Geocaching Adventure Labs

Begin 2019 heeft Geocaching HQ besloten om lab-caches om te toveren naar Adventure Labs en heeft daar zelfs een nieuwe app voor ontwikkeld (ontdek hier de Geocaching Adventure lab app).

Gratis Geocaching Adventure Lab app

Om Geocaching Adventure Labs te kunnen beleven, moet je de Adventure Lab app downloaden. Let op: deze is niet dezelfde als de Geocaching app. Het goede nieuws is dat ook deze Adventure Lab app helemaal gratis is.

Het idee hierachter is dat je met de Adventure Lab-app ook daadwerkelijk op locatie moet zijn, om deze te kunnen vinden. Op deze manier geeft het de maker van een labcache meer mogelijkheden om er bijvoorbeeld een leuke speurtocht in het veld van te maken. Je moet dus de Adventure Lab op je smartphone geïnstalleerd hebben en met je mobiel naar de juiste locaties gaan om een Adventure Lab te kunnen vinden. Als je in de buurt bent van de locatie (vaak binnen een straal van 20 meter) krijg je de mogelijkheid om een vraag te beantwoorden.

Een adventure lab kan uit maximaal 5 vragen bestaan, kan je ze alle 5 oplossen dan is de Adventure Lab geslaagd. Goed om weten is dat in je Geocaching statistieken voor elke opgeloste vraag er 1 cache wordt bijgeteld bij het symbool dat je hiernaast ziet voor Adventure Labs: zo kan je dus met 1 Adventure lab maximaal 5 geocache-punten scoren in je statistieken.

Zelf een Adventure Labcache zoeken?

Zowel in Nederland als in België kan je intussen verschillende Adventure Labs terugvinden. Om deze zelf te beleven en te vinden moet je volgende stappenplan volgen:

 1. Open de Geocaching Adventure Lab app
 2. Bekijk de kaart met Adventure Lab caches.
 3. Klik op een groene bol op de kaart.
 4. Je krijgt de naam en basisinfo van deze Adventure Lab. Als je deze wil zoeken, kan je hier nogmaals op klikken
 5. Zo krijg je meer informatie en details. over deze Adventure Lab.
 6. Wanneer je op ‘Start’ klikt, zie je ook op een kaart waar je moet zijn en op welke plek(ken) je zal moeten komen om de vragen van deze Adventure Lab af te werken.

Ook op jouw pc of laptop kan je een overzicht krijgen van de labcaches die je reeds gedaan hebt of nog niet volledig afgewerkt hebt. Jouw logs voor Lab Caches kan je hier terugvinden.

Lab caches kaart

Om te weten te komen of er Adventure Labs bij jou in de buurt zijn, moet je de Adventure lab app openen. Eenmaal je ingelogd bent (met je Geocaching account) krijg je de Adventure lab kaart te zien. Op deze kaart kan je 3 verschillende symbolen zien.

Hier ligt een Geocaching Adventure labHier ligt een Geocaching Adventure lab
Nieuwe Geocaching Adventure LabNieuwe Geocaching Adventure Lab
Afgewerkte Geocaching Adventure labAfgewerkte Geocaching Adventure lab

Zelf een Adventure lab cache maken?

Heb je een leuk idee om een Adventure Lab aan te maken, dan kan je hier ontdekken hoe je zelf een Adventure Lab kan maken. Er zijn wel enkele voorwaarden aan verbonden: zo moet je een Geocaching Premium member zijn en moet je minstens 2 Adventure Lab Caches gevonden hebben.

Intussen zijn al heel wat geocachers aan de slag gegaan met Adventure Lab caches: wat opvalt is dat verschillende cachers dat combineren met een fysieke bonus cache. Via de dagboekvermeldingen die je ontvangt na het oplossen van een vraag op de locatie van een labcache krijg je vaak informatie om de bonuscache te vinden. Ontdek hier 10 leuke lab caches met bonus.

Adventure Lab in de c:geo app

Adventure Labs kan je terugvinden op de kaart van de mobiele app. Als je hierop klikt, dan wordt je doorgestuurd naar de Adventure Lab app. Veel geocachers vinden het wat jammer dat je de punten van een Adventure lab niet kan zien in de app. Gelukkig is dat wel mogelijk bij de app c:geo. Om dit in te stellen moet je in de c:geo app rechtsboven op de 3 puntjes klikken (op de thuis-pagina) en naar de instellingen gaan. Klik vervolgens op diensten en zorg dat Adventure Labs op actief staat. Ga nu naar de live-kaart en je ziet de Adventure labs die worden aangeuid met een paars bolletje en een flesje erin. Op het moment dat je een Adventure Lab aanklikt en de informatie bekijkt en vervolgens weer teruggaat naar de kaart zie je ook de punten op de live kaart staan.

Lab-art

Als je goed kijkt op de kaart met Adventure Labs, kan je ook lab-arts ontdekken. In navolging van geo-arts op de Geocaching kaart zijn verschillende geocachers aan de slag gegaan om dit fenomeen door te zetten op de Adventure Labs kaart. Hieronder kan je een voorbeeld zien van de lab-art Carpool Schipluiden

Wat waren labcaches voor 2019?

LabCache

Adventure Labs zijn ontstaan in 2019, deze vervingen de zogenaamde labcaches. Een lab-cache was een nieuw soort geocache (type), die op de basis een van experimentele aard is om te kijken wat aanslaat of vernieuwing kan bieden in dit leuke spel wat wij Geocaching noemen. Ze tellen verder niet mee met je geocache-statistieken, maar wel met je aantal gevonden geocaches in totaal. Je kon ze in je profiel terugvinden bij het toverfles-icoontje.

Deze zogeheten lab-caches kon je voorheen alleen doen bij Mega- of Giga-events, en hier werd dan ook veel mee geëxperimenteerd. Een opdracht, een speurtocht door een stad, een gadget cache om te openen – de creativiteit kon je bij elke labcache wel terugvinden. Als je de opdracht wist te voltooien, kon je online op de labcache-website je gevonden ‘codewoord’ invullen waarmee je een extra gevonden labcache punt verdiende.

Isolde’s ToverLAB: Mijn Adventure Labcache

Nadat ik mij had opgegeven om in aanmerking te komen voor een Adventure Lab cache, kreeg ik na een week een mailtje dat ik door de selectie heen was gekomen en een van de gelukkigen was. Terwijl het enthousiasme groot was, springen meteen de ideeën rond om er iets leuks van in elkaar te toveren. Daar kan ik wel wat mee!

Een nieuw idee is geboren: Isolde’s ToverLAB. Na mijn serie over de Heks van Schollevaar, Isodore (ontdek er hier meer over), keert Isolde terug naar Schollevaar om wraak te nemen. De kwaadaardige zus van Isodore dus! En ze komt niet alleen!

Isolde's toverlab Adventure Lab cache

Al zoekende probeert ze haar toverkrachten in glorie te herstellen. Zo heeft Isolde bijvoorbeeld al haar Kraai’s Zicht terug, de Hand des Doods, het Tempeliers Kruis en ‘t Mohicaantje bemachtigd, het Spinnenleger weer achter haar en haar verloren Toverstaf weer terug.

Een van de toverkrachten waar Isolde nog naar op zoek is, is het ToverLAB om haar krachten-drankjes in elkaar te kunnen brouwen. Het Alchemisten lab is inmiddels gevonden, maar de alchemist bleef nog even uit.

Samen met Isolde ga je bij deze Adventure Lab er op uit om de toverdrank ‘Potius Confirmat Potum’ te kunnen brouwen. De benodigde ingrediënten voor dit toverdrankje ontbreken nog, en samen met Isolde ga je hiernaar op zoek:

 1. Aranea Puppi
 2. Aqua de Vida
 3. Puer Silvam
 4. Ravottia
 5. Poort Dimensia

Als je deze gevonden hebt in de Adventure Lab kan de alchemist eindelijk het benodigde toverdrankje brouwen! Bij het vinden van elk ingrediënt ontvang je een code om Isolde’s ToverLab (GC83DP1) te kunnen vinden!

Blog meegeschreven door Thobias010

69 gedachten over “Geocaching Adventure Labs”

 1. Leuk, zo’n nieuwe manier van cachen.
  Is dit ook offline te spelen of alleen met je gps?
  Ik heb nl geen abonnement op mn mobiel, slechts een prepaidkaart.
  Ben benieuwd.

  Beantwoorden
 2. Ik hoorde in een uitlegfilmpje, dacht ik, dat elke locatie van één labcache zou meetellen als found.
  Heb ik dus goed begrepen dat ik bij het doen van één labcache met 5 locaties dus 5 founds op mijn account krijg? Of is het er nog steeds gewoon 1 found (wat wel mijn voorkeur heeft)?

  Beantwoorden
   • Helaas is dat dus niet zo.
    Ik heb vanochtend een labcache gedaan die uit 5 locaties bestond en heb er nu 5 founds bij.

    Beantwoorden
   • Ik heb een probleem met de lab cache in helmond bij de tennis club.
    De vraag is wat is het nummer van de beveiliging als ik het nummer invoer wat er op het bordje staat geeft hij aan dat het fout is wat kan dat zijn. Heb geprobeerd met alleen cijfers en de cijfers met spatie ertussen en met streepje zoals je een tel nummer schrijft maar blijft fout hoe kan dit

    Beantwoorden
 3. Ik vind labcaches erg leuk en in gedachten ben ik al helemaal bezig met een labcache uit te zetten in mijn eigen stad. Maar hoe kom ik in aanmerking om uitgekozen te worden voor het maken van een labcache?

  Beantwoorden
  • @Monique. Je zal moeten afwachten. Ik ben kort geleden gekozen en dit was hun motivatie in de mail:

   Selection is based in part on the following criteria:

   – An active Premium membership

   – Subscribed to marketing emails

   – Does not have a current credit or active Adventure (a “credit” gives access to the Adventure Lab Builder to create an Adventure, with up to 5 locations)

   – Is active and has found Adventure Lab Caches

   We are selecting geocachers regularly from those who meet the criteria and are in locations we are targeting. You were chosen as part of this process.

   Beantwoorden
 4. Wanneer ik tijdens een labcache één antwoord niet kan vinden, hoe kan ik dan verder naar de volgende locatie? De app bleef steeds terug verwijzen naar die ene locatie

  Beantwoorden
  • Hey,
   goede vraag: is dat niet omdat je de punten in een bepaalde volgorde moet afleggen?
   Deze app is juist daarvoor ontwikkeld om er zeker van te zijn dat je het niet van thuis uit probeert te doen maar echt ter plekke gaat.
   Succes!

   Beantwoorden
 5. In het begin van de labcaches zag je een groen flesje op het scherm. Die flesjes zie je nog steeds, maar nu ook flesjes met een soort tandwieltje erin. Wat betekent dat? Is dat wieltje soms een aanduiding dat er een bonus aan vast zit?

  Beantwoorden
 6. Hoe kan ik zien wie mijn labcaches gevonden heeft? De eerste 10 staan op het leaderboard en de meesten schrijven een log(je), maar van de rest weet ik het niet. Zou interessant zijn om te weten want de bonuscache mag alleen gelogd worden als de vijf labcaches gevonden zijn. Nu kan ik niks controleren…

  Beantwoorden
  • In de app kun je na het selecteren van een lab cache op Activiteit (net boven het midden, links van de start knop) klikken. Volgens mij kun je dan alle logs zien (ook als niet-eigenaar en als niet-vinder).

   Beantwoorden
 7. Het virus slaat toe na de eerste 4 vondsten van labcaches. 🙂
  Kan ik me bij deze aanmelden om een v=creatieve labcache in Roermond e.o. te mogen maken.
  Grtz, Paul Wijenberg (akak Nachtwacht)

  Beantwoorden
 8. O ja… en waar vind ik die online kaart van labcaches? da’s gemakkelijker als het gepiel met het minischermpje van de telefoon.

  Beantwoorden
 9. Ik ben een tijdje geleden uitgenodigd om een labcache te maken. Nu weet ik niet waar ik moet beginnen. Kan jij mij zeggen welke site ik hiervoor moet openen. Heb jij ook tips? Ik moet wel snel aan de gang, dus enige haast is geboden. Alles moet voor 15 december klaar zijn.
  Alvast bedankt voor je moeite om mij te berichten

  Groet

  RenR61

  Beantwoorden
 10. Wij doen regelmatig labcaches… erg leuk… maar nu er er steeds meer komen en wij er veel gedaan hebben hoop ik dat het binnenkort ook mogelijk is om die wat je gedaan hebt van de kaart te verwijderen want het word nu steeds onoverzichtelijker

  Beantwoorden
 11. Hallo
  Wat leuk de Lab Caches. Ik heb een vraag. Ik zie de gevonden lab’s niet terug. Jullie zeggen ‘Je kan ze in je profiel terugvinden bij het toverfles-icoontje’.
  Ik heb al heel wat afgezocht maar niet gevonden dat ik het rondje compleet heb gevonden. Zouden jullie dit voor mij kunnen verduidelijken?
  Alvast bedankt.
  Groetjes Ingrid

  Beantwoorden
  • Hey Ingrid,

   goede vraag: het icoontje is intussen geüpdatet 😉
   Het toverflesje is niet meer en nu is het labcache symbooltje dat gebruikt wordt.

   Als je een labcache afgewerkt hebt, kan je dat zien in de Adventure Lab-app, er staat dan een vinkje in de aanduiding op de kaart 😉

   Beantwoorden
   • Hallo
    Ik heb zojuist nog een serie gelopen en zag het vinkje in de adventure cache die ik gedaan had. Echter toen ik op de button ‘doorzoek dit gebied’ klikte ging de gevonden serie weg en zag ik alleen nog de caches die ik niet gedaan had.
    Is dit in te stellen dat ik mijn gelopen caches ook zichtbaar hou? Ik kan niet vinden waar ik deze terug kan zien.
    Alvast bedankt voor het antwoord.
    Groetjes Ingrid

    Beantwoorden
 12. We hebben twee maal een labcache afgemaakt. Zodra ik alle punten heb gehad en op dagboek klik zodat ik de gegevens voor de bonus krijg, verdwijnt het hele icoon geen groen stipje geen vinkje en ook geen gegevens voor de bonus kan iemand me helpen

  Beantwoorden
 13. Ik dacht dat je verplicht was om ook fysiek de plek te bezoeken, maar er zijn Apps die je positie kunnen faken…. (FakeGPS). Dan kun je toch een hele ronde afleggen zonder uit je luie stoel te komen.

  Beantwoorden
 14. Wij hebben vanmiddag Isolde’s Toverlab gelopen. Erg leuk!
  Nu wil ik achteraf een review schrijven, maar de hele cache is verdwenen. Ook eentje waar ik al wel een review heb geschreven, is niet meer terug te vinden. Iemand een idee hoe ik reeds afgeronde Adventures terugvind?

  Beantwoorden
  • Dat probleem hebben wij ook. Eenmaal afgerond zien we nog heel kort een vinkje in het groene ballonnetje en daarna is het ballonnetje weg en zien we dus ook niet waar we al geweest zijn. Dat vinden we juist leuk om ook anderen erop te kunnen wijzen, maar helaas. Inmiddels hebben wij ontdekt dat we via deze link https://labs.geocaching.com/logs kunnen zien wat we hebben gevonden.

   Beantwoorden
 15. Hoi
  Zojuist weer een rondje gedaan. Ik zag het vinkje in de labcache die ik gedaan had. Maar toen ik op ‘dit gebied doorzoeken’ klikte gingen mijn gevonden labcaches weg en zag ik alleen diegene die ik nog niet gedaan had.
  Hoe kan ik die gevonden labcaches terug zien?
  Groetjes Ingrid

  Beantwoorden
   • Hoi admin
    Zie dat jij veel antwoorden geef
    Heb 2 vragen
    Kan ik mijn gebruikers naam ergens veranderen
    En heb bruggen lab in Helmond gedaan kan 1 antwoord echt niet vinden
    Ook niet via Google zag in de beoordelingen dat de vragen moelijk waren
    Vast bedankt
    Wilweeda

    Beantwoorden
    • Hoi,
     wat betreft jouw gebruikersnaam: deze is gelinkt aan je Geocaching profiel en daar kan je jouw Geocaching nickname wijzigen.
     Wat betreft vragen over Adventure Labs raad ik je aan om even te luisteren bij de plaatser van deze AL: deze zal je zeker op weg kunnen zetten.

     Succes

     Beantwoorden
 16. ik heb een aantal lab caches gedaan. Een aantal krijg ik wel codes, maar niet het coördinaat waar ik die codes moet invullen. Bijvoorbeeld bij de voetbal lab in Gouda. Waar vind ik dat ‘invulcoördinaat’?

  Beantwoorden
  • Ik zou dat ook graag willen weten. Er is iets veranderd bij één van de vragen van mijn labcache, maar ik krijg het niet voor elkaar om dit te veranderen.

   Beantwoorden
 17. Ik heb een aantal labcaches door elkaar heen gedaan en daardoor als ik er 1 had afgerond niet meteen een log geschreven, voorheen kon ik later dan alsnog een log schrijven, maar op de een of andere manier kan dat nu niet meer. De lab caches staan wel als voltooid genoteerd, maar bij activiteit kan ik mezelf niet terugvinden en dus niet mijn log schrijven, ik sta dus ook niet genoteerd als dat ik hem voltooid heb. Weet iemand hoe ik alsnog kan loggen?

  Beantwoorden
 18. Jammer dat je met verschillende tools op je telefoon de boel ook kunt neppen en dus onterecht loggen. Je installeerd een paar tools, je kunt de gps coördinaten beïnvloeden en lab laten denken dat je in Groningen ipv Rotterdam bent en je labcache gewoon vanuit je stoel lopend / fietsend volbrengen.

  Beantwoorden
  • Kijk even naar de informatie die bij de Adventure Lab staat, of de info die bij de bonuscache staat en vergeet zeker de dagboekvermeldingen niet te bekijken: hierin staat vaak de juiste info.

   Beantwoorden
 19. Hoi Admin,
  We Geocachen al heel wat jaar en bekijken nu voor het eerst de mogelijkheden van Adventure lab. Lijkt ons heel leuk en gaan we zeker doen. De eerste vraag die daarbij opkomt is: kan ik de routepunten op een of andere manier in mijn Garmin laden? Naar een punt navigeren vindt ik veel gemakkelijker op de Garmin dan met de smartphone.

  Beantwoorden
  • Hoi, de Adventure Lab’s werken alleen met de smartphone. Bedoeling bij AL’s is dat je ter plekke vragen oplost en die vragen kan je alleen zien als je dicht genoeg met je smartphone in de buurt van het punt bent. Dat is een technologie die enkel deze mogelijk is bij smartphones (als ik mij niet vergis) en waarbij je een vraag kan oplossen en meteen kan zien of je correct bent.

   Beantwoorden
 20. Een vraag….
  Wij hebben een eigen Labcache.
  Nu wil ik graag weten wie er onze labcaches gevonden heeft, maar kan dit nergens vinden. Alleen de top 10
  En ja, bij de beoordelingen, maar aangezien de beoordelingen niet verplicht zijn doen lang niet alle mensen dit.
  En we zouden zo graag net als bij een fysieke cache willen zien wie onze lab cache gedaan hebben.
  Weet iemand waar ik dit kan zien?
  Alvast bedankt voor het meedenken

  Beantwoorden
 21. Als je zelf een labcache plaatst, kan je dan zelf een souvenir krijgen? Je krijgt deze namelijk wel als je een event organiseerd of als je er eentje fysiek plaatst?

  Beantwoorden
 22. Wie komt er ook uit helmond en heeft ook problemen met de vraag bij de tennisvereniging bij de braak. Geeft bij mij steeds fout antwoord aan terwijl nummer daar gewoon staat

  Beantwoorden
 23. Ik kan sinds vandaag de app adventure lab niet meer openen. App verwijderd en erop nieuw opgezet. Telefoon aan en uit maar geen resultaat wie kan mij helpen ?

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.