Een geocache route is een wandeling waarbij je meerdere geocaches zal kunnen vinden.
Je kan zelf een wandeling samen stellen met geocaches of je maakt gebruik van GeoPrinter om je geocache route te plannen.
Een geocache trail is een wandeling waarbij je meerdere geocaches zal kunnen vinden die bij elkaar horen. De geocaches van een geocache trail hebben vaak eenzelfde thema en vormen samen een wandeling waarbij je op het einde van de wandeling meestal een bonus geocache kan vinden. De volgorde van de geocaches kan je vaak herkennen aan de nummering van de geocaches.
Van zodra je een Geocaching account hebt kan je zelf geocaches verstoppen en een geocache serie maken.
Een powertrail bij Geocaching is een verzameling van een groot aantal geocaches die verstopt zijn langs een wandel-, fiets- of autoroute. Bovendien zijn ze vaak geplaatst op minimale afstand (161 meter) en makkelijk te vinden zodat een speler snel zijn aantal vondsten kan vergroten. Een Powertrail kan je via volgend Geocaching attribuut herkennen:
Hoera! Je hebt eindelijk een geocache gemaakt en kunnen plaatsen. Eenmaal deze online was kwamen de FTF-jagers en nieuwsgierige geocachers in grote aantallen, maar na een jaar zijn dat er uiteindelijk toch niet bijzonder veel: gemiddeld wordt een cache 25 keer per jaar gevonden. Een tip om meer bezoekers naar jouw geocache te krijgen: plaats een geocachereeks (/geocacherondje of geocachetrail: what’s in a name). We moeten eerlijk zijn: voor 1 cache komen we niet snel buiten, maar voor een leuke wandeling met enkele geocaches zijn we wel enthousiast.
Wij namen de proef op de som en maakten zelf ook een kleine geocache trail (Tussen Koestraat & Liedermeerspark – GC7YXAH). Dat hier veel werk in kruipt kunnen we beamen, maar de leuke logs die je achteraf krijgt, maken alles goed 😊. In dit stuk geven we 10 tips mee om zelf jouw geocachereeks te maken!
1. Zoek een leuke wandeling met verstop-mogelijkheden
Deze eerste tip lijkt heel logisch, maar is het vaak niet! Leg jouw geocacherondje in een gebied waar je zelf graag zou wandelen en op zoek zou gaan naar geocaches. Wandel dit gebied tientallen keer af, bekijk alle mogelijke verstopplekjes en noteer deze.
👉 TIP: Zoek het niet te ver van huis: als CO ben jij verantwoordelijk voor het onderhoud van de caches en de vervanging van de logboeken.
2. Loop alle caches na die in de buurt liggen
Je hebt een leuk gebied of wandeling op het oog waar je jouw reeksje wil plaatsen? Ga dan op zoek naar alle caches in de buurt: iedere geocache of waypoint moet immers 161 meter uit elkaar liggen om verwarring te voorkomen. Traditionele caches zie je meteen, maar het zijn voornamelijk de multi-caches en mysteriecaches die belangrijk zijn. Bij multi-caches kunnen waypoints in jouw gebied liggen en de finale coördinaten van mysteriecaches kunnen tot 3,2 kilometer van de geposte coördinaten liggen. Zoek iedere mysteriecache die je op de kaart kan vinden in een straal van 3,2 kilometer van jouw wandeling/gebied. Deze kan uiteindelijk ook effectief in jouw wandelgebied liggen.
👉 TIP: Filter iedere cache die in een straal van 3,2 kilometer (= 2 mijl) van jouw mogelijke verstop-plekjes ligt en ga op zoek naar de multi- en mysteriecaches. Gebruik hiervoor de filters op Geocaching.com
3. Doe een saturatiecheck
Eenmaal je alles in kaart hebt gebracht, kan je kijken op welke mogelijke punten je een geocache kan plaatsen. Om er zeker van te zijn dat je toch niets over het hoofd hebt gezien, kan je een saturatiecheck aanvragen bij de reviewers. Kan je eenvoudig doen door een geocachelisting in te dienen, de juiste coördinaten op te geven en bij de titel ‘saturatiecheck’ in te vullen of bij de reviewer notes uitleggen dat het om een saturatiecheck gaat. De reviewer controleert dan voor jou of je hier een geocache kan plaatsen.
👉 TIP: Doe een saturatiecheck!
4. Vraag eventuele toestemmingen
Eenmaal je weet welke locaties mogelijk zijn kan je jouw toestemmingen aanvragen, indien deze nodig zijn. Plaats je jouw geocache op openbaar terrein, dan is het aan te raden om toestemming te vragen aan de gemeente. In verschillende bossen en parken moet je ook toestemming vragen: in Vlaanderen bij het Agentschap voor Natuur & Bos en in Nederland bij het Staatsbosbeheer.
👉 TIP: Het duurt altijd wel even vooraleer je een reactie mag verwachten, doe dus jouw aanvraag zo volledig mogelijk en geef enkele foto’s mee met jouw aanvraag.
5. Denk na over jouw caches
Nu je zicht hebt op je locaties kan je rustig nadenken wat je waar kan verstoppen. Het is aan te raden om op plaatsen waar veel voorbijgangers komen de cache goed te camoufleren, op rustige plekken kan je dan weer grotere constructies plaatsen. Het is altijd leuk om met een thema te werken, denk bijvoorbeeld aan het Verloren Kabouterdorp waarbij iedere cache in het teken van kabouters staat of de huisjesreeks waarbij iedere cachecontainer een soort van vogelhuisje is.Ontdek nog andere tips om de Geocaching ervaring te verbeteren.
👉 TIP: Met een thema kan je geocachers meenemen in een leuk avonturenverhaal.
6. Maak jouw cachecontainers
Vooraleer je naar de winkel trekt, ga eens kijken op zolder of in het tuinhuis wat je nog hebt liggen en wat je zou kunnen gebruiken. Je zal verbaasd zijn wat je allemaal kan gebruiken: restjes pvc-buizen, houten planken, … Of bekijk een van de cachecontainer-handleidingen, zelfs met de doppen van pvc-flessen kan je al aan de slag.
👉 TIP: Voor je naar de winkel gaat, kijk wat je thuis hebt liggen. Het is zonde om te investeren, zeker als je weet dat geocaches verdwijnen of stuk gaan. Ontdek onze 10 tips om goedkope caches te maken.
7. Plaats jouw cachecontainers
De cachecontainers zijn klaar? Nu nog jouw logboekjes maken en je kan de caches gaan plaatsen. En heb natuurlijk respect voor de natuur: spanbandjes groeien in bomen, nagels & vijzen zijn niet echt goed voor bomen en geocaches vlak boven water plaatsen is gevaarlijk. Voor deze zaken krijg je vaak geen toestemming.
👉 TIP: Steek een briefje in jouw geocaches met een korte uitleg over Geocaching voor mugglers en voeg jouw mailadres of telefoonnummer toe. Het kan altijd gebeuren dat jouw cache toch toevallig op privégebied terecht is gekomen en zo kan deze persoon jou verwittigen.
8. Maak jouw listings
We zijn er nog niet! Jouw geocaches moet je nog indienen. Het is heel belangrijk dat je hier zorgvuldig alle nodige informatie meegeeft: zijn honden toegelaten, kan je parkeren, is deze cache 24/24 beschikbaar? Ontdek welke informatie een Geocache listing heeft en vul jouw aanvraag zo compleet mogelijk in. Finaliseer jouw coördinaten: meet met een ander toestel nogmaals de coördinaten of kom op een andere dag terug om deze nogmaals op te meten.
👉 TIP: Een Geo-art oogt bijzonder leuk op de kaart en lokt nog meer geocachers. Bekijk het stappenplan om een geo-art te maken.
9. Laat de reviewer zijn werk doen
Neen reviewers willen ons niet pesten, zij moeten ook een handleiding volgen. Geef hun alle nodige informatie zodat ze jouw caches kunnen goedkeuren. Je kan hun ook vragen om ze live te laten gaan op een bepaalde dag, zodat je jouw nieuwe geocaches eventueel op een Geocaching event kan lanceren.
👉 TIP: Hou een reviewer te vriend! Ze steken bijzonder veel tijd in deze mooie hobby.
10. Los eventuele problemen op
Wacht de eerste logs af, deze zullen meestal wel vrij snel volgen want FTF-jagers zijn er als de kippen bij om hun naam als eerste in het logboekje te schrijven. Lees ook de opmerkingen die binnenkomen en probeer deze op te lossen. Zo waren wij erin geslaagd om de verkeerde codes voor de bonuscache mee te geven: ipv. de cijfers van de finale coördinaten hadden we deze van de geposte coördinaten gebruikt 🙈. Soms is het ook nodig om een (extra) Geocaching hint toe te voegen.
👉 TIP: Geniet van de logs!
Heb jij nog leuke tips bij het maken van jouw geocache trail? Laat het ons snel weten in een reactie op dit bericht!
Zeer mooie reeks in Merelbeke. Veel leuker dan al die potjes elke 161 m.
Dankjewel :)!
Hopelijk had je een leuke wandeling?