Ik wil me eerst en vooral even voorstellen. Ik ben Steven, in het geocache wereldje beter bekend onder mijn nickname DonderVogel. Ik heb zelf een aantal geocaches op mijn naam staan waaronder enkele langere multicaches waar de nadruk op het wandelplezier ligt.
Maar de meeste mensen zullen mij kennen omwille van mijn Wherigo cache De Hobbit.
In december 2015 heb ik hier een vervolg aan gebreid : In de ban van de Ring – De Reisgenoten, naar het eerste deel van de Tolkien trilogie.
Leuven Anders, een interactieve tocht door de studentenstad Leuven, was mijn eerste Wherigo.
De mensen van Geocachen.be vroegen me om hier iets leuk over te schrijven
Wat zijn Wherigo Caches?
Een Wherigo cache kan je het beste samenvatten als een virtuele multicache. Net zoals bij een
multicache ga je van punt tot punt, en moet je op elk punt iets doen, om dan weer verder te gaan naar het volgende punt, om dan uiteindelijk bij de cache uit te komen. Het grote verschil zit hem in het feit dat een Wherigo geocache puur op je apparaat wordt afgespeeld. Ontdek ook hoe je zelf aan de slag kan met een Wherigo.
Meestal is dit een Smartphone (Android, Iphone of een Windows phone). Maar ook enkele oudere Garmin toestellen, waaronder de Garmin Colorado en de Oregon 400/450 bieden Wherigo ondersteuning.
Een Wherigo moet dus geprogrammeerd worden. Het resultaat is een stukje programmacode wat, eens gecompileerd, een cartridge wordt genoemd, en wat je op je toestel laadt. Vervolgens start je de Wherigo en kan je vertrekken.
Het leuke is dat je effectief naar een bepaald punt moet lopen (in Wherigo termen heet dit een “zone”) vooraleer er iets gebeurt. Pas als je de opdracht in een zone volbracht hebt, kan je weer verder en krijg je instructies om verder te gaan.
Op je toestel zie je 4 grote onderdelen:
- Locaties: de zones die zichtbaar zijn, en waarnaar je kan navigeren.
- Wat zie je: binnenin een zone kan je onder andere karakters en/of voorwerpen zien, afhankelijk van wat de legger geprogrammeerd heeft
- Je rugzak: een item kan je soms meenemen, of krijg je automatisch als gevolg van een gebeurtenis. Dit zit dan in je rugzak.
- Taken: een overzicht van de opdracht waar je mee bezig bent en de taken die je al tot een goed einde hebt gebracht.
Aan items en karakters zijn vaak acties verbonden, zoals “praat” of “neem mee”. Het hele Wherigo “spel” is een interactief gebeuren, en afhankelijk van de keuzes die je maakt, kan het verloop van de Wherigo variëren.
Hoe herken je een goede Wherigo?
Een goede Wherigo cache onderscheidt zich in een aantal factoren.
Ik lijst ze hier even op en verklaar hoe ik deze in De Hobbit hebt toegepast.
- De creativiteit van de legger en het onderwerp. De Hobbit is een fantasy sprookje. Het verhaal leent zich uitstekend voor een leuke Wherigo. De karakters spreken tot de verbeelding, met leuke plekken en een goed script. Hier heb ik het maximum proberen uit te halen.
- De locatie. De Hobbit speelt zich af in het Provenciaal domein van Kessel-Lo.
Rivendel, waar je Gandalf moet ophalen en met Elrond praat, zou zo uit de film kunnen geplukt zijn. Dit komt de beleving ten goed. Dat is waar het mij om draait: mijn Wherigo’s zijn nooit moeilijk. Iedereen kan ze lopen, en je kan niet dood gaan. Ik wil je zo veel mogelijk meenemen in het verhaal. - De kwaliteit van het programmeren: een Wherigo staat of valt met het programmeren. Slordigheden vallen op, maar zijn soms fataal. In het beste geval merk je wat typfouten op, maar in het slechtste geval loop je ergens vast, en kan je niet meer verder.
Ook een Wherigo moet proefgelopen worden, en meer dan 1 keer, zodat je telkens kan bijschaven. - Het grafische aspect: dit vind ik ook belangrijk. Het is veel leuker als je Gandalf ziet, als hij je toespreekt, ipv een stukje platte tekst. Het komt de beleving alleen maar ten goede.
Een jaar geleden heb ik de Wherigo “In de ban van de Ring – De Reisgenoten” (GC66JTK) gemaakt. Deze kan qua populariteit niet tippen aan De Hobbit, maar zelf vind ik hem minstens even goed.
De toekomst: GC6XBRV
Maar op 17 december komt er nog eentje uit, en dit wordt – vind ik – mijn mooiste.
Om je een idee te geven: de programmeercode is meer dan dubbel zo groot als deze van De Hobbit. Geen Midden Aarde deze keer, maar wel Harry Potter, Hermelien, Ron en nog veel meer karakakters die je tegen zal komen op het domein van Zweinstein. Deze staat op naam van mijn zoon, hij heeft immers de locatie en het verhaal aangebracht. Net zoals bij De Hobbit zal je voor deze Wherigo een papieren kaart moeten gebruiken. Je zal dus echt je weg zoeken op het domein in plaats van domweg achter het peiltje te lopen.
Een beproefde combinatie die we opnieuw gaan gebruiken.
Blog geschreven door Dondervogel