingen samen rond de tafel om te discussiëren over wat we precies wilden. Het was snel duidelijk. Twee teams wonen in Velsen en 1 team in Haarlem, dus daartussen moet de route liggen, dat is wel zo handig vanwege het onderhoud.
De puzzels van de mysteries worden allemaal eenvoudige legpuzzels, zodat iedereen deze kan oplossen. De geo-art wordt een legpuzzel stukje en we willen ongeveer 25 diverse caches gaan plaatsen.

Aan de slag.

Terwijl we wachten op toestemming van de diverse gemeenten, gaan we alvast aan de slag met de route. Van Velsen naar Haarlem en weer terug. Dat is nog niet zo makkelijk, want Velsen ligt al aardig vol. Uiteindelijk weten we toch nog aardig wat mooie plekken te spotten. Alles wordt ingemeten, foto’s gemaakt voor de puzzels en de caches (inclusief de bonuscache) worden gemaakt.

Uiteindelijk worden het er 43, iets meer dan de 25 die we voorzien hadden. Omdat de bonuscache groot wordt, moeten we daar een mooie plek voor zien te vinden, ook dat is niet makkelijk. Maar dankzij de hulp van team Jacob&Yvonne kregen we toestemming van een stichting om op hun terrein de bonus te plaatsen , waarvoor onze dank.

De administratie.

En dan moeten er 43 listings gemaakt worden. We begonnen allereerst met een saturatiecheck voor de fysieke plaatsen en om te bepalen of de geo-art goed uit komt. Al snel komen we tot de ontdekking dat een puzzelstukje als geo-art niet gaat lukken, de omgeving ligt zo vol met caches en we willen onze geo-art niet over de andere caches plaatsen. Daarnaast ben je ook gebonden aan de afstanden tussen de virtuele en fysieke punten, waardoor we er niet uit kwamen.

We besluiten een bliksemschicht te maken. Na een paar uur staat deze op de kaart en zeggen we alle drie direct: DIT KAN ECHT NIET! Het had meer iets weg van de helft van een bekend teken uit de WOII. Bovendien ligt het ook nog eens dwars over de bunkers op de kaart. Hoe toepasselijk :-(, maar dit gaan we dus niet doen. Dan maar één lijn met een knik erin. Het gaat tenslotte niet om de geo art op de kaart, maar om de beleving van de route.

De saturatiecheck wordt goedgekeurd en na een paar avonden informatie verzamelen op internet zijn ook alle 43 listings klaar.

De praktijk.

De caches worden allemaal geplaatst en de volgende dag worden ze ter review aangeboden. Na 2 maanden voorbereiding is het toch altijd spannend of alles goedgekeurd wordt. En dan komt er een bericht, oh nee het zal toch niet. Maar het valt mee: een enkele cache moet een paar meter verplaatst worden en bij een andere cache moesten we bewijzen sturen dat deze niet op een spoorlijn ligt. Nog geen uur later komt de hele serie online.

En dan barst er iets los. Slechts 2 uur na het online komen van de serie ontploft onze mailbox. Natuurlijk weten we dat er jacht komt op de FTF, maar de logjes blijven dag in, dag uit binnen stromen. Dit hadden we niet verwacht. De reacties van de cachers is zoals gehoopt. Een prachtige route met gevarieerde caches en de bonus vinden ze de kers op de taart.

Zelf op zoek naar deze Puzzle Mania?

Wil je deze route ook fietsen. Het beste kun je starten bij nummer 1. GC8WC66 en daarna de nummering op volgorde blijven volgen. Zo fiets je de route zoals hij bedoeld is. De route in tegengestelde richting fietsen is geen goed idee, omdat je dan vaak moet oversteken om bij de cache te komen. In totaal zal je zo’n 35 kilometer moeten fietsen en onderweg kan je alle informatie terugvinden om de bonuscache te kunnen vinden.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.