Adventure lab caches

Geocaching Adventure Lab caches

Als je een keer een wat groter event hebt bezocht, zoals een mega-event of een giga-event, dan heb je vast wel eens een keer meegekregen wat lab-caches zijn. Maar wat is een lab-cache nou eigenlijk precies?

Wat zijn/waren labcaches?

LabCache

Een lab-cache is een nieuw soort geocache (type), die op de basis een van experimentele aard is om te kijken wat aanslaat of vernieuwing kan bieden in dit leuke spel wat wij Geocaching noemen. Ze tellen verder niet mee met je geocache-statistieken, maar wel met je aantal gevonden geocaches in totaal. Je kunt ze in je profiel terugvinden bij het toverfles-icoontje.

Deze zogeheten lab-caches kon je voorheen alleen doen bij Mega- of Giga-events, en hier werd dan ook veel mee geëxperimenteerd. Een opdracht, een speurtocht door een stad, een gadget cache om te openen – de creativiteit kon je bij elke labcache wel terugvinden. Als je de opdracht weet te voltooien, kon je online op de labcache-website je gevonden ‘codewoord’ invullen waarmee je een extra gevonden cache punt verdient.

Geocaching Adventure Lab caches

Begin 2019 heeft Geocaching HQ besloten om deze lab-caches in de huidige vorm om te toveren naar ‘Adventure Labs’ en heeft daar zelfs een nieuwe app voor ontwikkeld (ontdek hier de Geocaching Adventure lab app). Het idee hierachter is dat je met de Adventure Lab-app ook daadwerkelijk op locatie moet zijn, om deze te kunnen vinden. Op deze manier geeft het de maker van een labcache meer mogelijkheden om er bijvoorbeeld een leuke speurtocht in het veld van te maken. Waar je voorheen dus online je gevonden antwoorden kon invullen, kan dat binnenkort alleen nog maar via de Adventure Lab app op je mobiel als je op locatie bent.

Toen bekend werd gemaakt dat dit nieuwe geocache-type omgetoverd zou worden tot Adventure Labs, kon je je opgeven om er ook een te mogen maken. Uit de geocachers die zich hadden opgegeven en aan de selectiecriteria voldeden werden er 250 geocachers geselecteerd die zich uit mochten leven met het maken van een nieuwe Adventure Labcache. Je kunt dus niet zomaar een labcache maken: met deze ronde werden ze uitgedeeld aan select aantal, maar hoe dat in de toekomst zal gaan? Wie weet, houd het vooral in de gaten!

Zelf een Adventure Labcache zoeken?

Intussen kan je zowel in Nederland en België reeds enkele Adventure Labcaches terugvinden. Om deze zelf te beleven moet je volgende stappenplan volgen:

 1. Open de Geocaching Adventure Lab app
 2. Bekijk het overzicht van Adventure Lab caches. Deze staan gesorteerd op basis van de afstand van je huidige locatie.
 3. Kies een Adventure Lab cache en klik hierop. Zo krijg je meer informatie en details.
 4. Wanneer je op ‘Start’ klikt, zie je ook op een kaart waar je moet zijn en op welke plek(ken) je zal moeten komen om de Adventure Labcache af te werken.

Lab caches kaart

Intussen is er ook een kaart waarop alle Geocaching Adventure Lab caches staan. Zo kan je zien dat er in België en Nederland intussen al heel wat lab caches te vinden zijn.

Isolde’s ToverLAB: Mijn Adventure Labcache

Nadat ik mij had opgegeven om in aanmerking te komen voor een Adventure Lab cache, kreeg ik na een week een mailtje dat ik door de selectie heen was gekomen en een van de gelukkigen was. Terwijl het enthousiasme groot was, springen meteen de ideeën rond om er iets leuks van in elkaar te toveren. Daar kan ik wel wat mee!

Een nieuw idee is geboren: Isolde’s ToverLAB. Na mijn serie over de Heks van Schollevaar, Isodore (ontdek er hier meer over), keert Isolde terug naar Schollevaar om wraak te nemen. De kwaadaardige zus van Isodore dus! En ze komt niet alleen!

Isolde's toverlab Adventure Lab cache

Al zoekende probeert ze haar toverkrachten in glorie te herstellen. Zo heeft Isolde bijvoorbeeld al haar Kraai’s Zicht terug, de Hand des Doods, het Tempeliers Kruis en ‘t Mohicaantje bemachtigd, het Spinnenleger weer achter haar en haar verloren Toverstaf weer terug.

Een van de toverkrachten waar Isolde nog naar op zoek is, is het ToverLAB om haar krachten-drankjes in elkaar te kunnen brouwen. Het Alchemisten lab is inmiddels gevonden, maar de alchemist bleef nog even uit.

Samen met Isolde ga je bij deze Adventure Lab er op uit om de toverdrank ‘Potius Confirmat Potum’ te kunnen brouwen. De benodigde ingrediënten voor dit toverdrankje ontbreken nog, en samen met Isolde ga je hiernaar op zoek:

 1. Aranea Puppi
 2. Aqua de Vida
 3. Puer Silvam
 4. Ravottia
 5. Poort Dimensia

Als je deze gevonden hebt in de Adventure Lab kan de alchemist eindelijk het benodigde toverdrankje brouwen! Bij het vinden van elk ingrediënt ontvang je een code om Isolde’s ToverLab (GC83DP1) te kunnen vinden!

Blog geschreven door Thobias010

8 gedachten over “Geocaching Adventure Lab caches”

 1. Leuk, zo’n nieuwe manier van cachen.
  Is dit ook offline te spelen of alleen met je gps?
  Ik heb nl geen abonnement op mn mobiel, slechts een prepaidkaart.
  Ben benieuwd.

  Beantwoorden
 2. Ik hoorde in een uitlegfilmpje, dacht ik, dat elke locatie van één labcache zou meetellen als found.
  Heb ik dus goed begrepen dat ik bij het doen van één labcache met 5 locaties dus 5 founds op mijn account krijg? Of is het er nog steeds gewoon 1 found (wat wel mijn voorkeur heeft)?

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.