Dakar Nachtcaches – Met de wagen op avontuur

Op weg naar het volgende waypoint van Dakar 2 (NC) in een Daihatsu YRV. Voor ons verschijnt een off-road pad. Redelijk breed met mul zand en hier en daar een waterplas. Zonder problemen de eerste meters door, maar na de eerste bocht verandert het pad in een regelrechte hel. De 1.3 liter moter van de 10 jarige Japanner brult in een verder zwijgzame nacht. Het pad wordt alsmaar slechter en de waterplassen groter. Diepe rijsporen van landbouwverkeer maken het sturen bijna onmogelijk. Met alle moeite probeer ik de auto tussen de diepe rijsporen door te manoeuvreren. Het gevolg dat de 14 inch wielen zich dapper door het mulle zand proberen te worstelen. Mijn navigator probeert zo goed en rustig mogelijk mij van een aantal opmerkingen te voorzien waardoor deze rit niet strandt in een nachtelijke duwpartij. “Links houden, links houden” hoor ik rustig maar vrij overtuigend in mijn oren. “Dat probeer ik” zeg ik met enige overtuiging weer terug. Toch zien we een rij gekapte bomen steeds dichter langs de auto komen. De kalme adviezen van de navigator gaan over in vrij gepassioneerde aanwijzingen die ik redelijkerwijs probeer te volgen. Net op het moment dat de bomen niet meer te ontwijken lijken krijgt de auto weer grip en ontsnappen we midden in de nacht aan een crash. Met het zweet op de rug en het waypoint gemist, heeft dit 5 kilometer lange zandpad ons een paar jaar van ons leven gekost. Tussen de uitgestrekte weide stappen we uit en sturen we een paar overwinningskreten de nachtelijke stilte in.

Geocaching Dakar nachtcaches

Wij zijn geen geocache team dat geprobeerd heeft de nachtcache Dakar 1 en 2 te rijden om hun naam op het logboekje te krijgen. Dit verhaal is ontstaan tijdens het repareren van een waypoint van Dakar 2. Een waypoint waar we al tig keren langs zijn gereden, maar ons op de betreffende avond verraste. Het is een waypoint op een lange zandweg door een prachtige natuurlijk omgeving, waar ’s nacht volledig legaal gereden mag worden overigens. Wat een standaard klus leek aan het begin van de avond veranderde in een ware nachtmerrie. Het tussenpunt was naar tevredenheid bedacht en we hoefden er in lange tijd niet langs te gaan voor onderhoud. Het weer in de afgelopen dagen was goed voor de herfstmaanden en het pad was voor ons altijd nog goed bereikbaar geweest. Totdat de gemeente volgens plan een groot deel van de bossen moest kappen. Groot landbouwverkeer en werktuig van de gemeente hebben het pad tot een waanzinnige modderbaan omgetoverd waar wij midden in terecht kwamen. Wonder boven wonder kwamen we niet vast te zitten en bleef de schade aan de auto beperkt. De off-road paden zijn voor team geocaching Dakar een zeer bekend terrein, maar regelmatig worden wij vanuit het niets ook wel eens verrast tijdens een cachecontrole. Achteraf een herinnering om te koesteren, maar op het moment zelf breekt het angstzweet je vaak uit.

Geocaching Dakar

Het ontstaan van de Dakar nachtcaches

De basis voor Dakar is ontstaan vanuit het geocachen zelf. In het noorden van Nederland liggen veel caches in gebieden die vaak slecht bereikbaar zijn voor een auto. De caches worden dan ook grotendeels met de fiets of een wandeling gedaan. Bij ons was er al snel de uitdaging ontstaan om ook moeilijk bereikbare plekken (legaal) met de auto te bereiken. Dit leverde al snel een nieuwe uitdaging op om ook caches met weinig favorieten leuk te maken. Zo leerden we een netwerk kennen van zandpaden op soms schitterende plaatsen. Wij vonden dat ook anderen de uitdaging, plezier en natuur moet kunnen ervaren. Overdag hadden we vaak hinder van fietsers of werkverkeer in de bossen, dus de keuze van een nachtcache was al snel gemaakt. Toen de plannen klaar waren gingen we de donkere nachten in om het parcours uit te zetten en de waypoints te plaatsen. Nachten achtereen waren we van huis en regelmatig dwongen de omstandigheden van de wegen ons om de route te staken of om te leggen.

Geocaching Dakar nachtcaches - tractor

Geocaching Dakar nachtcaches - wagen vastgereden

Na een aantal weken hard werken kon de cache in de lucht. Spannend voor ons om te zien of onze inspanning zou aanslaan met een “out-of-the-box” idee. Al snel stonden de eerste namen in het logboekje. Mooie woorden werden geschreven over onze cache en nog meer prachtige foto’s verschenen er op de cachepagina. De foto’s die mensen enerzijds doen afschrikken en anderzijds doen motiveren om ook het spannende, onvergetelijke avontuur te beleven en onderdeel te kunnen zijn van een geocachegroep die de Dakar nachtcaches heeft gereden.

De Dakar nachtcaches lopen … euhm … rijden

Als je interesse hebt in deze caches, dan kan je best goed voorbereid van start gaan. Aangezien er veel wandelaars of fietsers op deze paden lopen, werd er besloten om nachtcaches te maken. Op deze paden mag je ’s nachts rijden en ga je op zoek naar reflecterende knoppen (fireneedles). Alle info over deze geocaches kan je in de listing terugvinden.

Dakar (NC) GC65GK2 40 km
Dakar 2.0 (NC)* GC8FARF 50 km

*Dakar 2.0 (NC) is de vervanger van Dakar 2 (NC) – GC6VA6F


Blog geschreven door Team geocaching Dakar

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.