Geocaching nickname: tips en verhalen

Een belangrijke keuze die je maakt bij het begin van het Geocaching spel is het kiezen van jouw gebruikersnaam, ook wel gekend als Geocaching nickname of Geocaching username. Je gebruikersnaam is de start van jouw Geocaching verhaal: het begin om geschiedenis te schrijven. Hoog tijd dus om het te hebben over de Geocaching nicknames.

Geocaching nickname regels

Ook bij Geocaching.com is jouw gebruikersnaam gebonden aan enkele regels:

✔️ Een geocachenaam moet uniek zijn

✔️ Minimaal 2 karakters – maximaal 20

✔️ Toegelaten karakters

  • a to z
  • A to Z
  • 0 to 9
  • _ [underscore]
  • ä ö ü ë ï ÿ æ œ ß á é í ó ú ý à è ì ò ù â ê î ô û ç ñ å ů č ě ň ř š ž ť ø ď

Tips bij de keuze van een Geocaching gebruikersnaam

📝 Kies jouw roepnaam

Vergeet vooral niet dat jouw gebruikersnaam jouw handtekening is in het Geocaching spel. Het zal jouw roepnaam worden, andere geocachers zullen jouw geocachenaam beter kennen dat jouw voor- en familienaam. Denk dus goed na hoe jij wil aangesproken worden door andere geocachers. Misschien is het wel een leuk idee om jou nu eindelijk te laten aanspreken als meneer, president of koning 😉

📝 Kies een naam waarbij je jou goed voelt

Je hebt de keuze om je eigen alias te maken, kies er ook eentje waarbij je jou comfortabel voelt: probeer op zoek te gaan naar verwijzingen naar jouzelf, zoek iets dat jou typeert, verwijs naar een leuke gebeurtenis uit je leven of wees gewoon origineel.

📝 Kies een korte nickname

Een van de belangrijkste tips bij de keuze van een goede Geocaching nickname: hou deze kort. Bij het vinden van een geocache, moet je steeds fysiek loggen om aan te tonen dat je de geocache gevonden hebt. Bij geocaches met een groot logboek kan je met sprekend gemak jouw lognaam in het boekje schrijven, maar er bestaan ook nano-caches! Nano-caches zijn heel erg kleine caches met een mini-logrolletje waarbij je slechts 1 centimeter de plaats hebt om jouw nickname te schrijven. Een geocachenaam met 20 tekens is natuurlijk wat moeilijk om op een centimeter te schrijven.

Nanocache met logboekje: merk vooral op hoe beperkt de plaats is voor een gebruikersnaam.

📝 Kies een naam die je zelf nooit zal vergeten

Maak het jezelf niet te moeilijk: kies een Geocaching gebruikersnaam die je zelf niet zal vergeten. Speel je nog andere spelletjes waar je ook een gebruikersnaam hebt moeten kiezen? Waarom dan niet dezelfde naam kiezen: deze ben je immers al niet vergeten en zit dus eigenlijk al ingebakken. Zo kan je ook verwarring vermijden.

📝 Geef spelfouten geen kans

Gebruikersnamen kan je op verschillende manieren schrijven: letters, cijfers, hoofdletters, … Je weet dat iedere gebruikersnaam op ontelbare manieren geschreven kan worden aan de hand van de toegelaten karakters. Hou het voor jezelf eenvoudig en kies een naam waarvan je weet dat je die de volgende keer op exact dezelfde wijze opnieuw zou schrijven. Bijvoorbeeld g3OCaCh1nG onthouden als nickname met een mix van cijfers, letters en hoofdletters zal een hele uitdaging zijn 😅

Geocaching nickname aanpassen

Je kan ten alle tijde jouw gebruikersnaam wijzigen bij Geocaching, hiervoor moet je naar jouw profiel gaan op Geocaching.com en daar kan je vrij snel jouw nickname aanpassen naar wat je ook maar wenst door deze in te geven op de plaats waar jouw huidige Geocaching nickname staat.

Let er wel mee op om dat te doen! Zoals in de inleiding gemeld kennen heel wat geocachers elkaar via de gebruikersnamen en niet via de echte namen. Je zal dus een onbekende worden in het Geocaching landschap. Daarnaast is dit ook heel verwarrend voor Cache eigenaars die de logboekjes en de logs nalopen: op het fysieke logboek staat nog jouw oude gebruikersnaam, maar online zal deze uiteraard aangepast zijn naar jouw nieuwe gebruikersnaam. Cache eigenaren zullen jouw nieuwe naam niet herkennen en daardoor jouw online log verwijderen.

Originele Geocaching gebruikersnamen

Eenmaal je bezig bent met Geocaching, zal je andere gebruikersnamen van geocachers tegenkomen in de logboekjes en online. (Iedere Geocaching nickname kan je hier trouwens simpel opzoeken.) Achter iedere nickname zit vaak een leuk verhaal, wij gingen op zoek naar enkele leuke Geocaching nicknames en vooral dat leuke verhaal dat aan de gebruikersnaam vast hangt.

King Elmo

Mijn nickname is te danken aan Elmo mijn hondje, een Cavalier King Charles Spaniël. Vandaar de afgekorte versie “King Elmo”. Helaas heb ik Elmo begin september moeten laten inslapen. De King zit in zijn ras en hij werd behandeld als een koning. Deze hondjes waren het lievelingsras van de Engelse Koning Charles. Dus Genoeg koninklijke connecties voor Elmo. Elmo was voor ons de King van het geocachen. Dat dacht hij toch en ik liet het hem geloven.
Hoewel hij zich een Koning waande had hij toch te luisteren naar mij, zijn vrouwelijk baasje. Maar ik denk dat weinig hondjes zo´n koninklijk leven krijgen. Elmo heeft zijn roepnaam te danken aan het rode figuurtje in Sesamstraat.

VW T2

Toen we begonnen geocachen reden we nog rond met onze Volkswagen T2. Je kent die wel, de legendarische hippiebus. VW T2 is gekend in Poperinge en omstreken voor zijn JFO reeks.

Mr. Maniac (aka IronManiacGLD)

In juli 2017 heb ik voor het eerst kennisgemaakt met Geocaching. Omdat ik direct een teamnaam moest bedenken kwam ik snel uit op IronManiacGLD. Dit is zo ontstaan omdat mijn bijnaam al jaren ‘Ironman’ was. Vanwege mijn achternaam ‘IJzermans’ => Ironman. Ooit heeft een collega daar de verbastering IronManiac van gemaakt. Dat sprak mij wel aan waarop ik besloot die naam ook te gebruiken als teamnaam. Met als toevoeging GLD omdat IronManiac blijkbaar niet meer beschikbaar was en GLD aangeeft in welke regio ik actief ben.

Na enkele maanden werd ik ook getriggerd om zelf geocaches te gaan bouwen. Met als handtekening het bouwen van gadget caches. Dit heb ik enkele maanden gedaan onder mijn initiële naam ‘IronManiacGLD’. Mijn caches werden vervolgens gepubliceerd als bijvoorbeeld ‘Gadget cache: ‘QR Challenge’. Gedurende dit proces merkte ik ook dat er inmiddels enige mysterie was ontstaan rondom mij als persoon en CO. Versterkt door de gadget caches die ik in het veld had liggen. Men sprak al snel over de ‘kronkel’ die ik als CO moest hebben om dit soort caches te maken. Omdat ik sterk geloof in thematisering besloot ik dat ik mijn naam beter op het zogenaamde mysterie moest laten aansluiten. Het een zou het ander namelijk moeten ondersteunen en versterken. Derhalve heb ik vervolgens ervoor gekozen om mijn teamnaam korter, simpeler én passender te maken. ‘Mr. Maniac’ is daaruit geboren. Ook de benaming van mijn gadget caches heb ik toen gewijzigd naar bijvoorbeeld ‘Maniac cache: ‘QR Challenge’. Met als reden dat men sneller mijn caches kan herkennen en een betere verwachting krijgt van de te vinden geocache. Bijkomend voordeel is dat de naam ‘Maniac cache’ altijd de lading dekt voor mijn caches. Dat was met ‘Gadget cache’ niet altijd het geval. Dus twee vliegen in één klap gevangen. Het effect is vooralsnog positief en maximaal. Het mysterie rondom Mr. Maniac is gegroeid en draagt bij aan de beleving en ervaring bij het zoeken, vinden en openen van mijn Maniac caches…

R@@K2012

Wij zijn in oktober 2012 begonnen met cachen. Er moest een originele nickname komen en meteen eentje die bij ons gezin/team zou passen. Toevallig had ik net de chocoladeletters voor Sinterklaas al gekocht. Ieder jaar moet ik het woord RAAK kopen zodat ons hele gezin een eigen letter heeft. Kortom die naam was zo bedacht. R staat voor Ria, A voor Alex, A voor Annabelle en K voor Kimberley. Dus we geven de naam RAAK in en die bleek al te bestaan.

Omdat Ria haar naam digitaal altijd schrijft als R!@ en Alex zijn naam digitaal schrijft als AleXXX was het al snel duidelijk dat we iets origineels met de letters RAAK moesten doen. Dus de A’s werden vervangen door @ (apenstaartjes). Maar ook die naam werd niet goed gevonden omdat die al bezet was volgens het systeem. Ik ben veel later gaan zoeken en kon de naam R@@K nergens vinden. Maar goed wat dan? Dat R@@K waren we wel over eens dat het dat moest worden. Dan maar het jaartal van starten er bij genomen. Dus zo is R@@K2012 geboren. Achteraf zijn we wel blij dat we het jaartal er ook bij hebben gebruikt want nu weten we altijd hoe lang we al aan Geocaching doen als iemand dat vraagt.

Maar het grappigste is een ander voorval een aantal jaren later: We hebben een geocache gevonden en die moeten we nog loggen. Als we dat na een paar dagen doen lezen we de laatste log: “we vonden deze cache nadat hij al een aantal jaren niet meer is gevonden want de laatste logger op de rol schrijft als datum 2012”. Die hadden dus niet door dat dat onze spelersnaam was en niet de datum van de laatste found…

Inmiddels is het zo dat als we teams zien of spreken die we nog nooit hebben gezien en we maken ons bekend als team R@@K dat ze dan al meteen zeggen: die van RAAK met apenstaartjes toch en iets met een jaartal…

Maar ons team heeft nog een kenmerk waaraan we worden herkend en dit is in de loop der jaren ontstaan zonder dat we er erg in hadden: ik ga loggen bij ons in de plaatselijke bibliotheek. Het was een mysteriecache die we hadden opgelost en net nieuw was. Ik zoeken in de bibliotheek maar kon het boek niet vinden. Er komt een mevrouw naar me toe en vraagt of ze mijn handen mag bekijken. Nog nooit zo een raar verzoek gehad en ik begreep het ook niet helemaal. Dus ik laat mijn handen zien waarop die mevrouw zegt: U bent team R@@K. Nou ik was helemaal perplex want hoe kon zij dat weten? Ik had die mevrouw nog nooit gezien!

Die mevrouw vertelde dat ze onze logs altijd leuk vond om te lezen maar nog iets anders had ze ontdekt: bij mysteriecaches staan vaak foto’s van de logboekjes. Die logboekjes heb ik vast met mijn handen. Tja en iedere 4 weken veranderen die nagels op de foto. Maar altijd met een glimmetje of een apart lakje. Dat was de reden dat ze me herkende aan mijn handen. Goh en inmiddels weten heel veel mensen dat geocachen met keurige nagels erg goed gaat en dat die nagels best wat kunnen hebben. Want in de loop der jaren heb ik het al van meer teams terug gehoord dat het zo leuk is om die nagels iedere keer te zien. Kortom niet alleen onze spelersnaam is iets wat bij ons past maar daar horen ook nageltjes bij 😉

spockske

Episode 1 – We spreken in het jaar des Heeren 1972!

Ik ben 16 jaar en op school in het Sint-Romboutscollege te Mechelen. De post-hippie of noem het post-mei-’68 periode wil dat de alternatieve jeugd er in Parka-jas bijloopt, een jeans draagt met daarin bloemetjes verweven, ruikend naar Patchoeli, lang haar heeft en marihuana rookt. In dat plaatje paste ik uiteraard niet omdat ik me vanaf mijn 15de al rebels begon te gedragen en absoluut niet met mijn kledij ging conformeren aan welke norm dan ook, ook niet aan de hippienorm. Volledig afwijken deed ik ook niet: ik droeg ook wel jeans, pater-sandalen en mijn haar was ook wel wat langer maar ik droeg bv. een Canadese houthakkersjas, genoeg om er niet uit te zien als de zoveelste geitenwollensok. Omwille van enkele (verregaande) deuggenietstreken werden ik met 2 anderen op het matje geroepen bij de prefect. Deze eiste als straf o.a. dat we de volgende dag op school kwamen met “kledij die past bij een leerling van dit college” en dat we maar eens een deftige knipbeurt moesten krijgen bij de kapper. Ook die sandalen hoorden niet thuis op het college. Rebels als ik was ben ik de volgende dag niet alleen in scouts uniform met korte floeren broek, hoge kousen en hoge stapschoenen aangekomen, maar had ik ook mijn haar tot op 5 mm afgeschoren. Je kon de prefect zijn gezicht de volgende ochtend zien rood worden van woede maar er kwam geen woord uit. Operatie geslaagd!

Maar in het weekend ging ik uiteraard met mijn “normale” kledij naar de jeugdclub alleen wou dat haar niet weer op lengte zijn op enkele dagen. Toen ik die vrijdagavond dus binnenstapte in de jeugdclub en mij herkenden aan mijn Canadese houthakkersjas maar mijn hoofd niet herkende, toch niet meteen, klonk er luid gelach toen ze beseften dat ik het wel degelijk was. En als je weet dat op dat moment op TV de reeks “Star Trek” zeer populair was, al droegen die kledij die compleet te maf was om los te lopen (die pyjama’s) en een volledig anachronisme waren t.o.v. de toenmalige tijdsgeest, zal het je niet verbazen dat puur op basis van mijn broske een van mijn beste vriendinnen het uitriep: “Precies Spock van Star Trek”.
Dat broske is die avond veel door heel lieftallige vriendinnen geaaid. Maar de naam Spock werd een begrip en veel mensen kennen me sindsdien enkel bij die bijnaam. Dat ging zover dat professoren aan de universiteit die soms aanwezig waren op evenementen die ik op de faculteit organiseerde (ja, ik ben altijd met zulke zaken bezig geweest) mij kenden bij de naam Spock en wanneer ik dat op het mondeling examen kwam me welkom zeiden als volgt: “Dag Spock, wat is jou echte naam?”. Nu nog in mijn familie en bij vrienden spreekt iedereen mij aan met Spock. Gisteren nog bezocht iemand die ik al 20 jaar ken me thuis en zag mijn naam op de deurbel staan en was verbaasd: “noem jij eigenlijk Luc?”. Zelfs mijn huidige vriendin noemt me al meer dan 40 jaar Spock.

Episode 2 – We spreken in het jaar des Heeren 2009!
Op 28 juli 2009 vond ik ongewild mijn eerste cache. Tijdens een motorrit in de Dolomieten naar de top van de Stelvio (het Mekka voor motorrijders) stapt mijn mijn buddy Ludo Copermans (nickname xsbiker) van zijn moto en verlaat de weg naar een hoop rotsblokken met de simpele melding dat hij iets gaat zoeken. Ik volg op wat afstand. Dan haalt hij een ammobox boven uit die rotsblokken en begint te schrijven. Ik vraag hem wat hem in godsnaam bezielt en hij legt het spelletje uit waarop ik ‘m vraag of hij een vijs of twee heeft losstaan. Hij blijft zeuren opdat ik ook zou loggen maar dan heb ik dus een nickname nodig. Ik kan niet beter bedenken op dat moment dan een samenvoeging van de nickname die ik al 37 jaar had en het type van mijn motor, nl. R1150RT en het werd dus spockR1150RT. Die zelfde avond logde ik mijn eerste cache op de website en verdiepte ik me in die website en nog voor ik het wist was ik gebeten en stonden er voor de volgende dag 2 andere caches op de agenda. Het einde van mijn motorhobby en het begin van een verslaving die nog steeds duurt (al is het al enkele jaren rustiger geworden). Maar die nickname begon me te irriteren want veel te lang om steeds op te schrijven. Maar wie gedacht had dat zelfs in 2009 de nickname Spock nog vrij was mits zelfs toevoeging met één of twee cijfers dacht verkeerd. En toen heb ik besloten het Vlaams verkleinwoord “ske” toe te voegen en zo werd het spockske met een kleine “s”. En daar loop ik nu al 11 jaar mee rond in de Geocaching community.

Beardieschipper

Wij dachten dat achter deze nickname een man zou zitten, niets is minder waar want dit is de Geocaching nickname van Olga. Haar beste cachemaatje is een Bearded collie. Hij gaat graag mee op pad en vindt zelfs ook caches! Hij zorgt voor het “Beardie” stuk.

Zelf is Olga deel van de bemanning/eigenaar van het hotelschip De 4 Vaargetijden. We zijn dus schippers op de Belgische binnenwateren. Haar man is niet erg geïnteresseerd in het Geocachingspel. Het blijft dus bij 1 schipper en 1 Beardie!

Ghostbussers

In 1984 en 1989 kwamen de films van Ghostbusters uit, deze films waren toen der tijd razend populair.
ieder kende wel het liedje met de tekst:

If there’s something strange
In your neighborhood
Who you gonna call? Ghostbusters

Zelf zat ik in die tijd op de basisschool en mijn achternaam is Bussers, nu werd het liedje vaak veranderd in ” Who you gonna call? GHOSTBUSSERS. De naam Ghostbussers gebruik ik intussen bijna 40 jaar en dus ook als Geocaching nickname.

Wat is het verhaal achter jouw Geocaching nickname? Laat het weten in een reactie hieronder!

Een originele manier om je nickname te ‘noteren’

15 gedachten over “Geocaching nickname: tips en verhalen”

  1. Onze officiële nicknames zijn GeoKars en GEOrgCACHING, maar als we samen onderweg zijn – en dat is bijna altijd het geval – loggen we met DNF. Vele geocachers vinden dat hilarisch, maar voor ons betekent DNF: Deutsch-Niederländische Freundschaft, omdat GEOrgCACHING uit Duitsland komt en GeoKars uit Nederland. En het is niet bij vriendschap gebleven……we zijn inmiddels al meer dan 2 jaar een stel.

    Op social media vind je ons terug als DNF_finder, omdat DNF helaas niet meer beschikbaar was.

    Beantwoorden
  2. Toen ik kennis maakte met Geocaching en een nickname moest maken, toen reeds was ik voor 8 keren Pappou (Grieks voor grootvader) genoemd. De cacher naam was uiteraard niet moeilijk voor mij, maar deze was al ingenomen. Dan maar mijn geboorte jaar eraan toegevoegd (dat onthoud je goed) . Nu leef ik op Kreta/Griekenland en hoor ik mijn afgekorte roepnaam continu, “yassou Pappou”. Mooi toch Pappou46 😉

    Beantwoorden
  3. we wilde eigenlijk EigenHoutje maar die was helaas al bezet..
    Vonden we leuk omdat je de cache vaak op eigen houtje moet zoeken en onze achternaam is van Hout. Maar nu heel saai Team van Hout dus mocht iemand een creatiever idee hebben 🙂
    Met de beginletters F J T S N kon ik ook al niet veel FiSTJe Nie zaten we nog te denken maar ja das ook niet echt dat t met geocachen te maken heeft.

    Beantwoorden
  4. Ik ben alles behalve creatief geweest, maar overal waar ik een Nickname moet kiezen is mijn achternaam nog beschikbaar, zo ook bij geocaching, dus Syroit it is.
    Pech voor mijn ouders die later zijn begonnen, dus die hebben de fonetische versie genomen, Sirwa.

    Beantwoorden
  5. Adrike van aAD, RIek en niKE onze husky. Nike hebben we al heel wat jaren geleden moeten laten inslapen naar zo reist ze toch nog met ons mee. Wij cachen vanaf 2007.

    Beantwoorden
  6. Kip_ik_heb_je is uiteindelijk onze cachenaam geworden.
    Dit zei mijn man vaak bij het vinden van een cache. Daarnaast hebben we zelf kippen en zijn fan van die dieren.

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.