7 Tips voor wie op zoek wil naar een EarthCache

We staan veel te weinig stil hoe krachtig de aarde is en dat is net wat Earthcaches doen.

Wat zijn EarthCaches?

Een EarthCache is een type geocache waarbij je geen fysieke container zal vinden, maar waar je een geologieles zal krijgen over onze planeet. Je zal dus op de aangegeven locatie iets bijleren over de (ontwikkeling van de) aarde. EarthCaches hebben vnl. een educatief doel.

Hoe werken EarthCaches?

Op de aangegeven locatie zal je geen geocachecontainer kunnen vinden, maar wel de antwoorden op de vragen die je in de listings van de EarthCaches kan vinden. Door deze antwoorden te zoeken of de locatie goed te observeren kan je de antwoorden vinden en deze doorsturen naar de eigenaar van de cache die je antwoorden zal controleren.

Wat is International EarthCache Day?

Ieder jaar gaat deze door ongeveer in het tweede weekend van oktober. Op deze Internationale EarthCache dag wordt er stilgestaan bij de wonderen van de wereld. Er is ook steeds een Geocaching souvenir te verdienen als je een EarthCache kan loggen op deze dag.

Verdien leuke Earthcache badges

Jouw EarthCache prestaties kunnen ook wat leuks opleveren voor jouw Geocaching profiel. Wist je dat je via EarthCaches te loggen ook leuke iconen kan verzamelen die je op jouw Geocaching profiel kan toevoegen? Het zijn een soort van awards die je kan verzamelen waarvan er 2 soorten EarthCache awards bestaan:

  • EarthCache Masters: je kan awards verdienen voor het bezoeken en ontwikkelen van Earthcaches, er zijn 4 Masters awards
  • EarthCache Discovery: je kan awards verdienen voor het bezoeken van Earthcaches, er zijn 5 Discovery awards

Hoe je deze iconen aan jouw Geocaching profiel kan toevoegen ontdek je op deze pagina.

Unieke must-do EarthCaches in België en Nederland

Ook in België en Nederland zijn er EarthCaches te vinden: zo kan je er in Nederland ongeveer 250 vinden en in België bijna 200. Je kan trouwens zelf ook een Earthcache maken, maar je moet wel rekening houden met de richtlijnen voor het plaatsen van een EarthCache. Wij contacteerden enkele CO’s die een EarthCache geplaatst hebben in België of Nederland om wat meer uitleg te geven.

Oosterscheldekering – GC123BE

Wie Neeltje Jans zegt denk meteen aan de Oosterscheldekering. Dit indrukwerkende bouwwerk is liefst 3 kilometer lang en onderdeel van het Deltaplan van Nederland om ervoor te zorgen dat verschillende gebieden in Nederland nog onder water zouden komen. Wil je deze stormvloedkering bezoeken, dan zal je er vaak ook de wind moeten bijpakken want het kan hier ongelooflijk hard waaien. Handig is ook dat je deze indrukwekkende Earthcache kan combineren met een geocacherondje op Neeltje Jans (start: GC74JB0) en er zijn ook verschillende Adventure Labs hier terug te vinden.

 De Lommelse Sahara – GCZCP6

Ja, België heeft ook een Sahara en deze is te vinden in Lommel. Geocachers kennen Lommel waarschijnlijk wel dankzij Het verloren kabouterdorp en De gouden kat van Don Quichot van didgedude, maar in Lommel kan je ook deze mooie Earthcache terugvinden in het zandwinningsgebied die beter gekend is als De Lommelse Sahara. Deze EarthCache kan je trouwens ook perfect combineren met de geocachetrail De schat van koning leeuw.

  De wijnmuur – GC1KGPF

In Wezemaal ligt de Wijngaardberg waar als sinds de Middeleeuwen wijnstokken werden verbouwd. Om de wijngaarden te beschermen werd in 1814 een stenen muur opgetrokken tegen de koude noordenwinden. Deze muur bestaat voornamelijk uit ijzerzandsteen waar je ook een vraag over moet oplossen.

De wijnmuur Earthcache

 De weg naar zee – GC2PTZ0

Een bekende uitspraak is: ‘God schiep de Aarde, maar de Nederlanders schiepen Nederland’. Meestal gaat het dan om de grote droogmakerijen, waarmee vanaf eind 16e eeuw grote stukken polderland ‘gewonnen’ werden, beschermd door duinen en dijken. De EarthCache De weg naar zee laat je zien hoe vèrstrekkend Nederlanders kunnen gaan en brengt je naar een plek waar de dreiging van overstromingen en kans op economische welvaart beide voelbaar zijn. De bedoelde aanrij-route is via de Noordzeeweg, waarschijnlijk de langste doodlopende weg in Nederland, die eindigt in… jawel, de Noordzee.

Earthcache De Weg naar Zee

De cache werd direct goed gewaardeerd en CO RedHerrings merkte al snel dat het punt niet alleen via de weg, maar ook met een veerpontje vanaf Hoek van Holland te bereiken was. Erg leuke logjes leverde dat op, van cachers die ‘de weg naar zee’ wel heel intens beleefden en verhaalden over zeehondjes, die op de zandbanken van de inmiddels aangelegde 2e Maasvlakte lagen te zonnen. Een echte aanrader dus!

 Dam Square of Amsterdam – GC5KWKP

Voor deze Earthcache kwamen we in contact met D_Leslie_A, een Noor die gelukkig een mondje Engels kan. In het hart van Amsterdam kan je het nationaal monument op de Dam vinden: een leuke plek voor toeristen, maar zeker ook voor Amsterdammers. De CO ging op zoek naar achtergrondinfo over het monument zoals het type materiaal ervoor gebruikt werd, hoe goed het bestand is tegen de verschillende weercondities. Hieruit bleek dat het monument uit travertijn gemaakt is en dat hier specifiek gekozen voor is na studies van materialen uit verschillende landen.

Earthcache Dam Square Amsterdam

Er zijn verschillende redenen waarom men voor dit type steen gekozen heeft bij dit monument. Zo was de studie gebaseerd op duurzaamheid en het verouderingsproces. Ook de invloed van klimaatveranderingen werd bestudeerd alsook vorst, vochtgehalte, porositeit en doorlaatbaarheid. Maar ook temperatuurschommelingen en wind- en zeeschuur. Voor dit monument werden 5 verschillende materialen uitgetest vooraleer beslist werd om met travertijn te werken.

 Het Kolenwoud – Neigembos – GC2KZXF

Geocacher chitza neemt je voor haar Earthcache mee naar het Kolenwoud-Neigembos in het Pajottenland. Het bos is opvallend door zijn afwisselende hoogtes; dankzij de opdracht kan je dit hoogteverschil zelf vaststellen, en steek je ook nog wat op over de geschiedenis van Silva Carbonaria. Deze Earthcache is een aanrader in de herfst, maar zeker ook in de lente, tijdens het boshyacinthen seizoen: een even mooie blauwe bloemenzee als in Hallerbos maar dan zonder de toeristen… Vaak loop je hier alleen. Om de EarthCache te doen trek je best een half uur tot een uur uit, je kan er ook een mooie rondwandeling maken. Als je dan toch in de buurt bent, moet je beslist ook deze multi-cache meepikken die meer dan de moeite waard is in deze regio: Groenenberg – Merkwaardig Plantaardig (GC47RQA).

Krijg je niet genoeg van EarthCaches? Chitza heeft ook 2 Geocaching challenges voor geocachers die vaak Earthcaches loggen (GC5PRZP & GC5PT12).

 De Schicht – GC2PQDR

Al snel hadden team Bas & Noortje hun zinnen gezet op Texel om er een EarthCache te plaatsen: ze komen er immers regelmatig en kennen het eiland goed. Daarnaast willen ze de bezoekers ook wat meegeven, ze aan het denken zetten. De cache ligt aan de oostkant van het eiland, aan de wad kant, hier krijgen de bezoekers een mooi uitzicht over de Waddenzee, die elke keer toch weer anders is. De vragen die beantwoord moeten worden zijn volgens ons niet te lastig, maar zet je toch even aan het denken. Er zitten ook enkele open vragen tussen en als je de antwoorden op deze vragen leest dan krijg je vaak verschillende antwoorden met eigen interpretaties. Het is leuk om te zien hoe iedereen dit toch op een andere manier benadert en tot een andere conclusie komt.

Earthcache De Schicht

Op basis van de antwoorden zal je een e-mail adres kunnen samenstellen, als dit het juiste is dan krijgt men een e-mail terug met nog extra uitleg over het gebied en de gevaren waar het aan bloot gesteld is, we hopen dat we de mensen een beetje aan het denken kunnen zetten en daarnaast willen we gewoon een mooi plekje laten zien, want daar gaat geocachen ten slotte om niet waar?

Dit is een greep uit vele leuke en inspirerende EarthCaches. Naar welke EarthCache ga jij op zoek dit weekend?

3 gedachten over “7 Tips voor wie op zoek wil naar een EarthCache”

    • Hey,

      bij earthcaches is het de bedoeling dat je iets bijleert over de natuur of onze planeet. Iedere cache van dit type is in principe een beetje anders: je zal er vaak een uitleg krijgen over bijvoorbeeld een natuurfenomeen. Om een earthcache te kunnen loggen moet je vragen beantwoorden, door hier verder over op te zoeken of het zelf op een bepaalde plek iets te ontdekken over dit verschijnsel. Soms moet je ook een afbeelding doorsturen als bewijs dat je er bent geweest. De vragen over de earthcache kan je steeds in de listing terugvinden. Veel succes!

      Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.