8 stappen voor een Geocaching onderhoud

Wanneer je een geocache verstopt, ben jij verantwoordelijk voor deze cache en moet je zelf ook aan de slag met het onderhoud ervan. Zorg er dus voor dat je vlot bereikbaar bent voor de cache en dat je deze cache regelmatig kan komen controleren. Je vindt het zelf ook leuker om caches te vinden die goed onderhouden zijn, niet waar?

Hoe moet je een cache onderhoud doen? Wij vatten het samen in 8 stappen.

 Hou de logs in de gaten

Moet je daarom wekelijks je geocache gaan controleren? Neen hoor! Iedere keer een geocacher jouw geocache logt, krijg je hier een melding van. Er zijn 4 soorten logs: Found it, Didn’t Find It, Needs Maintenance en Needs Archived en deze helpen jou bij het onderhouden van de cache op volgende manieren:

  • Found It: wanneer je veel van deze logs krijgt, wil dat zeggen dat na verloop van tijd het logboek vol zal zijn en vervangen moet worden
  • Didn’t Find It: wanneer je een reeks van deze logjes binnenkrijgt, kan het zijn dat er een probleem is met je cache (bijvoorbeeld verkeerde coördinaten) of is de cache verdwenen.
  • Needs Maintenance: Wanneer een gebruiker deze log indient, dan is er een probleem met de cache en moet je deze bezoeken: vaak wordt ook melding gemaakt van het probleem (nat logboek, cache vernield, …)
  • Needs Archived: bij deze melding kan het zijn dat er iets met je container is of de locatie van de cache of zelfs je cachepagina en dat het beter niet meer gepubliceerd wordt op Geocaching.com. Bij deze log krijgt ook een geocaching reviewer een melding en zal hij deze log controleren en eventueel de cache archiveren.
Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Geocaching-HQ-geotour-cache-1024x768.jpg

 Logboek vervangen

Een van de meest voorkomende zaken bij het cacheonderhoud is het vervangen van het logboek. Enerzijds kan dit zijn omdat deze volledig volgeschreven is, anderzijds kan het ook zijn dat je logboek nat is aangezien je cache niet 100% waterdicht is (lees hoe jij jouw logboekjes droog kan houden) . Voorzie dus zeker een nieuw logboekje en eventueel een waterdicht zakje: ontdek hoe je jouw eigen gepersonaliseerde logboekjes maakt.

 Cache proper maken

Wanneer je bij je cache bent kan je deze net zo goed proper maken: als alles wat vochtig aanvoelt, kan je de inhoud droog maken. Modder en bladeren kan je weghalen. Verwijder ook alle zaken die niet thuishoren in de cache (etenswaren, aanstekers, kind-onvriendelijk materiaal,…), het kan immers gebeuren dat een muggler ietwat vreemde dingen in je cachecontainer achtergelaten heeft.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Nat-logboek-Geocaching-1024x768.jpg

 Controleer de coördinaten

Het kan nooit kwaad om de coördinaten van je cache even te controleren. Zeker bij nieuwe caches kan het zijn dat de coördinaten niet 100% exact zijn, probeer deze dus zo nauwkeurig mogelijk te maken en te updaten in de listing. Coördinatenkan je best opmeten zonder obstructies, in een bos is dit moeilijker: hier benader je de cache best langs 2 of 3 manieren met je Geocaching GPS en kan je het gemiddelde berekenen van de coördinaten die je bekomt.

 Controleer de aanwezige trackables

In verschillende caches kunnen trackables achtergelaten worden, maar sommige Geocaching trackables lijken ‘eeuwig’ te verblijven in sommige caches. Controleer als CO of deze ook daadwerkelijk zich in de cache bevinden, indien ze niet meer in de cache te vinden zijn, geef je dat best ook aan op de desbetreffende trackable pagina.

Trackable Geocaching

 Vervang de cache of pas hem aan

Somige caches zijn door de tijd heen aan vervanging toe: hij kan niet meer waterdicht zijn, de cache kan compleet vast zitten en nauwelijks te openen of hij kan stuk/vernield zijn. Deze caches vernieuw je beter. Sommige caches kan je met enkele simpele aanpassingen herstellen omdat het steeds hetzelfde onderdeel is dat stuk is. Ontdek ook onze tips om cachebeschadeging te voorkomen.

 Zet eventueel tijdelijk op onbeschikbaar of archiveer de cache

Je krijgt verschillende meldingen dat er iets mis is met je cache en je kan pas over enkele dagen op onderhoud? Zet je geocache dan op tijdelijk onbeschikbaar (temporarily disable). Op deze manier licht je andere geocachers in dat de geocache op dit moment onbeschikbaar is.

Kan je om welke reden dan ook geen onderhoud meer doen aan je geocache, dan kan je deze laten archiveren. Wanneer je hiervoor kiest, dan zal deze voor altijd verdwijnen. Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om je geocache te laten adopteren door een andere geocacher.

 Log owner maintenance

Belangrijk wanneer je onderhoud gedaan hebt, is dat je hier een melding van maakt. Wanneer iemand een ‘Needs Mainenance’ log geschreven heeft voor je cache dan komt er immers een rood kruis icoontje (inderdaad het icoontje dat we voor iedere stap getoond hebben) voor je geocache. Wanneer je een owner maintenace log indient na je onderhoud zal dit icoontje terug verdwijnen. Zo vermijd je meteen ook dat een Geocaching reviewer jou aanspreekt of je cache onbewust archiveert.

3 gedachten over “8 stappen voor een Geocaching onderhoud”

  1. We verblijven vaak in de Morvan. Heerlijk om hier te lopen.
    Althahir heeft in deze omgeving maar liefst 2150 caches gelegd in de vorm van verschillende trails. Een aantal van deze trails hebben gelopen. We merkten dat de caches slecht worden onderhouden. We hebben mensen ontmoet die in de buurt van een cahe wonen. Zij vertelden ons dat Altharis is overleden. Dit verklaart waarom de caches niet meer worden onderhouden. De gelegde caches zijn voor zover mij bekend niet geadopteerd. Daardoor zal de kwaliteit van de caches snel achteruit gaan of wat wij ook hebben meegemaakt verdwijnen.
    Wat nu te doen?

    Beantwoorden
    • Oei, dat is jammer om te lezen. En eigenlijk ook een goede vraag waar we niet meteen een antwoord op weten.
      Mocht je de mogelijkheid hebben om zelf de caches te onderhouden, dan zou ik dat zeker proberen. Is ook mooi om Altharis te eren. Als je daarnaast in de listing van een cache op ‘watch’ klikt, dan krijg je ook de meldingen van die cache.
      Je kan ook steeds iemand uit de omgeving zoeken die dat wil doen? Wellicht kan je ook terecht bij een reviewer, deze kan je eventueel ook inlichten.
      Succes & hou ons op de hoogte 😉

      Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.