Geocachen in Maastricht: een multi op en langs de stadsmuren

Wij (het team qbi2) doen al ruim 8 jaar aan geocachen en een tijdje terug werden we gecontacteerd om een leuk stukje te schrijven over hoe onze cache Maastricht:Wandelen op en langs de stadsmuren (GC1YDMB) tot stand is gekomen. Dat leek mij wel leuk en al heeft het even geduurd, hier is mijn verhaal.

Hoe Geocaching voor ons een nieuwe hobby werd

Helpoort Maastricht

We zijn begonnen in het jaar 2008 (eind april 2008 om precies te zijn). Onze eerste caches waren dicht bij huis, het was de Caestert reeks (in België, omdat er in Nederland in onze buurt weinig lag).

Die eerste caches werden gevonden met een Windows smartphone waar een versie van Tomtom op draaide. Niet altijd even gemakkelijk, aangezien Tomtom al heel snel denkt dat je op de weg loopt. Caches dicht bij een weg waren dan ook lastig te vinden in het begin voor ons. Als we later met stafkaarten (nog steeds op een Windows smartphone) en nog veel later met een Garmin gaan lopen, dan werd dat in ieder geval een heel stuk makkelijker.

Waren onze eerste caches dicht bij huis, meteen daarna gingen we voor de (ver weg) vakantie caches. Wij zijn een aantal jaren naar Tsjechië op vakantie geweest, waaronder in 2008. Normaal betekende zo’n vakantie dat je op de eerste dag naar het VVV moest om te kijken wat er allemaal voor mooie dingen in de omgeving te vinden waren. Met cachen was dit opeens niet meer nodig (zeker in de beginjaren). Veruit de meeste caches lagen op mooie, bijzondere en/of bezienswaardige plekken (helaas is dit tegenwoordig steeds minder het geval). Onze eerste cache vakantie beviel heel erg goed. Niet heel veel caches gedaan, maar wel allemaal stuk voor stuk bijzonder. We kwamen op plekken waar we anders waarschijnlijk niet waren gekomen.

En dan werden we CO

Onze eerste cache (in ieder geval als CO) hebben we overgenomen van een collega van mij. Het is een earthcache (Groeve Koeberg – GCZCG6), die mijn collega ‘kwijt wou’ omdat hij reeds verschillende caches had en het onderhoud wel wat tijd vergde. We besloten deze geocache te adopteren en na een aantal maanden konden we deze zelfs ‘automatiseren’ zodat er nu bij een juist antwoord automatisch een mailtje naar de cacher teruggaat met log permissie. Op die manier hoeven wij niet elke cacher terug te mailen en kan er sneller gelogd worden.

Hierna hadden we genoeg ervaring om onze eerste cache ineen te boksen. Dit werd uiteindelijk een traditional: De bron van Väös (GC1FNBR). Een cache waar we veel van geleerd hebben! Niet alleen dat je een goede plek moet vinden, maar ook dat je moet opletten dat er niemand anders in de buurt een cache heeft liggen (en met mysterie- en multi-caches is dat niet altijd duidelijk).

Ook onze tweede cache, Hoeve Lichtenberg (GC1PVKG), ging niet helemaal vlekkeloos. Hier was de gekozen container de bottleneck. De cachecontainer was namelijk te groot voor deze plek. Hij was te gemakkelijk te zien en werd dus regelmatig meegenomen door muggles. Dit veranderde pas wanneer we de container kleiner gemaakt hadden.

Driemaal is scheepsrecht, zodoende ook onze derde cache: Nonkel biedt weerstand (GC1T59P). De plek van deze cache was goed en de container ook.

Een multi geocache in Maastricht

Na enkele traditionals werd het tijd om een multi cache te leggen. We besloten om een cache door het oude gedeelte van de stad Maastricht te maken. Probleem is alleen de plek. Waar kun je dicht bij het centrum waar veel mensen komen onopvallend een cache plaatsen? Tweede is natuurlijk dat je daar ook toestemming moet krijgen (ja mensen: dat moet echt!). Gelukkig komt een kennis te hulp. Hij beheert bij het centrum een klein stukje grond voor de gemeente (ik zal geen plek noemen voor de mensen die deze cache nog willen lopen). Na een korte inspectie ter plekke wordt daar een mogelijkheid gevonden voor een cache. Het avontuur kan beginnen!

Uitzicht over Maastricht

Heel lang hoeven we niet te denken over een route. Beide (mijn vrouw en ik) komen uit Maastricht en weten wel een leuke route te verzinnen met het begin en eindpunt in de buurt van de cache. Er wordt besloten om de cache makkelijk te maken. Makkelijk in die zin dat iedereen de route kan lopen (alle punten zijn gegeven). Er moet natuurlijk op elk waypoint (10 in totaal) even naar informatie gezocht worden, maar het rekenwerk wordt tot het einde bewaard. Zo kan iedereen een leuke, mooie wandeling maken en, als het meezit, op het einde een cache vinden. Wij (met drie kinderen) vinden dat (zeker op dat moment) de ideale manier om te cachen. Er hoeft maar op 1 moment lang stil gestaan worden om te rekenen (en dat kan eventueel onder het genot van een drankje, aangezien er nabij het laatste waypoint wat terrasjes zijn). Dit maakt het voor (onze) kinderen leuker, aangezien ze niet iedere keer lang hoeven te wachten voordat er verder gelopen kan worden.

Op een zonnige dag wordt de route gelopen, foto’s genomen en opdrachten verzonnen. Thuis wordt dit allemaal uitgewerkt en in een listing gezet. Bewust voor toeristen hebben we onze cache beschrijving in het Nederlands en het Engels gedaan (onze eerste vakantie caches maakten ons bewust van het feit dat ‘je moedertaal’ niet altijd handig is voor andere mensen). Later blijkt dat de route die we gekozen hebben heel veel gemeen heeft met een route van het VVV (lezen we in de logs). Wij zijn blijkbaar niet de enige die een leuke route door oud Maastricht kunnen verzinnen :p.

Na een proefloop en enkele correcties was het op 23 augustus 2009 zover: de multicache in Maastricht komt online. In die tijd waren er nog niet zoveel geocachers en we moeten dan ook tot de volgende dag wachten alvorens de eerste logs verschijnen. Gelukkig waren de eerste cachers enthousiast (en daar doe we het tenslotte voor).

Stadsmuren Maastricht

Leuke logs, daar doen we het voor

Hoe goed onze cache ontvangen wordt merken we later pas als er (buitenlandse) toeristen onze cache beginnen te lopen. Iedereen vindt het leuk om weg van de drukte in het oude gedeelte en dan vooral op de stadsmuur van Maastricht te lopen. Naast de leuke logs, zien we enkele jaren later ook favorietenpunten verschijnen (favo’s zijn eigenlijk vrij recent). Ruim 35% van de premium members geeft deze cache een favo. Dat doet ons goed!

Leeuwenmolen Maastricht

Als cache owner merk je pas hoe leuk het is als iemand een leuke log schrijft. Wat heb je er nou aan als iemand roept ‘gevonden’ of ‘tftc’? Dat kan je al zien aan het soort log (found of not found). Daarmee weet je niet of iemand het leuk heeft gevonden of leuke dingen heeft gezien. Gelukkig schrijven de meeste mensen wel iets meer en voegen ze soms zelfs hele foto reportages bij. Erg leuk voor ons als owner.

Heel veel onderhoudt hebben we gelukkig niet aan deze cache. Af en toe een nieuw logrolletje en heel soms een nieuwe cache (als de gemeente de plek weer eens met hogedruk reinigers heeft schoongemaakt). De plek van de cache maakt het voor ons soms lastig om onderhoud te doen, dus hoe minder hoe beter.

Het rondje op en langs de stadsmuren was zo leuk, dat we nog 2 multicaches in Maastricht gemaakt hebben: Maastricht: Hoge en lage fronten (GC21DYY) en Maastricht: Rondje vanuit Wolder (GC290AR).

Tips om je eigen cache te plaatsen

Zo, nu weten jullie hoe onze eerste multi cache tot stand is gekomen. Als laatste wil ik de beginnende cacher (of eigenlijk cache owner) nog wat tips meegeven. Ze lijken misschien vanzelfsprekend, maar worden lang niet altijd opgevolgd.

  1. Mijn eerste tip is om te beginnen met een traditional. Begin niet gelijk groot, maar probeer klein en ga daarna groter. Leer van je fouten.
  2. Laat je cache ALTIJD proef lopen. Of het nu een traditional, een unknown of een multi is. Geef iemand de listing en laat hem/haar de cache doen. Komt hij/zij eruit zonder hulp, dan is je cache goed.
  3. Zoek een LEUKE plek uit om je cache te leggen (of een leuke route in het geval van een multi). Wie wil er nou achter dat elektra huisje op de hoek tussen de gebruikte condooms zoeken naar een cache? JIJ kent de leuke plekjes in je buurt. Leg daar een cache zodat andere mensen dat plekje ook leren kennen.
  4. In het verlengde daarvan; zorg dat je toestemming hebt om de cache te leggen en (indien van toepassing) vertel de mensen in de buurt dat daar een cache ligt. Het laatste wat je wilt is dat je cache ervoor zorgt dat, bijvoorbeeld, de rust van broedende dieren wordt verstoord of dat de explosieve opsporingsdienst langs komt om je cache ‘onschadelijk’ te maken.

Heel veel cache plezier!

Deze blog werd geschreven door qbi2 (moeder, vader & 3 kinderen)

1 gedachte over “Geocachen in Maastricht: een multi op en langs de stadsmuren”

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.