Zelf een geocache maken

Nieuwe geocaches kunnen we alleen maar toejuichen, want dat betekent dat we weer op schattenjacht kunnen in de buitenwereld. Wanneer je uiteindelijk enkele geocaches gevonden hebt en beslist hebt om zelf een geocache te plaatsen, dan moet je met enkele zaken rekening houden vooraleer je begint met je geocache te maken.

Locatie kiezen om een geocache te verstoppen

Wanneer je zelf een geocache wil maken moet je uiteraard eerst een geschikte locatie vinden. Dit is ook een van de belangrijkste zaken waarmee je rekening moet houden, om geocache verzadiging of saturatie tegen te gaan. Geocaches moeten minimaal 161 meter (of 0,1 mijl) van een fysieke geocache of waypoint uit elkaar liggen. Om aan deze voorwaarde te voldoen ga je best eerst op zoek naar alle geocaches die in de buurt liggen: van de traditionele geocaches ben je zeker van de fysieke locatie, maar bij de multi geocaches en mysterie caches zal je eerst op zoek moeten naar de waypoints en de fysieke eindlocaties van de geocaches. Wat je daarnaast ook nog kan doen is een ‘saturatie check’ aanvragen voor de locatie (geocache coördinaten) waar je jouw geocache wil plaatsen. Dit doe je door een geocache listing te maken met als titel ‘Saturatie check’. De geocache reviewer zal dan een check voor jou doen om te bekijken of je op je geprefereerde locatie jouw geocache kan plaatsen.20160812_205458

Daarnaast moet je ook toestemming hebben van de eigenaar  van de locatie om je geocache te plaatsen, ongeacht het publiek of privé terrein is. De natuur mag uiteraard geen nadeel ondervinden omdat je er een geocache wil plaatsen, en je mag ook niets vernielen. In het verleden werden geocaches begraven, maar dat mag ook niet meer. Wat wel leuk is, is dat geocaches in de ruimte, andere planeten of ruimtetuigen mogen verstopt worden.

Jouw eigen geocache maken

Nadat je een geschikte locatie hebt gevonden om je geocache te verstoppen, kan je beginGeocaching hexadecimaal puzzelnen aan jouw geocache. Afhankelijk van de locatie moet je een keuze maken van de grootte van de cache die je wil plaatsen. Er zijn 5 verschillende groottes die je in de geocache listing kan bekijken. Wanneer je de mogelijkheid hebt om iets anders te doen dan ‘een simpel potteke achter een boom’ zorg er dan uiteraard voor dat je een rustige locatie hebt. Uiteindelijk ben je ook verantwoordelijk voor het onderhoud van je geocache en een cache die steeds vernield wordt wil je liever niet.

Hoe jouw geocache er uit ziet en hoe moeilijk je het maakt, kies je uiteraard volledig zelf. De enigste vereiste is dat er minstens een logboek aanwezig is, zodat de cache hunters hun ‘bewijs van vinden’ kunnen achterlaten. In grotere geocaches kan je ook enkele goodies zoals speelgoed of trackables achterlaten. Ontdek ook verschillende stappenplannen om je eigen cachecontainers te maken.

Jouw Geocache verstoppen

Eenmaal je jouw geocache-schat in elkaar gestoken hebt, kan je deze gaan verstoppen. Wanneer je deze verstopt hebt moet je de de GPS coördinaten bepalen van de locatie waar jij jouw geocache verstopt hebt. Hiervoor kan je gebruik maken van jouw GPS of smartphone om de GPS coördinaten te bepalen. Wat ook een goed trucje is, is om eens goed rondom jou te kijken en enkele herkenningspunten in de buurt van jouw cache te bepalen, denk hierbij aan een boom, een paaltje, een standbeeld, … Via Google Maps kan je ook in sateliet modus kijken, en dankzij de herkenningspunten zal je kunnen bepalen waar jouw cache ligt. Hier plaats je dan jouw marker, waar je dan de coördinaten bepalen.

Geocache listing opstellen

Van zodra je geocache gemaakt is en je de cache verstopt hebt, kan je starten met het opstellen van de geocaching listing. Hier kan je jouw geocache een leuke naam geven, een beschrijving en allerhande informatie zoals de cache moeilijkheid, terreinrating en een eventuele hint. Je geocache listing opstellen kan je doen op de Geocaching website.

En eenmaal je geocache gemaakt is en de listing opgesteld zal de geocache reviewer deze beoordelen vooraleer je geocache gepubliceerd zal worden. Van zodra deze goedgekeurd is, zal hij verschijnen op de geocaching kaart en zullen alle geocache premium gebruikers via e-mail geïnformeerd worden van jouw geocache. De echte geocache hunters zullen er als de kippen bij zijn om een First to find (FTF), Second to find (STF) of Third to find (TTF) te scoren. Daarnaast kunnen premium geocache leden ook een favoriet punt geven aan geocaches die ze leuk en origineel vinden: een extra troef om je te onderscheiden van andere caches en meer cache hunters bij jouw cache te krijgen. En jij kan de avonturen nalezen in de logs van je zelfgemaakte geocache.

En nog meer tips

Ontdek ook 7 tips om jouw geocache te plaatsen, in deze blog lees je enkele praktische en handige tips zodat al het werk dat je in jouw nieuwe cache steekt niet na enkele dagen al teniet wordt gedaan.