7 dingen die je moet weten bij het plaatsen van een geocache

Zelf een geocache maken is altijd spannend: krijg je de juiste toestemming, keurt de geocaching reviewer de cachepagina goed en wat vinden de geocachers van jouw geocache? Zelf zijn we fan van veldpuzzel caches en hebben er zelf ook reeds enkele in elkaar gestoken (en in het archief gedaan). Het is net wat meer werk om deze te maken maar de voldoening hierna is net zo groot.

Al doende leert men zou men zeggen en wij hebben toch enkele zaken geleerd bij het maken van onze eigen geocaches die we graag met jullie delen. Daarom ook dat we deze tips meegeven wanneer je een nieuwe geocache wil plaatsen. Ontdek ook het volledige stappenplan om zelf een geocache te maken.

💪 Ga op zoek naar een robuuste cachebehuizing

Een belangrijk onderdeel van je geocache is de cachebehuizing: ga hiervoor op zoek naar robuuste materialen die liefst ook waterdicht zijn. Glazen potten zijn geen goed idee omdat deze kunnen breken, terwijl een ammobox een stevig materiaal is en bovendien waterdicht. Vaak wordt ook gekozen voor plastieken potjes: zorg dat deze tegen een stootje kan. (cachers klimmen en staan overal op, dus vaak ook op je geocache). Tip: ontdek hoe sterk jouw cachebehuizing is.

Vaak wordt er hout gebruikt om een cache in elkaar te steken: weet dan heel goed dat hout vergankelijk is en na een tijdje zullen er ook beestjes hun weg naar en in de cache vinden. Wil je niet om de haverklap jouw cache vernieuwen dan kies je beter voor watervast hout zoals bv. watervaste multiplex (zie afbeelding hieronder). Iets duurder in aanschaf, maar goedkoper dan deze telkens te moeten vernieuwen.

Cache met watervaste multiplex: Gouden Tuin van de Farao in Lommel

🔍 Zorg ervoor dat je het logboek uit de cachebehuizing kan halen

Niets zo vervelend als een geocache vinden en je doet er langer over om het logboek uit de cache te halen dan dat je naar de cache gezocht hebt. Denk bijvoorbeeld aan flesvormige cachebehuizingen: door de smalle hals is het bijna onmogelijk om het logboek er ‘zonder kleerscheuren’ uit te halen. Een stokje aanbrengen aan het logboek (zie afbeelding hieronder) is een meerwaarde om het logboek makkelijk uit de behuizing te halen en ze achteraf ook op te rollen. Tip: ontdek hoe je jouw eigen gepersonaliseerde Geocaching logboek kan maken.

Een logboek dat nat is, is ook niet echt aangenaam en zorgt er ook voor dat je dit moeilijk uit de behuizing kan halen. Streef ernaar om ervoor te zorgen dat jouw logboek droog kan blijven in je cachebehuizing. Hoe? Wij geven jou 6 tips om je logboek droog te houden.

Logboek met stokje uit cachebehuizing
Handig stokje om de logrol uit de behuizing te halen.

🗜️ Gebruik stevige materialen bij een veldpuzzel

Wanneer je een veldpuzzel in elkaar steekt, gebruik je best stevige materialen. Weet heel goed dat deze puzzel in ‘weer en wind’ ligt en door veel te gebruiken onderhevig is aan slijtage. Kies dus voor goede, stevige materialen die lang meegaan, op die manier moet je niet wekelijks op onderhoud.

Investeer dus liever 1 keer iets meer voor goede, stevige materialen, dan telkens opnieuw een goedkopere variant te kopen. Verschillende geocaches hebben een cijferslot: investeer hier liever in een goed, stevig slot dan een goedkoop model uit een euroshop. Elke maand je slot gaan vervangen gaat je na een tijd frustreren.

Leuke veldpuzzelcache van The Magic Doors in Oisterwijk

😅 Maak een oplosbare veldpuzzel

Zelf vinden we veldpuzzels heel leuk om te doen en na wat zoeken kunnen we deze ook vinden. Soms moeten we ook eens terugkeren of vragen we om een tip. Sommige puzzels zijn niet voor iedereen even makkelijk en als je de oplossing niet kan vinden dan raak je soms wel gefrustreerd, zeker als je kilometers ver hebt moeten rijden naar een geocache. Ook hier is een stevige geocache noodzakelijk, want sommige geocachers doen er alles aan om het logboek te pakken te krijgen.

Soms is het zelf aan te raden om een duidelijke Geocaching hint mee te geven in de listing: wie de geocache zelf wil oplossen hoeft hier geen gebruik van te maken, wie snel door wil naar de volgende kan aan de slag met de hint.

Geocachepuzzel oplossen

🔙 Zorg dat je cache logischerwijs teruggeplaatst kan worden

Bij veldpuzzels moet je sommige onderdelen uit elkaar halen of handelingen uitvoeren waardoor alles wat door elkaar geraakt. Zorg ervoor dat het voor de geocacher makkelijk is om alles terug weg te steken. Je kan hier bijvoorbeeld tags aanbrengen of een kleurcode (zie afbeelding hieronder) of symbolen gebruiken. Er zijn zelfs geocaches die goede instructies nodig hebben waardoor de CO een handleiding meegeeft om de cache te openen/sluiten: beter voorkomen dan genezen.

🧪 Laat je geocache / veldpuzzel op voorhand uittesten

Als je een veldpuzzel gemaakt hebt laat je deze best door enkele personen uittesten vooraleer je deze in het veld gaat verstoppen. Luister naar de feedback die je krijgt en pas eventueel je geocache aan. Je zal hierbij ontdekken of je cache stevig genoeg is en of hij niet al te moeilijk is.

Af en toe lees je ook wel eens dat de CO enkele geocachers bedankt voor de proefloop. De proefloop is het uittesten van jouw geocache(s) en wandeling nog voor deze gepubliceerd zijn. Al dan niet in de aanwezigheid van de legger krijgen enkele geocachers de info die je bij een echte geocache zou krijgen, waarna ze op pad gaan. Tijdens of na de proefloop kunnen deze geocachers hun opmerkingen doorgeven aan de CO zodat deze eventueel nog aanpassingen kan aanbrengen.

🏠 Kies een geschikte locatie

Net zo belangrijk als de cache zelf is de locatie die je kiest. Als je al wat geocache-ervaring hebt, dan weet je ongetwijfeld wat de meest gekende verstopplekjes voor geocaches zijn. Sommige geocaches zijn zo groot dat je deze beter op een onopvallende ‘mugglevrije’ locatie plaatst. Ook bijvoorbeeld bij veldpuzzels waar geocachers wel wat tijd nodig hebben, kies je beter een rustige locatie.

Het nadeel van onopvallende plekjes is dat caches wel eens beschadigd of gestolen kunnen worden, lees zeker onze tips tegen cachediefstal en beschadiging. Kam dus goed de omgeving uit en zoek naar de meest geschikte plek voor je geocache. Wie weet kom je zelf wel een plek in de omgeving tegen die je aan anderen wil laten zien.

Sommige geocaches hebben net wat meer nodig zoals bijvoorbeeld elektriciteit en kan je daarom terugvinden in de voortuin. Een cache dicht bij huis is altijd handig voor het onderhoud natuurlijk.

Deze Simon Says geocache kan je in een voortuin terugvinden.

Heb jij nog tips bij het maken van een geocache? Deel ze gerust met ons. Veel succes alvast met het maken van je nieuwe cache.

2 gedachten over “7 dingen die je moet weten bij het plaatsen van een geocache”

 1. Hi, Ik heb een vraag. Ik wil in het centrum van Woerden een cache plaatsen. Op de kaart ligt er daar geen. Maar nu ik hem wil aanmelden blijkt de lokatie al te vol te zijn. waarschijnlijk caches uit het verleden…Hebben jullie hier ervaring mee?
  groet Marcha

  Beantwoorden
  • Hey Marcha,
   vermoedelijk zullen er waypoints van een multicache of plaatsen van mysterycaches dicht bij de plek van jouw cache liggen.
   Een tip voor drukke plaatsen als steden: vraag eerst even een saturatiecheck aan bij de reviewers. Dat kan je vrij eenvoudig doen door naar de pagina te gaan waar je normaliter je cache zou aanmelden. In plaats van de titel van de cache, noem je deze saturatiecheck. Zo weet de reviewer dat je op zoek bent naar een plekje voor jouw cache.
   Succes!

   Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.