Geocaching in Groningen

In 2015, op ons 80-jarig jubileum zomerkamp, van onze scouting vereniging (de Zwervers Groningen), werden wij geïntroduceerd in de wereld van geocachen. Dit mochten we in het mooie Luxemburg doen. Wel even wat anders dan ons vlakke land en ons vlakke, maar O, zo mooie Groningen!

In Grunn (hoe sommigen Groningen schrijven) zijn we verder gegaan met het geocachen, wat een mooie hobby is gebleken. Zowel in de stad als de ommelanden (provincie) zijn er veel caches te vinden. Zelf hebben wij ondertussen ook al 4 caches geplaatst. Onze eerste cache was een oppikker: de vlinder natuurtuinDeze is al weer gearchiveerd is na verschillende sloop acties, helaas! 

De 2de cache die we geplaatst hebben is een Multi, en wel, 80jr de Zwervers Groningen cache en TB hotel  (GC671CQ). Deze multi hebben we geplaatst naar aanleiding van het 80-jarig bestaan van de gelijknamige scouting groep. Deze staat op onze naam, maar ook Jelle78 en, de Korporaal houden deze in de gaten, en plegen zo nodig onderhoudt. Daarna kwam onze mysterie online, Woody (GC6C45X. En begin dit jaar kwam onze 2de mysterie online en wel, Krav Maga (GC70G5R). We hebben nog ideeën voor andere cahces, maar toestemming krijgen is soms lastig, vooral als het niet op privé grond is. Maar gelukkig zijn er ook nog veel andere caches die we moeten doen, dus eerst hebben we er ook helemaal geen tijd voor 😉

Wat te doen vandaag in Groningen? Geocaching!

Aanraders voor Groningen zijn er genoeg. Te veel om op te noemen maar een paar zullen we zeker noemen. Als je met de trein aankomt, heb je al een mooie Multi die boven op het stadsbalkon (dak fietsenstalling) begint, daar staat ook onze, peerd van ome Loeks! De Multi heet Stadscache Groningen (GC16JFA) en voert je door de stad. Tegenover het station staat het Groninger museum met de gelijknamige cache Groninger museum (GC6BFA2). Mocht je of op de terugweg of bij aankomst nog een snelle oppikker willen, dan is S.P.A.T. (GC3N0W4) op het station een goede keus.

Mocht je een ongelukje krijgen en naar het UMCG gebracht worden kan je daar nog 2 Multi’s doen (GC1V8T8 & GC6QFH3). Onze stad heeft ook meerdere mooie torens en twee daarvan staan in de binnenstad. De wel bekende Martinitoren aan de grote markt, ook wel d’ Olle Grieze genoemd, met een oppikker die wel wat stealth vereist (GC2173J)! De A-Kerk staat bij de vismarkt een ook deze heeft een oppikker Der A-Kerk (GC16ME8), waar je ook met stealth te werk zal moeten gaan. Deze kerk wordt veel gebruikt voor tentoonstellingen, altijd de moeite waard om binnen te kijken.

Geocaching in Groningen - UMCG

Een kerk die je zeker moet bezoeken, en we bedoelen dan de cache die daar verborgen is, heet de Jeruzalem kerk (GC5GTNN). Deze heeft al aardig wat favo puntjes (271) en als je hem gevonden hebt snap je ook wel waarom. Als we over favorietenpuntjes spreken, dan is er ééntje die er nog meer heeft en zeker de moeite waard is, dat is de multicache Gast in Groningen (GC2E238), deze heeft al 399 favo punten. Deze cache laat je een aantal gasthuizen in de stad zien met zeer mooie plekjes van rust!

Geocachen per boot in Groningen

Mocht je een rubberbootje bij je hebben of een boot gaan huren, kan je er ook voor kiezen om de stad vanaf het water te bekijken. Dit kan natuurlijk ook met de rondvaart boot maar dan kan je de caches niet pakken. Bij enkele bruggen over het water kan je dan volgende geocaches meepikken:

Museumbrug (By Boat)GC4PPH6
A-Brug (By Boat)GC4PPJA
Boteringebrug (By Boat)GC4PPHR
Steenstilbrug (By Boat)GC4NR7R
Geocaching in Groningen - Bootcaches

Geocaching in de provincie Groningen

Maar ook in de provincie zijn er genoeg trails en moeilijke puzzels te doen. In Stadskanaal ligt bijvoorbeeld, 2€ Trail Stadskanaal 1 (start: GC6Y821) is een leuk tochtje van 32 caches en een bonus. In Houwerzijl, vind je De Theefabriek (GC2DT69), daar hebben wij onze 400ste find gevierd met een Lekkere thee en scones.

Ach, en zo zijn er zo veel in het mooie Grunniger landschap, waar je leuke tochten, of mooie puzzels en of mooie cache behuizingen kunt vinden.  Eén van onze mede beheerders van de scouting cache is Jelle78, en hij heeft ook een leuke puzzel voor zijn mysterie, en dat is The Rolling Stones (GC6B5BK). Mocht je fan zijn is deze cache zeker de moeite waard. Een andere leuke en moeilijke puzzel is Achtparkjes (GC6EYRC), van Hanselmus. En deze bevriende cacher heeft er meerdere geplaatst en variëren van een oppikker tot zeer lastig en heel moeilijk, maar weliswaar altijd leuk! Wil je een gemene 😉 cache zoeken, ga dan voor, Just another brick in the wall (GC6TV56).

Mocht je de naam GeoScout tegen komen dan zijn wij dat en nog 4 teams, en misschien raad je het al, we zijn allen scouts!  We gaan geregeld samen op pad, en dan is één naam in het logboekje schrijven makkelijker en sneller. Vaak kan je het mannelijk deel van ons team (RoSa04) Roelof is de naam!  met Hanselmus, Jelle78, de Korporaal, Lettervreter, David&AnnaMaura en of scratt1989 bij een boomcache vinden. (Of in willekeurige combinatie daarvan)

Dit is een van de variaties van deze hobby, waar er hier in Groningen niet veel van zijn. Nu is er kort geleden net een boomklim cache online gekomen niet ver bij ons vandaan, laat nu Roelof in de lappenmand zitten en dus niet kunnen klimmen.

Al met al, zijn er in Groningen genoeg caches te vinden, waarvan zelfs wij nog geen tiende van alles hier hebben gedaan. We hebben nu nog maar 843 finds, en doen rustig aan. Als we bij de 1000ste aan gekomen zijn hopen we deze te kunnen doen in Groningen.

Kom gerust naar onze provincie Groningen, zo ver weg is het echt niet!

Succes met geocachen.

Blog Geschreven door RoSa04 (Roelof en Sanne)

2 gedachten over “Geocaching in Groningen”

 1. Jammer deze blog komt net 3 weekjes te laat. Toen waren wij in Groningen. En op onze OV-fiets aardige wat Geocaches gedaan. Wat ons wel opviel is dat de moeilijkheidsgraad op 1.5 of 2 staat maar wij dit meer ervaren hebben als minimaal 3. Maar misschien komt dat omdat wij in Arnhem anders denken haha. Wie weet komen nog eens terug en gaan we er een paar doen die hier genoemd worden. Leuke blog iig en leuk dat jullie allemaal scouts zijn.

  Groeten, Lisa

  Beantwoorden
  • Hoi Lisa,
   Hopelijk heb je wel een leuk tijd gehad in Groningen. Er zullen natuurlijk altijd een paar D1,5 & 2tjes iets moeilijker zijn dan aangegeven, maar dat zal in Arnhem ook wel zijn, of niet? 😉 Wij moeten daar nog eens heen, ik geloof niet dat wij daar al zijn geweest. Dank je wel, dat je onze blog leuk vond. Toevallig ook iets met scouting te maken? Hopelijk kom je weer eens terug en kan je die anderen doen. Veel plezier met Geocaching!

   Groeten,
   Roelof en Sanne

   Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.