6 Tips om je Geocaching logboek droog te houden

Na regen komt zonneschijn zegt het spreekwoord, maar het kan natuurlijk niet altijd droog blijven. Regenbuien zijn meestal al snel een afknapper voor geocachers om op pad te gaan (ontdek ook onze tips welke Geocaching dingen je kan doen bij slecht weer), maar ze zorgen er ook voor dat de logboekjes nat kunnen worden. Iedereen is wel al eens een geocache tegengekomen waarbij je jouw naam niet in het logboek kan schrijven omdat deze volledig doorweekt. Daarom deze tips om je Geocaching logboek, dat je zelf kan maken, droog te houden. Heb je zelf nog tips om een logboek droog te houden? Laat het ons zeker weten!

💧 Plaats je logboek in een cachecontainer

Deze tip lijkt misschien vanzelfsprekend: plaats je logboek in een cachecontainer. Wij komen het af en toe wel nog eens tegen: een logboekje zonder enige bescherming tegen water en vocht. Bij lange droge periodes zoals afgelopen zomer zal deze even standhouden. Maar van zodra je papier nat is, is jouw cache eraan voor de moeite.

Geocaching logboek zonder cachecontainer

💧 Droge plek

Misschien wel de meest eenvoudige tip: plaats je geocache op een droge plek waar het vocht geen kans maakt. Droge plekken om een geocache te plaatsen: onder een afdak, in de holte van een boom, …

Geocache onder afdak

💧 Waterdichte cachecontainer

Een cachecontainer zal alvast heel wat helpen om je logboek droog te houden, maar water en vocht banen zich altijd wel een weg naar en in de cache. Na verloop van tijd zal door condensatie in de container je logboek vochtig worden. Ga dit tegen en gebruik een cachecontainer die waterdicht is: in het stuk over hoe goed een cachecontainer is hadden we het reeds over de waterdichtheid van cachecontainers.

👉 Een goede tip om te controleren of je cachecontainer nog waterdicht is, is om deze 10 minuutjes onder water te houden om te kijken of er geen vocht in de container kruipt. Aluminium tubes hebben een rubberen ringetje om water buiten te houden, maar na verloop van tijd is deze ook ‘versleten’ en is dat ringetje aan vervanging toe.

Waterdichte geocache

💧 Hersluitbaar zakje

Een Geocaching logboek wordt vaak in een plastic zakje gestoken. Op zich een goed idee want vroeg of laat kruipt er toch wat vocht in je cache(container) en dit zal het eerste vocht wat tegen houden. Helaas zijn deze plastic zakjes heel erg broos en scheurt deze of komt er een gaatje in. Dit komt natuurlijk omdat niet iedereen even handig is. Ook vele hersluitbare zakjes zijn broos en na verloop van tijd stuk. Kies daarom voor een goede kwaliteit van het zakje.

👉 Daarnaast is het ook een goed idee om te kiezen voor een hersluitbaar zakje dat ’te groot’ is. Zakjes die net groot genoeg zijn gaan veel sneller stuk omdat geocachers het boekje dan in een klein zakje proberen te proppen.

Geocaching logboek in hersluitbaar zakje

💧 Silica gel

Doet het jou geen belletje rinkelen? Silica gel kan je terugvinden in de meeste nieuwe schoenen die je koopt: een zakje met een soort van bolletjes in. Silicagel is een stof die water absorbeert en vasthoudt. Fabrikanten plaatsen dit in schoenen om schimmelgroei door vochtigheid in schoenen te voorkomen. Vocht dat door condensatie in je cache terecht komt zal door een zakje silica gel geabsorbeerd worden. Na verloop van tijd moet je deze natuurlijk vervangen, dus dan is het tijd voor een nieuw paar schoenen 😉

💧 Waterproof papier

Als je container niet sterk genoeg is, dan zorg je er toch voor dat jouw logboek sterk genoeg is, niet? Je kan een logboek maken van waterproof papier. Dit is wat duurder in aanschaf, maar het zorgt er wel voor dat het onderhoud van je geocache aanzienlijk makkelijker zal zijn. Een waterproof papier dat bij Geocaching wel vaker gebruikt word is een Rite in the Rain notitieboekje: een ideaal logboek dat bestand is tegen water en vocht.

Rite in the Rain notitieboekje

Hoe maak je nat papier droog?

Is je Geocaching logboek toch nat? Dan kan je proberen om het papier droog te maken. Hoe maak je papier droog? Volg hiervoor volgend stappenplan:

 1. Indien mogelijk maak de verschillende vellen papier van elkaar los (enkel als je deze niet hoeft te beschadigen)
 2. Plaats het papier op een platte ondergrond
 3. Neem het eerste vocht weg met keukenrol of een handdoek
 4. Plaats een ventilator op het papier. Plaats de ventilator niet rechtstreeks op het papier, maar neem een ventilator die heen en weer kan bewegen zodat het papier gelijkmatig kan drogen.
 5. Plaats een zwaar voorwerp op het papier met daartussen keukenrol om het laatste vocht weg te nemen.
Waterproof papier

7 gedachten over “6 Tips om je Geocaching logboek droog te houden”

 1. Is er ergens een site of boek waar ik kan kijken waar ik kan gaan wandelen ik ben van Zolder maar weet niet waar een route kort bij is

  Beantwoorden
 2. Nog een manier om alles droog te houden is dat de vinders ook alles weer netjes afsluiten.
  Tijd geleden melding van een cache van mij dat het logboek nat was, na 2 jaar. Ter plaatse bleek het dekseltje een halve meter verder te liggen. Natuurlijk wordt dan alles nat.

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.