10 Tips tegen cachediefstal & beschadiging

We lezen het elke dag in één van de vele Facebookgroepen: iemand zijn geocache is gestolen of vernield. Helaas gebeuren zo’n dingen ook natuurlijk: het is natuurlijk zonde en niet echt fijn voor een cache eigenaar. Ook onze eigen caches zijn al stuk gegaan of verdwenen, op dat moment zinkt de moed ons in de schoenen.

We vonden het wel een goed idee om eens na te denken voor enkele tips om dit te kunnen voorkomen. Let wel: in sommige gevallen is dit uiteraard niet mogelijk. Maar alle kleine beetjes helpen natuurlijk, geef vooral de moed niet op 😉

Niets zo frustrerend als je een petling houder kan vinden, maar de petling is verdwenen.

👨‍👩‍👦 Plaats je cache op een publieke plaats

Het is belangrijk om stil te staan wie jouw cache vernield zou kunnen hebben: het zijn heus niet alleen geocachers die per sé het logboek te pakken willen krijgen. Mensen die nog nooit over Geocaching gehoord hebben en dan iets vinden zijn natuurlijk heel nieuwsgierig.

Caches worden net om die reden goed verborgen: zodat een cacher ongezien een cache kan vinden. Maar je kan ook andersom redeneren: plaats je caches op publieke, openbare plaatsen waar deze heel goed opvallen. Hierdoor ontstaat er eigenlijk een soort van sociale controle, niet veel mensen durven in het openbaar iets te vernielen.

In onderstaande video kan je West Virginia Tim zien praten met GC Rogier Geovlogs: al zijn caches staan op openbare plaatsen.

📢 Licht de buurt in

Over sociale controle gesproken, laat de mensen uit de buurt weten dat je een geocache geplaatst hebt. Dat is sowieso een win-win. De mensen uit de buurt zullen zich ook wel afvragen waarom geocachers plots aan het zoeken zijn rond een paaltje, kapelletje of boom bij hun in de straat. Anderzijds kunnen mensen uit de buurt ook een oogje in het zeil houden.

🥂 Werk samen met Horeca, winkels of dienst toerisme

Je kan nog een stapje verdergaan dan de buurt inlichten: je kan met de winkels en horeca uit de buurt afspraken maken om vlakbij hun zaak een geocache te plaatsen. Sommige zaken zullen de geocache als die van hun gaan aanschouwen en deze beginnen koesteren en onderhouden. Net zo als je met de dienst Toerisme samenwerkt: zij onderhouden de caches voor jou. Een goed voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld de populaire geocachereeks Het verloren Kabouterdorp waarbij de CO samenwerkt met de dienst toerisme van Lommel.

ℹ️ Geef aan dat het een geocache is

Als je nog nooit van Geocaching gehoord hebt en je komt een doosje tegen met een logboek in, dan vraag je jou natuurlijk af wat dat is. Een korte uitleg bij je cache toevoegen en die persoon kan het zelf ontdekken.

Let natuurlijk wel op: als je een cache hebt met bijvoorbeeld een slot aan, dan is het niet zo slim om de uitleg in de cache toe te voegen, maar deze duidelijk op de geocache zelf te hangen of plaatsen. Zoals eerder gemeld: heel wat mensen zijn nieuwsgierig en proberen toch maar te ontdekken waarom er nu pakweg een vogelhuisje in het bos hangt.

Voeg een uitleg over Geocaching toe: zo weten nieuwsgierige niet-geocachers wat dit is.

📝 Vul je cachelisting aan

Niet iedereen leest de cachelisting, maar deze die het toch doen kan je natuurlijk een boodschap meegeven:

 • wees voorzichtig met de cache, er is veel tijd in gestoken.
 • Kom niet aan …, dit is decoratie van de cache
 • Je hoeft geen kracht te gebruiken bij deze cache

⛓️ Leg je cache aan de ketting

In sommige caches zit wel wat materiaal dat geld gekost heeft natuurlijk. Dat wil je natuurlijk niet zien verdwijnen. Sommige caches maak je beter vast, bijvoorbeeld een vogelhuisje kan je vast hangen aan een dode boom met schroeven of nagels, terwijl je een petling met visdraad kan vastmaken.

Je kan ook nog een stapje verdergaan: een ammobox kan je ook letterlijk aan de ketting leggen. Je kan natuurlijk ook werken met een (fiets)slot of met een stukje staaldraad. Op deze manier ben je zeker dat deze alvast niet meegenomen zal worden.

💪 Gebruik stevige materialen

Vooraleer je jouw geocache plaatst, weet dan ook dat er ongeveer 100 bezoekjes zullen zijn in het eerste jaar. Is jouw cache stevig genoeg om al die bezoekjes te ontvangen? Als je werkt met hout: loop na of deze waterbestendig is, is het hout dik genoeg of kan je het in 2 breken? Gebruik zeker en vast geen glas: als dit valt is het kapot. Kijk hier na hoe goed jouw cachebehuizing is.

Dit slotje was helaas niet stevig genoeg en werd gebogen

✔️ Check, check, check

Cache eigenaren zijn vaak gefrustreerd omdat hun cache niet juist wordt geopend of gesloten wordt. Weet heel goed dat je als cache eigenaar perfect weet hoe je geocache in elkaar zit, maar dat andere dat niet weten. Zij proberen alles uit natuurlijk: moet ik hierop duwen of hieraan trekken, … Een ongelukje is snel gebeurd natuurlijk.

Laat je geocache daarom eerst door voldoende mensen checken: kijk aandachtig hoe zij ermee omgaan en lijst eventueel de pijnpunten van je cachebehuizing op. Zijn deze sterk genoeg voor pakweg 100 bezoekjes of moet je deze toch verbeteren?

🏥 Caches gaan kapot, onderhoud is belangrijk

We lezen en horen het verschillende geocachers vaak zeggen: ik had vroeger geocaches waar wat meer moeite in zat, maar nadat ze kapot waren of verdwenen zijn heb ik ze vervangen door een simpel potteke. Da’s best jammer natuurlijk.

Eigenlijk kan je ook redeneren dat wanneer je jouw geocache plaatst je er van moet uitgaan dat deze ooit kapot zal gaan of zal verdwijnen. Het is aan ons als geocachers om deze zo’n lang mogelijk leven te geven door op regelmatige basis deze goed te onderhouden.

Een geocache zonder logboek: ja, het gebeurd.

📦 Verplaats je cache

Soms is de plaats die je gekozen hebt gewoon niet geschikt voor een geocache. Als je cache herhaaldelijk verdwijnt of wordt stuk gemaakt dan is dat het teken om een nieuwe plaats voor jouw geocache te zoeken.

Er is niets mis mee om je cache te verplaatsen, als je deze binnen een straal van 161 meter verplaatst kan je dit zelfs eenvoudig doen door de coördinaten te updaten. Anders zal je even aan de mouw moeten trekken van een reviewer of een nieuwe cache indienen.

4 gedachten over “10 Tips tegen cachediefstal & beschadiging”

 1. Heel jammer dat steeds weer caches vernield worden.
  Ben 72 jaar en heb na pensionering het cachen ontdekt. Ik beleef er veel plezier aan.
  Nadenken, wandelen, beloning voor het vinden/oplossen.
  Denk ook, dat vaak door geocachers die de cache gevonden hebben, daarna zelf niet voldoende tijd besteden om de cache goed terug te leggen.
  Kom regelmatig een cache tegen waarbij doosje niet goed gesloten is, open en bloot achter gelaten wordt.
  Als cachers niet goed terug leggen, worden caches ook door “vreemden” gevonden.
  Heel jammer. Bovendien is het ook niet leuk voor de volgende cacher als de cache ( als die er nog is) zo kan worden opgeraapt.
  De lol zit hem toch in het oplossen en zoeken.
  Dus geocachers aub zelf ook goed opletten en een ander het plezier van zoeken gunnen.

  Beantwoorden
  • Helemaal eens!
   En steeds blijkt dat de gebruikers van GPS niet de beschrijvingen lezen maar wel de rating…
   Helaas gaan daardoor de ratings omhoog om maar te zorgen dat de cache niet vernield wordt. Bijvoorbeeld omdat de geocachers geen ladder hebben en dan maar wat aankloten om alsnog te loggen.

   Beantwoorden
 2. Nu na bijna 10 jaar geocachen mijn 11e cache in de maak is, ben ik inmiddels een stuk wijzer! Wel door schade en schande wijs geworden: één grote cache volledig gestolen, incl. het kastje wat er omheen gebouwd was, meerdere kleine gesloopt, niet sterk genoeg, of kwijtgeraakt. Alles gaat een keer kapot, dus heb ik van bijna alles wat los kan of beweegt een tweede reserve onderdeel: Deksels, schuifjes, doosjes, veldpuzzels etc.
  Mijn grootste (en duurste) cache ligt zeer openbaar op een drukke plaats en daar gaat het al jaren erg goed. Wel wat moeten repareren, maar slechts 1 keer en nooit iets ontvreemd. De kleintjes dichter bij huis stop ik tegenwoordig liever in een korte multi waar ik ook extra creativiteit in kwijt kan. Een multi wordt dan wel wat minder gezocht maar daarmee blijven ze ook langer goed.

  Beantwoorden
 3. Zou het een goed idee zijn om een foto te maken als de cache open is,deze foto plastificeren en met de tekst bv “Spaar de moeite om deze cache open te breken op de foto staat de inhoud! “

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.