Het is altijd spannend bij het geocachen: wat zullen we aantreffen en hoe ziet de cachecontainer er uit? Een cachecontainer heeft één belangrijke taak: de inhoud (logboek en eventueel goodies) droog en schoon te houden. Dus vonden we het eens tijd om de meest voorkomende cachecontainers even onder de loep te nemen en te bekijken hoe goed deze zijn. Eén ding is alvast zeker: als een cachecontainer niet goed wordt afgesloten, dan wordt jouw logboek helemaal nat: bekijk daarom zeker ook onze tips om je logboek droog te houden. Laat ons gerust weten wat jouw favoriete cachecontainer is.
📦 Munitiekist
Het oorspronkelijke doel van een munitiekist (Engels: ammobox) was om de munitie veilig en droog te houden, dus het spreekt vanzelf dat – wanneer correct gesloten – een munitiekist de ideale cachecontainer is. Mocht een munitiekist ooit aan zeer hoge temperaturen blootgesteld worden (voorbeeld een brand) dan zal deze ook niet smelten. Wanneer een munitiekist continu vochtig is, zal deze na verloop van tijd (lees: na enkele jaren) ook beginnen roesten.
📦 Filmrolpotje/ Filmkoker
De meest voorkomende micro-cache is ongetwijfeld een filmrolpotje. Het doel van een filmrolpotje was om een filmrol te beschermen tegen licht en vocht, tegenwoordig doen die meer dienst als beschermer van het logboek. Het nadeel van deze cachecontainer is dat hij van dun plastic is en dus kan breken, van zodra dat het geval is, is je cache niet meer waterdicht.
📦 Petling
Een petling is gemaakt om verwarmd te worden en er een PETfles van te maken voor water of frisdrank. Daarom ook dat de dop van een petfles door elke frisdrankfles vervangen kan worden. Petlings zijn heel sterk en bovendien waterbestendig.
📦 Fake Steen
Een fake steen kan je kopen in een (online) Geocaching shop. Echter leert de ervaring ons dat deze niet 100% waterdicht is. Jouw logboek zal dus extra bescherming nodig hebben zoals bijvoorbeeld een klein plastic zakje of een kleine waterdichte koker.
📦 Vogelhuisje
Vogelhuisjes of nestkastjes worden ook vaak gebruikt als cachecontainer. Idealiter wordt deze ook in combinatie met een andere container gebruikt want vogelhuisjes zijn gemaakt van hout en door het water gaan deze na enige tijd stuk. Een ander nadeel van vogelhuisjes is dat dit een ideale plek is voor pissebedden en andere insecten.
📦 Magnetische bout
Ook deze cachecontainer kom je wel eens tegen en kan je aanschaffen in een Geocaching shop. Maar ook deze is niet waterdicht: je zal deze dus op een strategische plaats moeten bevestigen zodat deze geen water vangt. Bovendien als het veel regent op de bout, begint deze te roesten en dan wordt het steeds moeilijker om deze magnetische bout te openen.
📦 Aluminium Pillendoos
Aluminium Pillendozen worden officieel Bison tubes genoemd omdat ze zijn ontworpen door Bison Designs. Ze zijn eigenlijk gemaakt om pillen mooi droog te houden en ze doen het ook goed om een logboek droog te houden. Omdat de buis van aluminium is, kan langdurige blootstelling aan water of vocht op den duur leiden tot corrosie en wordt het moeilijker ze te openen, daarom heeft zo’n Bison tube vaak een rubberen ringetje om het vocht tegen te houden. Echter zonder rubberen ringetje wordt jouw logboek helemaal nat: voorzie dus zeker reserve rubberen ringen.
📦 Plastic buisje
Plastic buisjes kom je ook af en toe tegen in het veld. Idealiter vind je deze terug in een andere cachebehuizing: ze kunnen vrij goed water tegenhouden maar zonder deksel (dat vaak breekt of verdwijnt) is zo’n plastic buisje niets waard. Een ander nadeel van dit plastic buisje is dat je er een heel klein logboekje in moet steken (ontdek hoe je jouw eigen logboek maakt), als deze e groot is, blijft deze vastzitten. Kleine boekjes moeten vaak vervangen worden, wat wil zeggen dat er dus veel onderhoud nodig zal zijn.
📦 Nano cache
Een nano-cache wordt vaak verguisd maar is wel nog steeds ongelooflijk populair want je komt deze nog vaak tegen. Je kan een nano cache best vergelijken met een mini aluminium pillendoos dat we eerder hebben besproken: het rubberen ringetje is heel belangrijk om het vocht tegen te houden anders is hij moeilijk te openen na een tijdje. Een andere moeilijkheid van nano-caches is het plaatsen van het logboekje: deze moet opgerold in het deksel geplaatst worden anders zal je deze niet of niet goed kunnen sluiten.
📦 Tupperware dozen
Als je vaak aan Geocaching doet, dan ben je zeker en vast reeds deze cartoon tegengekomen:
Tupperwaredozen kan je in alle maten en vormen terugvinden, maar niet iedere doos is van dezelfde kwaliteit. Sommige plastic dozen zijn helemaal niet waterdicht: dit kan je uittesten door ze onder water te dompelen. De beste tupperwaredozen zijn deze met een rubber afdichting en die met een locksysteem gesloten kunnen worden. Een ander nadeel van tupperwaredozen is dat deze ook kunnen breken door bijvoorbeeld een tak die op de doos valt of een geocacher die per ongeluk de doos op de grond laat vallen. Ook door vriestemperaturen kunnen deze dozen jammer genoeg breken.
📦 Glazen bokaal
Verrassend genoeg zijn glazen bokalen niet verboden door Geocaching HQ om als cachecontainer te dienen. Echter hebben glazen bokalen ook wel verschillende nadelen. Ze zijn van glas: glas kan breken (een cache valt al eens uit onze handen wanneer je met je pen en het logboek aan het sukkelen bent) met alle gevolgen vandien. Bovendien zijn glazen bokalen ook niet 100% waterdicht.
📦 Plastic potjes of dozen
Ook deze kom je wel vaker tegen (denk bijvoorbeeld aan een leeg Mentos-doosje of een pillendoosje). Belangrijk aan deze containers is dat je deze goed uitwast vooraleer je ze wil gebruiken als cachecontainer anders zullen deze dieren aantrekken. Kijk zeker ook even naar de vorm van het doosje zodat een logboek er makkelijk kan uitgehaald worden.
📦 Petflesdoppen
Dit type cachecontainer wordt vaak zelf gemaakt door CO’s. De kwaliteit van deze cache is sterk afhankelijk van de voorzichtigheid van een CO die deze aan elkaar wou bevestigen. Maar het is alleszins heel moeilijk om deze 100% waterdicht te krijgen, waardoor je wel vaker damp in deze caches kan vinden.
📦 Centrifuge tubes
Deze buisjes zijn bedoeld voor laboratoria en hebben een lekbestendig deksel. Het zijn niet de meest waterdichte containers, maar ze doen wel vrij lang dienst om vocht weg te houden.
📦 Plastic afhaaldoos
Het tegengestelde van een goede cachecontainer: ze zijn nauwelijks waterdicht, ze bestaan uit heel dun plastic en zijn doordrongen van de geur van voedsel. Gebruik deze nooit!
Ik mis de waterdichte behuizingen van PVC. Die zijn, mits goed gelijmd, waterdicht en vrijwel onverwoestbaar. Wel de rubber ring van de schroefdop in de schroefdop vastlijmen, anders is ie niet waterdicht.
hoi,
zelf gebruiken wij het liefst een petling als container maar dan nog met een extra toevoeging:
aan de logrol, qua breedte het dubbele van een filmpotje, is aan de bovenzijde door ons voorzien van een stripje (zoals die altijd om dozen kopieerpapier etc zit). De strip steekt zowel links als rechts 0,5 cm buiten het papier en daardoor is de logrol goed ui de container te halen maar ook weer goed op te rollen voordat deze wordt terug gedaan.
Verder doen wij nooit meer als 2 velletjes logrol, voor en achterzijde zijn voldoende voor 120 logjes, in de container omdat deze naar verloop van tijd toch soezelig wordt of gaat scheuren.
Misschien leuk om de tip voor het stripje, vastgemaakt met 3 nietjes, ook eens te noemen want in een petling werkt dit echt heel goed.
groeten,
Rene (Team Fozzy)
Hallo,
wij hebben hier in onze buurt een geocach munitiekist gevonden en kunnen openen, maar deze staat niet geregistreerd op de app en het mailadres is niet meer leesbaar…
Hoe kunnen we deze als gevonden aanvinken op onze app, of hoe kan deze CO bereiken?
Mvg Natalie,
Beastjes