Hoera! Op 3 mei verjaart Geocaching opnieuw, een goede reden dus om even het verleden in te duiken naar de geschiedenis van Geocaching. We gingen op zoek naar 7 wist je datjes over het ontstaan van Geocaching.
💡 Wist je dat… Geocaching een meer digitale versie is van letterboxing?
Geocaching min of meer de mosterd heeft gehaald van het spel letterboxing. Dit spel begon reeds in 1854 in Engeland bij de moerassen van Cranmere Pool waar James Perrot tijdens rondleidingen aanwijzingen gaf om de schat te vinden. In deze zogenaamde Perrott’s Pot kon je een briefkaart achterlaten die aan jezelf geadresseerd was zodat de volgende vinder deze briefkaart naar je kon doorsturen (letterbox). Dit idee verspreidde zich verder in de wereld en later werd een letterbox uitgebreid met een logboek met (unieke) stempels. De dag van vandaag is er ook een geocaching type met de naam letterbox (hybrid), een soort van eerbetoon aan letterboxing.
💡 Wist je dat… Geocaching eerst de naam ‘Great American GPS Stash Hunt’ kreeg?
Op 3 mei 2000 werd de eerste geocache verstopt door Dave Ulmer, hij plaatste de eerste cache in de bossen nabij Beavercreek in Oregon. Dat was verrassend snel want een dag eerder, op 2 mei was er de zogenaamde Blue Switch Day: de dag waarop het voor iedereen mogelijk werd gemaakt om gebruik te kunnen maken van de GPS technologie. Dave Ulmer was hier heel enthousiast over en besloot daarom de accuraatheid van de GPS technologie te testen, door iets te gaan verstoppen.
Dave Ulmer postte de coördinaten N 45° 17.460 W 122° 24.800 in een internet GPS groep en dit idee werd opgepikt door andere GPS-fanaten. De originele werktitel voor dit nieuwe concept was toen de Great American GPS Stash Hunt. Uiteindelijk is dat niet de naam van dit spelletje geworden want op 30 mei 2000 werd besloten om de naam Geocaching te geven aan dit concept omdat het woord ‘stash’ negatieve connotaties heeft.
💡 Wist je dat… Geo een dubbele betekenis heeft in het woord Geocaching?
Met Geo(s) wordt enerzijds de aarde met zijn natuur beschreven en anderzijds staat geo voor het gebruik van gekende onderdelen in een GPS zoals geografie. Caches verwijzen dan weer naar verborgen voorraadplaatsen enerzijds en naar de technologie (memory cache = computer opslagruimte) anderzijds.
💡 Wist je dat… De allereerste swag intussen een relikwie geworden is?
De eerste geocache bevatte ook reeds swag, toen werd er nog van goodies gesproken. De richtlijnen die Dave Ulmer meegaf voor deze goodies: Take some stuff, leave some stuff. Tot op vandaag is dat eigenlijk nog steeds hetzelfde principe voor swag: als je iets meeneemt plaats dan iets terug (van gelijke of grotere waarde).
Dave Ulmer plaatste in zijn cache video’s, boeken, eten, geld, Delorme Topo USA software en een katapult. Het eten dat in de cache zat was een blik bonen, de resten van dit blik zijn later teruggevonden en is intussen uitgegroeid tot een echt relikwie voor geocachers (Original Can of Beans). Deze restanten van de Original Can of Beans worden nu goed bewaaard en kan je soms bewonderen op een mega of giga event.
💡 Wist je dat… Binnen 3 dagen de eerste cache werd gevonden?
Ongeveer na 3 dagen werd de allereerste cache bovengehaald door Mike Teague, als je weet dat er caches zijn die nog nooit gevonden zijn is dit uiteraard heel snel 😊. Nadat hij zijn naam in het logboek geplaatst heeft plaatste hij sigaretten, een casettebandje en een stylo in de cache en hij nam het geld mee. Het was Mike Teague zelf die de 2 volgende stashes verstopt heeft op de hellingen van de vulkaan Mount St. Helens. Mike Teague verspreidde deze via zijn eigen website (die je hier kan bekijken) en begon met ‘The GPS Stash Hunt’ mailing lijst.
💡 Wist je dat… Geocaching.com begon met 75 caches?
Geocaching.com is ontstaan nadat Jeremy Irish de website van Mike Teague leerde kennen. Hij ging zelf op zoek naar een geocache en had de smaak meteen te pakken. Aangezien hij een webdeveloper van beroep was in Seattle, richtte hij de site Geocaching.com op. Deze site had enkele voordelen zoals een database zodat de cachelistings er hetzelfde uitzagen en een zoekfunctie op basis van een postcode. In samenwerking met Mike Teague ging de site live op 2 september 2000 met 75 caches.
💡 Wist je dat… kranten en televisie mee aan de basis liggen van het Geocaching succes?
Meer dan 3 miljoen caches zijn er intussen, dit kwam er uiteraard niet meteen: eind 2000 na de oprichting van Geocaching.com werd de website opgepikt door Slashdot, een technologie-magazine website. Hierna volgden andere media zoals The New York Times en CNN om deze nieuwe hobby uit te lichten. Ook kwam er de campagne ‘If You Hide It, They Will Come’: om meer geocaches te verstoppen over de wereld zodat anderen er op zoek naar zouden kunnen gaan. En we weten allemaal hoe goed dat is afgelopen 😊.
Vandaag is geocaching bij een breder publiek gekend en zijn er ongeveer 2 miljoen actieve geocachers per jaar die minstens 1 geocache vinden. Vele geocachers denken dat geocaching een geheime hobby is: dat is eigenlijk een misvatting geocaching is niet geheim. Het is wel zo dat je zo onopvallend mogelijk moet proberen om een geocache te zoeken wanneer er andere mensen in de buurt zijn. Het zou kunnen dat deze Geocaching niet kennen en geactiveerd worden door hun nieuwsgierigheid om een kijkje te nemen en eventueel de cache beschadigen of deze mee nemen.
Bronnen
Wiki.geocaching.nl | http://wiki.geocaching.nl/index.php/Historie_Geocaching |
Geocaching.com | https://www.geocaching.com/about/history.aspx |