Adventure lab caches

Geocaching Adventure Lab caches

Als je een keer een wat groter event hebt bezocht, zoals een mega-event of een giga-event, dan heb je vast wel eens een keer meegekregen wat lab-caches zijn. Maar wat is een lab-cache nou eigenlijk precies?

Wat zijn/waren labcaches?

LabCache

Een lab-cache is een nieuw soort geocache (type), die op de basis een van experimentele aard is om te kijken wat aanslaat of vernieuwing kan bieden in dit leuke spel wat wij Geocaching noemen. Ze tellen verder niet mee met je geocache-statistieken, maar wel met je aantal gevonden geocaches in totaal. Je kunt ze in je profiel terugvinden bij het toverfles-icoontje.

Deze zogeheten lab-caches kon je voorheen alleen doen bij Mega- of Giga-events, en hier werd dan ook veel mee geëxperimenteerd. Een opdracht, een speurtocht door een stad, een gadget cache om te openen – de creativiteit kon je bij elke labcache wel terugvinden. Als je de opdracht weet te voltooien, kon je online op de labcache-website je gevonden ‘codewoord’ invullen waarmee je een extra gevonden cache punt verdient.

Geocaching Adventure Lab caches

Begin 2019 heeft Geocaching HQ besloten om deze lab-caches in de huidige vorm om te toveren naar ‘Adventure Labs’ en heeft daar zelfs een nieuwe app voor ontwikkeld (ontdek hier de Geocaching Adventure lab app). Het idee hierachter is dat je met de Adventure Lab-app ook daadwerkelijk op locatie moet zijn, om deze te kunnen vinden. Op deze manier geeft het de maker van een labcache meer mogelijkheden om er bijvoorbeeld een leuke speurtocht in het veld van te maken. Waar je voorheen dus online je gevonden antwoorden kon invullen, kan dat binnenkort alleen nog maar via de Adventure Lab app op je mobiel als je op locatie bent.

Toen bekend werd gemaakt dat dit nieuwe geocache-type omgetoverd zou worden tot Adventure Labs, kon je je opgeven om er ook een te mogen maken. Uit de geocachers die zich hadden opgegeven en aan de selectiecriteria voldeden werden er 250 geocachers geselecteerd die zich uit mochten leven met het maken van een nieuwe Adventure Labcache. Je kunt dus niet zomaar een labcache maken: met deze ronde werden ze uitgedeeld aan select aantal, maar hoe dat in de toekomst zal gaan? Wie weet, houd het vooral in de gaten!

Zelf een Adventure Labcache zoeken?

Intussen kan je zowel in Nederland en België reeds enkele Adventure Labcaches terugvinden. Om deze zelf te beleven moet je volgende stappenplan volgen:

 1. Open de Geocaching Adventure Lab app
 2. Bekijk het overzicht van Adventure Lab caches. Deze staan gesorteerd op basis van de afstand van je huidige locatie.
 3. Kies een Adventure Lab cache en klik hierop. Zo krijg je meer informatie en details.
 4. Wanneer je op ‘Start’ klikt, zie je ook op een kaart waar je moet zijn en op welke plek(ken) je zal moeten komen om de Adventure Labcache af te werken.

Lab caches kaart

Intussen is er ook een kaart waarop alle Geocaching Adventure Lab caches staan. Zo kan je zien dat er in België en Nederland intussen al heel wat lab caches te vinden zijn.

Zelf een Adventure lab cache maken?

Heb je een leuk idee om een Adventure Lab aan te maken, dan kan je een aanvraag doen op deze pagina. Er zijn wel enkele voorwaarden aan verbonden: zo moet je een Geocaching Premium member zijn en moet je minstens 2 Adventure Lab Caches gevonden hebben.

Isolde’s ToverLAB: Mijn Adventure Labcache

Nadat ik mij had opgegeven om in aanmerking te komen voor een Adventure Lab cache, kreeg ik na een week een mailtje dat ik door de selectie heen was gekomen en een van de gelukkigen was. Terwijl het enthousiasme groot was, springen meteen de ideeën rond om er iets leuks van in elkaar te toveren. Daar kan ik wel wat mee!

Een nieuw idee is geboren: Isolde’s ToverLAB. Na mijn serie over de Heks van Schollevaar, Isodore (ontdek er hier meer over), keert Isolde terug naar Schollevaar om wraak te nemen. De kwaadaardige zus van Isodore dus! En ze komt niet alleen!

Isolde's toverlab Adventure Lab cache

Al zoekende probeert ze haar toverkrachten in glorie te herstellen. Zo heeft Isolde bijvoorbeeld al haar Kraai’s Zicht terug, de Hand des Doods, het Tempeliers Kruis en ‘t Mohicaantje bemachtigd, het Spinnenleger weer achter haar en haar verloren Toverstaf weer terug.

Een van de toverkrachten waar Isolde nog naar op zoek is, is het ToverLAB om haar krachten-drankjes in elkaar te kunnen brouwen. Het Alchemisten lab is inmiddels gevonden, maar de alchemist bleef nog even uit.

Samen met Isolde ga je bij deze Adventure Lab er op uit om de toverdrank ‘Potius Confirmat Potum’ te kunnen brouwen. De benodigde ingrediënten voor dit toverdrankje ontbreken nog, en samen met Isolde ga je hiernaar op zoek:

 1. Aranea Puppi
 2. Aqua de Vida
 3. Puer Silvam
 4. Ravottia
 5. Poort Dimensia

Als je deze gevonden hebt in de Adventure Lab kan de alchemist eindelijk het benodigde toverdrankje brouwen! Bij het vinden van elk ingrediënt ontvang je een code om Isolde’s ToverLab (GC83DP1) te kunnen vinden!

Blog geschreven door Thobias010

22 gedachten over “Geocaching Adventure Lab caches”

 1. Leuk, zo’n nieuwe manier van cachen.
  Is dit ook offline te spelen of alleen met je gps?
  Ik heb nl geen abonnement op mn mobiel, slechts een prepaidkaart.
  Ben benieuwd.

  Beantwoorden
 2. Ik hoorde in een uitlegfilmpje, dacht ik, dat elke locatie van één labcache zou meetellen als found.
  Heb ik dus goed begrepen dat ik bij het doen van één labcache met 5 locaties dus 5 founds op mijn account krijg? Of is het er nog steeds gewoon 1 found (wat wel mijn voorkeur heeft)?

  Beantwoorden
 3. Ik vind labcaches erg leuk en in gedachten ben ik al helemaal bezig met een labcache uit te zetten in mijn eigen stad. Maar hoe kom ik in aanmerking om uitgekozen te worden voor het maken van een labcache?

  Beantwoorden
  • @Monique. Je zal moeten afwachten. Ik ben kort geleden gekozen en dit was hun motivatie in de mail:

   Selection is based in part on the following criteria:

   – An active Premium membership

   – Subscribed to marketing emails

   – Does not have a current credit or active Adventure (a “credit” gives access to the Adventure Lab Builder to create an Adventure, with up to 5 locations)

   – Is active and has found Adventure Lab Caches

   We are selecting geocachers regularly from those who meet the criteria and are in locations we are targeting. You were chosen as part of this process.

   Beantwoorden
 4. Wanneer ik tijdens een labcache één antwoord niet kan vinden, hoe kan ik dan verder naar de volgende locatie? De app bleef steeds terug verwijzen naar die ene locatie

  Beantwoorden
  • Hey,
   goede vraag: is dat niet omdat je de punten in een bepaalde volgorde moet afleggen?
   Deze app is juist daarvoor ontwikkeld om er zeker van te zijn dat je het niet van thuis uit probeert te doen maar echt ter plekke gaat.
   Succes!

   Beantwoorden
 5. In het begin van de labcaches zag je een groen flesje op het scherm. Die flesjes zie je nog steeds, maar nu ook flesjes met een soort tandwieltje erin. Wat betekent dat? Is dat wieltje soms een aanduiding dat er een bonus aan vast zit?

  Beantwoorden
 6. Hoe kan ik zien wie mijn labcaches gevonden heeft? De eerste 10 staan op het leaderboard en de meesten schrijven een log(je), maar van de rest weet ik het niet. Zou interessant zijn om te weten want de bonuscache mag alleen gelogd worden als de vijf labcaches gevonden zijn. Nu kan ik niks controleren…

  Beantwoorden
  • In de app kun je na het selecteren van een lab cache op Activiteit (net boven het midden, links van de start knop) klikken. Volgens mij kun je dan alle logs zien (ook als niet-eigenaar en als niet-vinder).

   Beantwoorden
 7. Het virus slaat toe na de eerste 4 vondsten van labcaches. 🙂
  Kan ik me bij deze aanmelden om een v=creatieve labcache in Roermond e.o. te mogen maken.
  Grtz, Paul Wijenberg (akak Nachtwacht)

  Beantwoorden
 8. O ja… en waar vind ik die online kaart van labcaches? da’s gemakkelijker als het gepiel met het minischermpje van de telefoon.

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.