Voortuincaches: Rode vlekken en jeuk!?

Een voortuincache? Nee joh! Die moet je toch vooral overslaan?! Veel geocachers krijgen rode vlekken in hun nek en overal jeuk als ze aan een voortuincache denken. Veelal ook logisch en begrijpelijk omdat het natuurlijk gebaseerd is op eigen (recente) ervaringen. Hun waarheid dus. Want soms is bijvoorbeeld de listing onduidelijk of kijkt de hele buurt gezellig met je mee vanachter de geraniums. Best logisch dus. Hoe dan ook, uiteenlopende redenen waarom voortuincaches over het algemeen niet ‘geliefd’ zijn.

Mijn eerste kennismaking met Geocaching

Om überhaupt een koppeling met een voortuincache en geocaching in het algemeen iets logischer te maken gaan we zo’n twee maanden terug in de tijd. Eind juli 2017 kwam ik namelijk pas voor de eerste keer in aanraking met het fenomeen geocaching (mijn vrouw noemt het tegenwoordig liever een ‘virus’). Net als veel andere nieuwe gebruikers ben ook ik begonnen met het downloaden en installeren van de app. Daarmee al snel veel caches in de directe omgeving gevonden en gefascineerd geraakt door de veelzijdigheid van het geocachen.

Geocaching gefeliciteerd je bent er bijna

Aangezien de meeste caches in mijn directe omgeving van dezelfde CO waren kwam ik uiteindelijk ook snel met hem in gesprek. Want ik heb toch wel een paar keer een hulplijntje naar hem moeten uitgooien. Al snel bleek ik te maken te hebben met de cache koning van de regio. Via hem leerde ik al snel de verschillen tussen de caches en overige relevante wetenswaardigheden in de wondere wereld van geocaching. En dat ik nog steeds genoeg te leren heb dat ervaar ik nog steeds dagelijks. Gelukkig! Want dat zorgt dat ik leergierig blijf. Maar dat voor nu even geheel terzijde.

Mijn eerste eigen cache: een voortuincache

Een eigen cache intrigeerde mij enorm en de creatieve kronkel in mijn brein stimuleerde mij om iets uit te werken. Maar ik had zelf pas slechts zo’n 75 caches gevonden. Maar ondertussen al wel heel veel verhalen gehoord, uren gesurfd op internet en dus ook ontzettend veel videos bekeken over geocaching, caches, puzzels, et cetera.. Door de combinatie kronkel en inspiratie bedenk je natuurlijk al snel iets wat je vooral zelf heel leuk zou vinden om te doen: zoeken, denken en doen! Of in het geval van mijn voortuincache: een soort omgekeerde Escape Room. Want het gedefinieerde zoekgebied is dan wel heel eenvoudig te vinden. Maar een notitie achterlaten in mijn logboek is daarentegen voor velen een grote uitdaging.

Voortuincache QR challenge - opbouw

Diezelfde kronkel in mijn brein resulteerde helaas ook in een continu proces van vernieuwingen en uitbreidingen. En dat is natuurlijk helemaal niet zo handig als je volop bezig bent om de basis nog uit te werken. Want terwijl ik met mijn handen bezig was met het ene vogelhuisje was ik in mijn hoofd met mijzelf in dialoog over het andere vogelhuisje. Of over een andere manier van verstoppen. Maar soms ook ineens realiseren dat het eerder bedachte idee toch niet zo briljant blijkt te zijn. En ja, dat inzicht komt nagenoeg altijd nadat je zojuist een gat in een plank hebt gezaagd. Want ik mag dan wel creatief zijn. Ik ben geen timmerman.


“Dit is de eerste voortuincache die we met groot plezier gedaan hebben!”


Voortuincache QR challenge - drukte in de voortuin

Toch heeft het uiteindelijk geresulteerd in een leuke en uitdagende voortuincache. Geregisseerd door QR-codes en een combinatie van leuke ZOEK, DOE en DENK opdrachten duurt het gemiddeld 30-45 minuten om een notitie in mijn logboek achter te laten. De uitdaging staat (nog steeds) om mijn cache binnen 30 minuten – na aankomst – te loggen. Dus wie de uitdaging aan wil gaan: QR Challenge’ (GC7A2EF)

Enkele citaten en uitspraken over mijn voortuincache

Voortuincache QR challenge - zoeken

“Normaal zijn wij niet zo van die voortuincaches maar deze beviel ons echt wel!”
“Heel leuk in elkaar gezet!! Aanrader om te loggen!”
“Een erg leuke cache! Zeker voor een voortuincache waar ik het normaal gesproken niet zo op heb.”
“De multi was heel leuk opgezet, we hebben er veel van geleerd…”
“Dit is echt wel een bijzondere challenge om te doen!”
“Dit is ‘by far’ de leukste voortuincache die ik heb gedaan! Favo dik verdiend!”


“Makkelijk te vinden maar moeilijk(er) om te loggen.”


De volgende fase

En dan… komt ineens het moment dat je groter (anders) gaat denken. Onuitputtelijke mogelijkheden en kansen ziet om op (mooie) locaties caches te plaatsen. Zo wist ik al snel zeker dat mijn volgende cache geen oppikkertje zou gaan worden. Want zoals mijn vrouw door een kledingwinkel slentert, zo dwaal ik door een bouwmarkt. Tussen de scharnieren, kettingen, moeren, magneten en sloten ontstaan er in mijn hoofd nieuwe ideeën. En voor het gemak pakte ik door met een vogelhuisje als basis voor deze ideeën. Alleen nu wel een vogelhuisje die ik helemaal zelf ga bouwen. Zodat het beter past binnen mijn masterplan. De kronkel zorgde weer voor een goed idee en voordat ik het wist stond ik dus weer met de decoupeerzaag in mijn handen. En was de basis voor ‘Get Twisted’ (GC7A93P) geboren.

Maar met alleen een goede cache kom ik er natuurlijk niet. Zo kwam ik in gesprek met de eigenaar van een partycentrum in de regio Montferland. Bij zijn parkeerplaats is namelijk echt een ideale locatie voor deze nieuwe cache. Eentje waar je in alle rust de cache kunt loggen. Weinig kans op dreuzels in ieder geval. En dat voelt voor een geocacher altijd fijn(er). Al snel waren we het eens over de definitieve locatie en ben ik doorgegaan met het verder uitwerken van de gadget cache. Ja, een GADGET cache: makkelijk te vinden, moeilijk(er) te loggen. Of anders gezegd: de volledige QR Challenge in één box gepropt! Maar dan met andere en nieuwe uitwerkingen, puzzels en constructies.

Ook tijdens dit avontuur om tot een goede cache te komen werd ik door mijn kronkel keer op keer uitgedaagd om vernieuwingen op het initiële basisidee te blijven doorvoeren. Gelukkig wist ik deze keer beter en sneller elke stap of actie te verfijnen en beter aan te laten sluiten op elkaar. Met nu als eindresultaat een leuke maar redelijk uitdagende gadget cache (moeilijkheid: 3,0/3,5?). In drie fases doorloop je het proces om uiteindelijk een notitie in het logboek achter te laten. Dat zal voor veel geocachers stiekem toch even een euforisch momentje zijn. Het proces bestaat ook deze keer uit een combinatie van zoeken, denken en doen en kan voor de een heel frustrerend zijn en voor de ander misschien toch een ‘makkie’? En dat allemaal verwerkt in één enkele box.

De ‘lancering’ van ‘Gadget cache: Get Twisted’

De cache werd op mijn verzoek vrijdagvond 15/09 al gepubliceerd. In de listing staat duidelijk aangegeven dat deze cache vanaf 09:00u gelogd mag worden. Dus de volgende ochtend ga ik rond 08:15u vol verwachting richting de cache om de eerste FTF-jagers te verwelkomen. Bij aankomst was ik eigenlijk verbaasd niemand in slaapzakken aan te treffen! 😉 Ik parkeer mijn auto juist niet bij de cache maar strategisch op een andere plek op de parkeerplaats zodat ik goed zicht heb op alle ingangen.

Ik klap ondertussen m’n laptop open en controleer nogmaals de laatste gegevens zoals listing, parkeerplaats en natuurlijk de coördinaten. Maar ook hoe vaak en door wie de pagina is bekeken. En dat gaat hard! Vervolgens check ik ook met de app op mijn telefoon of alles klopt. Ja hoor, ik zie mijzelf op de parkeerplaats staan. En de locatie van de cache klopt ook op de meter nauwkeurig. Laat de loggers maar komen!


“Het is wel heel erg rustig!?”


Ondertussen is het 09:00u geweest en ik ben stiekem toch een beetje verbaasd en teleurgesteld. Nog steeds geen enkele logger gespot. Waarschijnlijk toch een te hoge verwachting? Ik wacht nog even (on)geduldig af. Totdat ik om 09:28u een eerste bericht ontvang met de melding: “De parkeerplaats in de listing is wel erg ver verwijderd van de cache zeg. Meer dan 3 kilometer?” Huh, ik heb het zojuist nog gecontroleerd!? En vervolgens nog een soortgelijk bericht. Ik ga weer controleren en kan weer geen fout ontdekken. Alles ziet er bij mij goed uit! Zowel op de website als in de app klopt alles op de meter nauwkeurig. Overtuigd van wat ik zie (mijn waarheid) doe ik verder niets anders dan nog maar eens controleren. Refreshen en nog eens refreshen. Opnieuw opstarten. Et cetera. Elke keer weer zie ik geen fouten en lijkt alles voor mij dus te kloppen. En kan ik dus ook niets veranderen. Want veranderen in wat? Het is toch al goed?!

Dan komen plotseling ineens de eerste 2 FTF-jagers aangefietst. Ze hadden zich een beetje verslapen. Maar ook zij kwamen direct met de melding dat de coördinaten niet correct zouden zijn. De parkeerplaats klopt wel alleen de cache dus niet. Nu zag ik zelf op hun app hoe anderen blijkbaar mijn cache getoond kregen. De cache ligt ergens in een weiland 2,9 kilometer verderop?! Dat kan inderdaad niet kloppen. Daarop heb ik besloten de cache tijdelijk te deactiveren. Helaas kon ik dit zelf niet direct oplossen omdat de afstand te groot was. Maar aan het einde van de middag heeft de reviewer de juiste coördinaten ingevoerd en heb ik de cache weer geactiveerd.

Get Twisted - zoeken

Vervolgens een prachtig weekend gehad met heerlijk (goed) weer en leuke loggers. Met ondertussen binnen een week toch al 11 FAVO’s mogen ontvangen. Stiekem toch erg trots op alle positieve en enthousiaste reacties en logs. Een bevestiging dat mijn cache toch voor een vreugdelijk moment op een dag kan zorgen. Dan is mijn missie met deze cache dus geslaagd! En kan ik nu rustig gaan brainstormen over een volgende gadget cache…

Enkele citaten en uitspraken over mijn gadget cache:
“Wauw! Wat een ontzettend gave cache!”
“Wow, deze is leuk, zit knap in elkaar en is een echte uitdaging!”
“Een verrassende cache waarbij je goed op moet letten om geen aanwijzingen te missen..”
“Een prachtige creatieve creatie! Bravo! FAVO dik verdiend!”
“Super goed bedacht en heel mooi uitgewerkt!”
“Wat een geweldig mooie cache. Een hele dikke favo van mij voor deze supercache.

Wanneer je gaat cachen in Gelderland dan moet je dus absoluut ook het episch geocentrum van de regio bezoeken: Montferland! 😉 Zo is er in Loil dus ook een unieke voortuincache: ‘QR Challenge’ (GC7A2EF). Misschien niet voor iedereen maar wel voor jou!? En als je dan toch in de buurt bent dan kraak je meteen ook ‘Gadget cache: Get Twisted’ (GC7A93P) in Oud-Dijk even!

Wie weet tot in het veld?!

Geogreetz,

IronManiacGLD
#happycaching

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.