Geocaching in Haarlem: Het wapen van Haarlem

In Haarlem hebben we een groep van zo’n 14 cachers die ook een whatsapp groep delen, en regelmatig komen we elkaar wel tegen op events of we gaan samen op stap. Op een dag maakt een van de cachers een opmerking over het leggen van een trail met iets over Haarlem. Tja, hoe gaat zoiets, een geo-art maken en een trail leggen.

Welnu, dan ga je eens kijken op de kaart waar nog ruimte is en hoe je daar een figuur op kan gaan zetten. Daarnaast moet je rekening houden met bestaande caches en je moet ook voldoende ruimte hebben om caches fysiek neer te leggen (caches moeten minimaal 0,1 mijl van elkaar af liggen). Als het idee wat concreter wordt, richten 4 geocachers het Haarlems Cachers Gilde op en registreren de naam op Geocaching.com.

Het wapen van Haarlem

Wapen HaarlemDe Haarlems Cachers Gilde komt bij elkaar en na brainstormen valt de keuze voor de Geo-art op het wapen van Haarlem. Dit kan met 44 caches gemaakt worden. Verder verdelen we de taken en bepalen welke soorten puzzels er moeten komen. Dat worden:

 • Foto’s waarvan leg/schuifpuzzels van gemaakt worden, variërend van 130 tot 200 stukjes. De foto’s worden zelf gemaakt om problemen met auteursrechten te voorkomen.
 • Vragen over allerhande zaken welke met Haarlem te maken hebben
 • Puzzels welke met behulp van de geocaching toolbox opgelost kunnen worden
 • Puzzels zoals binaire, trinaire, woordzoekers, sudoku’s, blok-, leg- en cijferpuzzels

Vervolgens gaat iedereen aan de slag, worden cache-pagina’s aangemaakt, worden extra foto’s gemaakt voor achtergrond en illustratie en langzaam komen ook de puzzels binnen en kan de pagina afgewerkt worden. Intussen hadden we ook contact met een reviewer (op een event) die met een aantal zinvolle suggesties kwam om het review proces te versnellen.

geo-art wapen van Haarlem

Caches en veldwerk

Nadat  voorgaande zaken op punt stonden, konden we beginnen met de caches zelf. Daarvoor moesten er boodschappen gedaan worden: Petlings, logboekjes, pvc pijpen, hangsloten voor de bonuscache, ijzerwaren om de petlings magnetisch te maken etc. etc.

Er wordt een mooie zondagmiddag uitgekozen om de caches fysiek te gaan plaatsen, de definitieve eind coördinaten vast te stellen en hint die op de pagina komt, te bepalen. Als dan de laatste aanpassingen aan de cache pagina’s gedaan zijn, worden de caches aangeboden ter publicatie. Omdat de cachelocaties al eerder door de reviewer gecontroleerd waren, kregen we al heel snel bericht dat de caches gepubliceerd konden worden. Uiteindelijk is de serie 12 mei online gekomen.

Geocaching Haarlem - Spaarnwoude

Kinderziektes eruit halen

Natuurlijk is het met 44 caches zo dat er altijd wel wat kinderziektes naar boven komen, zoals een schrijffout in een puzzel, een coördinaat dat niet getoond wordt als de legpuzzel klaar is, foutjes in de formules van de eind coördinaten. Meestal zaken die heel snel op te lossen zijn waardoor cachers vlot door kunnen gaan met puzzelen.

3 dagen na publicatie wordt een controle- en logronde gedaan door twee cachers van het Haarlems Cachers Gilde. Waar nodig wordt herstelwerk gedaan, een iets andere locatie gekozen, een hint aangepast, eigenschappen van de cache (D/T waardes) bijgesteld en dat soort zaken. Al met al zijn we best wel blij met onze serie en hoe er positief op gereageerd wordt.

Zelf op zoek gaan naar het wapen van Haarlem geo-art?

Vooraleer je het veld in wil, zal je eerst de puzzels moeten oplossen. In totaal zal je 44 geocaches kunnen vinden in het Recreatieschap Spaarnwoude (Eerste cache van de reeks: GC7N5A1). Reken op een wandeling of fietstocht van ruim 16 kilometer waarbij de geocaches over het algemeen niet al te moeilijk verstopt zijn.

Geocaching Haarlem

Zo’n 6 weken later…

12 mei wordt de Geo-art gepubliceerd en binnen één uur na publicatie komen de eerste logjes al binnen. De reacties zijn zeer positief en de mooie omgeving (en het weer) bezorgen de cachers precies wat wij voor ogen hadden: een mooie boeiende omgeving waar veel te zien is en waar je (over het algemeen) makkelijke caches kan oppikken terwijl je rondfietst of loopt. Na 6 weken staan er ruim 9.000 mailtjes in de mailbox, zijn alle logboekjes vervangen, is er nog een controle ronde gedaan, zijn een aantal caches vervangen of gerepareerd, zijn een paar caches verplaatst en opnieuw geplaatst (verdwenen). Getuige een favorieten percentage van 76% geeft wel aan dat de trail gewaardeerd wordt. En laten we eerlijk wezen, je doet het toch om je collega cachers een plezier te doen? Kortom, als je aan zo’n avontuur begint, bedenk dan wel dat er nog veel werk achteraan komt. Dit laatste niet om af te schrikken, maar het hoort wel degelijk bij het plaatsen en onderhouden van zo’n grote trail.

Wat te doen vandaag in Haarlem? Geocaching!

Naast onze geo-art zijn er nog heel wat leuke geocaches in Haarlem. We hebben een kort lijstje gemaakt van caches die je beslist even moet meepikken als je in Haarlem bent om te geocachen. Uiteraard zijn er nog vele andere leuke geocaches te vinden in en om Haarlem!

Haarlem Webcam GC2DE4 Een bijzonder cache eigenlijk: want het is één van de weinig overblijvende webcamcaches in hartje van Haarlem.
De Magische Koffer met de Tijdmachine GC54XQW Een mysteriecaches waarbij je met minstens 3 geocachers aan de slag moet om enkele puzzels op te lossen binnen 2 uur.
Haarlem ~ Gevelstenen GC2MZRC Een wandeling door Haarlem waar je op verschillende waypoints van deze multi-cache gevelstenen moet bekijken.
Haarlemse hofjes GCHWKT Een andere multi-cache brengt je naar verschillende hogjes in Haarlem.
Bertus de Parkeerwachter GC5HWYV Als je even tijd hebt en 10 cent te veel, dan moet je even buiten het Noorden van Haarlem zijn om deze traditional mee te pikken.

Geocaching Haarlem - Magische koffer

Blog geschreven door HaarlemsCachersGilde

2 gedachten over “Geocaching in Haarlem: Het wapen van Haarlem”

 1. Hoi, leuk dat er een blog is van Haarlemse geocachers. Wij (APE1965, Vlinder77 en Bleuhorse1) wonen ook in Haarlem en eergisteren zijn we het veld ingegaan om een aantal caches te zoeken. Er moeten nog een paar puzzels opgelost worden. Bedankt en tot geocaching!

  Beantwoorden
 2. en sinds de geoart haarlem er ligt word de dicht bij geocache’s meer gedaan dan normaal.
  tja en die liggen er natuurlijk ook om gevonden te worden 🙂
  Wij van de H.C.C. hebben natuurlijk gezamenlijk de puzzels opgelost …. en een klein beetje hulp 🙂

  bedankt voor deze leuke trail

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.