Virtuele caches (ook gekend als virtual cache in het Engels) zijn een type geocache waarbij het de bedoeling is om nieuwe plaatsen te ontdekken. Je zal er geen fysieke container kunnen vinden.
Via de coördinaten kan je naar de (unieke) locatie gaan en daar zal je de antwoorden moeten zoeken op enkele vragen, een opdracht uitvoeren en/of zal je een foto moeten maken. Op deze manier kan je ook bewijzen dat je op die plek geweest bent. Want dat is essentieel: je zal de opdracht enkel op de locatie kunnen uitvoeren om de virtuele cache te kunnen loggen.
Nieuwe virtuele caches kunnen sinds 2005 niet meer gemaakt worden. Maar daar kwam sinds 2017 verandering in via virtual rewards: een select groepje geocachers krijgt af en toe de mogelijkheid om een virtuele geocache te plaatsen. Dit is een soort beloning die je krijgt, vandaar: virtual reward.
Het doel van een virtuele cache is, of eerder gezegd was, om nieuwe plaatsen te ontdekken in plaats van een cache. U leest het goed: was. Virtuele caches kan je sinds 2005 niet meer aanmaken, mits een kleine uitzondering. Virtuele caches die voor 2005 gemaakt zijn blijven wel bestaan tot ze gearchiveerd worden. Deze virtuele geocaches kan je herkennen door een spookje in een lichtblauwe cirkel op de Geocaching kaart.
Dat zal vrijwel nooit gebeuren aangezien je bij virtual caches ook geen fysieke cache zal aantreffen, want het doel ervan is dat je deze ‘unieke’ plaatsen gaat ontdekken. Om deze caches te kunnen loggen zal je een vraag moeten oplossen en/of een foto moeten maken; maw. je zal dus moeten bewijzen dat je wel degelijk deze plek bezocht hebt.
Bij virtuele caches zal je dus geen fysieke cache aantreffen: en dat was ook de originele insteek waarom virtuele caches zijn ontstaan. Op sommige unieke plekken kan/mag je geen caches plaatsen of zijn er zoveel muggles dat het onmogelijk is om een cache te plaatsen. Helaas maakten verschillende cachers van deze mogelijkheid een beetje misbruik, omdat deze vorm van Geocaching geen (fysieke) onderhoud nodig heeft. Daarom werd dus in 2005 ook besloten om geen nieuwe virtuele caches toe te laten.
Virtual rewards
Rond 24 augustus 2017 kreeg een selecte groep geocachers een mailtje van Groundspeak, deze groep kreeg eenmalig het recht om binnen het jaar een nieuwe virtuele cache uit te brengen. Intussen verschenen er wereldwijd verschillende nieuwe virtual caches.
Deze actie werd met veel gejuich onthaald en intussen werden reeds meerdere keren virtual rewards uitgedeeld. Iedereen kan hiervan profiteren: want op deze manier ontstaan er verschillende nieuwe virtuele geocaches die vrij uniek zijn.
Virtuele caches in Nederland & België
In Nederland zijn er op het moment van schrijven 232 virtuele caches te vinden. 31 hiervan zijn geplaatst voor 2005, de andere zijn virtual rewards. In België zijn er iets minder virtuele caches: 169 op het moment van schrijven, waarvan er 7 geplaatst zijn voor 2005 en dus originele virtuele caches zijn. Tijd om eens enkele virtuele caches uit te lichten, wij pikten er een 10-tal uit in Nederland en België.
De Dom – GCHKZA
Bij deze virtuele cache krijg je de opdracht om de 465 treden van de Utrechtse Domtoren te bedwingen en dit met foto als bewijs vast te leggen. Het is een geocache die niet gratis is want je moet toegangsgeld betalen, maar je krijgt wel een fantastisch uitzicht over Utrecht vanaf de Domtoren. Tijd dus om eens af te zakken om te geocachen in Utrecht.
And Glory of Antwerp – GC6F23
Sinds 2002 bestaat deze virtuele cache reeds, de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal uit Antwerpen staat er al heel wat langer. Deze kathedraal is nog steeds het hoogste gebouw in Antwerpen en jouw opdracht bij deze virtuele cache is om op zoek te gaan naar een voorwerp tussen enkele gigantische beelden in het deurportaal van deze Antwerpse kathedraal. Tijdens een dagje geocachen in Antwerpen kom je deze beslist tegen.
2C (5) – POINT – GCKPYT
Een bijzondere plek in Amsterdam kan je bezoeken via deze virtuele geocache: je kan in dit gebouw immers hte officiële N.A.P.-meetpunt terugvinden. N.A.P. staat voor Normaal Amsterdams Peil en is al meer dan 200 jaar de hoogtestandaard voor Nederland.
The 6 Kings – GC7F9C
Voor deze virtuele cache moet je in Brussel zijn: tijdens een wandeling van ongeveer 6 kilometer zal je op verschillende plekken informatie moeten verzamelen over Koningen.
Rebecca – GC89212
Relax! Wanneer je gaat geocachen in Middelburg dan kan je naast Rebecca gaan zitten en zo een virtual scoren. Rebecca is immers een beeld van een vrouw die in een ligstoel ligt en naast haar staat een lege ligstoel waar jij eventjes kan uitrusten en als je er een foto van maakt scoor je meteen een leuke virtuele cache.
Lest We forget – GC7B9XY
Ongetwijfeld heb je het zinnetje Lest we forget al gehoord dat komt uit het gedicht Recessional van Rudyard Kipling en dat het is een uitdrukking die vaak wordt gebruikt bij herdenkingsdiensten voor de oorlog in Engelstalige landen. Deze virtual cache zal je naar de Menenpoort in Ieper brengen, een monument dat een gedenkteken is voor de vermiste soldaten tijdens de eerste wereldoorlog. Je krijgt de opdracht om even stil te staan bij de vele slachtoffers van WO I.
♥ Pont d’Amour ♥ – GC7B940
Deze cache is een virtual reward die je kan vinden in Brugge: ideaal om mee te pikken tijdens een uitstapje geocaching in Brugge. Hier kan je de romantische Bonifaciusbrug terugvinden, die ook wel de bijnaam De Liefdesbrug krijgt. Het is hier heel mooi, maar best wel vaak ook heel druk.
Pegasus Bridge – GCGECF
In Arnhem kan je op deze plek een brug terugvinden. Niet echt zo bijzonder, maar het is eerder de bedoeling dat je in het nabijgelegen parkje de restanten gaat opzoeken van de historische slag.
In Flanders Fields : Tyne Cot – GCGKC1
Bij deze virtual cache die gemaakt is in 2003 moet je even naar Passendale. Hier kan je deze begraafplaats terugvinden met slachtoffers van de geallieerden van WO I. Tyne Cot in Passendale is het grootste oorlogskerkhof van de geallieerden in België en het is echt indrukwekkend. Zeker en vast de moeite om even langs te komen.
Vincent van Gogh – GC7B9ND
Voor deze virtual reward cache moet je in Nuenen zijn en zal je in het Park meer te weten komen over de beroemde schilder Vincent van Gogh en zijn meesterwerk de aardappeleters.