KBR: KinderBoekenReeks Asenray

Het idee

Hoewel ik toch al enkele jaren cache, had ik niet meteen de behoefte om zelf wat neer te leggen. Eerst wilde ik wat meer ideeën opdoen, kijken wat er allemaal mogelijk was. Ik had wel al een reeks gedaan in Pey/Slek en ik was aangenaam verrast hoe je met eenvoudige beeldjes en kleine variaties in de manier van verstoppen de beleving van het cachen kon veranderen. Zoiets wilde ik ook maken. Maar hoe, daar was ik nog niet mee bezig.

Totdat ik mijn eerste cache plaatste, een multi-cache (Speeltuintjes Hoogvonderen – GC8E5MJ). Toen ik allemaal die leuke logjes zag binnenkomen, begon het toch wel te kriebelen om een wat uitgebreidere reeks te maken. Juist omdat ik de caches zelf ook allemaal de moeite waard wilde maken, heb ik gekozen voor mysteries. Omdat men wat meer moeite moet doen om bij de cache te komen, gaat men waarschijnlijk wat respectvoller met de cache om. Een ander voordeel is dat je de caches dan in de vorm van een geo-art kunt aanbieden.

Mijn 1e grote passie is lezen en ben met 5 jaar begonnen met alles te lezen wat los en vast zat. De keuze voor het thema was dus snel gevonden: kinderboeken.

KBR - vogel

De theorie

Ik ben in november 2019 eerst begonnen met het verzinnen van wat puzzels. Makkelijke puzzels, moeilijke puzzels, puzzels waar je alleen Google voor nodig hebt en puzzels waar je eerdere ervaring of ervaren mede-cachers voor nodig hebt.

Aangezien mijn kronkels natuurlijk weer anders zijn dan die van andere cachers, heb ik twee medecachers gevraagd om mijn puzzels op te lossen en te kijken wat de moeilijkheidsgraad ongeveer zou moeten zijn. De één een fervent puzzelaar en de ander juist wat minder. Dankzij hen zijn er vele foutjes en misverstanden uit de puzzels gehaald en heb ik waar nodig hints toegevoegd.

Toen ik de meeste puzzels klaar had, ben ik cachepagina’s gaan aanmaken en kijken waar daar de valkuilen waren, welke geochecker ik wilde gebruiken en hoe ik sommige puzzels moest aanpassen om ze online te laten werken, of om erachter te komen, dat sommige dingen niet meer kunnen in de huidige Geocaching format.

Omdat ik vind dat de caches voor iedereen die een beetje moeite wil doen toegankelijk moeten zijn, kan iedereen mij via het berichtencentrum om hints en extra hulp vragen. Ik antwoord meestal binnen enkele uren en tot nu toe nog altijd binnen een dag.

Het veldwerk

Op een gegeven moment heb je coördinaten nodig om de puzzels af te kunnen maken. Toen begon het veldwerk. Omdat ik onderhoud belangrijk vind, heb ik gekeken waar in de buurt een mooie en veilige omgeving was voor mijn caches, waar nog niet veel lag. Dat werd dus Asenray.

En hoewel het lijkt alsof mijn tocht bijna ten einde was, kwam ik in maart en april erachter dat de locaties die ik in de winter gevonden had, niet allemaal even geschikt waren in de lente en zomer. Bij sommige stonden inmiddels brandnetels en bij anderen vond ik tekenen van de eikenprocessierups. Dat betekende dus weer nieuwe locaties zoeken, manieren van verstoppen bedenken en puzzels aanpassen.

In de tussentijd bleef ik uitkijken naar beeldjes en dergelijke waarmee ik de caches op een leuke manier verstoppen kon. Er is een grote variëteit in verstopmanieren, waarbij sommige onder de grond, andere net boven de grond of zelfs 4 à 5 meter in de lucht zitten. Ik heb geprobeerd om elke cache een ander uiterlijk te geven en dat is grotendeels ook gelukt.

Bijna klaar

Eind mei was ik zover dat ik een aantal caches in het veld kon gaan plaatsen. Ik las op Facebook zoveel over gesloopte caches, dat het me beter leek om eerst te kijken of ze ik ze enigszins veilig kon verstoppen met deze tips om te voorkomen dat je cache beschadigt wordt. In de tussentijd ging ik verder met knutselen aan caches die wat meer voorbereiding nodig hadden dan een dopje op een beeldje. 

Toen alles klaar was heb ik de rest van de caches in het veld geplaatst. Na enige weken leken deze ook muggle-proof en heb ik een ander medecacher gevraagd om de route proef te lopen. Ze kon het meeste gelukkig redelijk makkelijk vinden en waar het wat moeilijker ging heb ik wat hints toegevoegd. Na al dat gepuzzel vind ik dat de cache redelijk eenvoudig te vinden mag zijn.

De bonus

Als ik achteraf dingen anders kon doen, dan had ik het rondje later online gezet. De bonus had wat vertraging opgelopen omdat hij toch wat bewerkelijker was dan ik ingeschat had, maar ik had verwacht binnen een week de bonus ook klaar te hebben. Door het warme weer (verf die niet goed pakte e.d.) werd dat helaas bijna 3 weken en dan nog even wachten tot hij opgehangen kon worden.

Hij is gelukkig wel helemaal geworden wat ik me voorgesteld had en een mooie afsluiting van de serie. Hij hangt op een veilige locatie en doordat het een minibieb voor kinderboeken is, valt het niet op als er regelmatig mensen bij staan. Om bij het logboek te komen heb je de gegevens uit de checker van de bonus nodig, want er zit een slot op.

De route

Het is niet een specifiek rondje hoewel je een route kunt uitstippelen waarbij je slecht 2 of 3 keer op dezelfde weg terug moet. De caches zijn bewust allemaal door elkaar gezet, zodat een volgend coördinaat niet te raden valt zonder de puzzel te maken. Enkele caches vallen ietwat buiten de te plannen route, doordat de processierups roet in het eten gooide.

De gehele route is met de fiets te doen, hoewel er hier en daar wat weggetjes zijn die prettiger zijn om te lopen vanwege het rulle zand. Enkele wegen zijn niet toegankelijk voor auto’s, die hebben het Geocaching attribuut ‘verboden voor motoren’ gekregen. Ik heb alle mogelijke parkeerplaatsen als waypoints toegevoegd in de eerste en de bonuscache (GC8WDE7).

Het is een mooie omgeving met afwisselende caches en aan het eind ligt er niet al te ver van de bonus een boerderijwinkel met terras, waar je heerlijk rustig kunt zitten en bijkomen.

Blog geschreven door MeGreenTree

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.