Geocaching in Middelburg

Er werd me een tijdje geleden gevraagd om een stukje te schrijven over Geocachen in en om Middelburg. Op Walcheren heb ik zo’n 130 caches liggen waarvan alleen in de stad Middelburg al een kleine 30 stuks, dus dat moet mij wel lukken. Middelburg is een stad met vele mooie oude gebouwen en diverse bezienswaardigheden dus genoeg inspiratie om caches te plaatsen: wat de Zeeuwse geocachers ook veelvuldig gedaan hebben.

Starten vanaf het NS station Middelburg

Als je met het openbaar vervoer naar Middelburg komt kun je op het NS station meteen starten met de Adventure Lab serie Joods Middelburg. Multitasken is hier dan wel gewenst, want deze locaties liggen redelijk ver uiteen, maar daartussen kan je dan wel weer meerdere gewone caches doen.

Als je nu richting centrum gaat kun je al snel mijn eerste eigen cache pakken; Rozenbottel (GC8G1VT) die op de Koningsbrug staat. Helaas kampt de eigenaar van het tafeltje, waar zijn Rozenbottel op bevestigd staat, met gezondheidsproblemen en personeelstekort. Dus heb ik hier een (tijdelijk) kokertje aan een verkeersbord moeten plakken, maar heb ik wel vermeld in de listing dat je Rozenbottel via het raam in de kiosk kan spotten. Normaal gesproken is het beeldje te loggen met een kokertje aan zijn mandje wat aan zijn arm hangt .

Sinds kort is Rozenbottel verliefd en heeft een vriendinnetje wat ook een cache geworden is, namelijk Stokroosje (GC9E0E6) die je kunt vinden als je vanaf Rozenbottel verder loopt naar Het smalste huis van Middelburg (GC73TNV) wat ook weer een hele leuke geschiedenis heeft: dit prachtig huisje met luiken valt op doordat het helemaal scheef staat! Het verhaal daarbij is dat het huisje geen voordeur heeft en dat de eigenaars al vanaf de bouw via de buren naar binnen moeten… Apart toch?! Toen het enkele jaren geleden te koop stond werd er maar liefst ruim 3 ton voor gevraagd !

Via dit leuke huisje lopen we naar het volgende leuke gebouwtje met een geschiedenis: Het Commiezenhuisje (GC73TP8). Het gebouw werd ongeveer rond 1845 gebouwd om belasting te innen. Dit mooi maar oud en klein gebouw dat aan de Rouaansekaai staat wordt momenteel gebruikt als Havenkantoor. Hier is ook nog een kanon en een gedenknaald te zien.

Van Middelburg naar Veere en terug

Als we de Beatrixbrug oversteken, kunnen we via de Rotterdamsekaai en de Havendijk naar Stokroosje (GC9E0E6). Hier vlakbij kan je trouwens ook starten met de mini-trail Jaagpad Middelburg ~ Veere ~ Middelburg (GC7J154) die zoals u wel kunt zien op de kaart , bestaat uit 24 caches en waar je via het gras langs het water naar Veere loopt en via het asfalt over de Oude Veerseweg (GC7J6XQ) en Bonus Jaagpad & Oude Veerseweg (GC7JCNE) terugloopt naar de gratis parkeerplaats.

Wie niet zo’n fan is van een langere trail die kan natuurlijk ook kiezen voor de labcache Oud & Nieuw die ook een bonuscache heeft (GC8YMT8). Je kan ook altijd de leuke multi-cache Kuiperspoort (GC8KN0B) meepakken: een korte multi-cache met foto’s die ideaal is voor kinderen en waarbij je jou even in de Middeleeuwen kan wanen! Bovendien begint deze multi door het smalste straatje van Middelburg: een unieke ervaring!

Vertrekken vanaf parking De Veersche Poort

Wil je een dagje met eigen vervoer komen, is het gratis parkeren bij Winkelcentrum De Veersche Poort een ideale keuze. Enkele minuten verder kan je de multi-cache Wandeling Middelburgse Bolwerken (GC73KZD) starten en de eindcache is in de buurt van de parking te vinden. Pak (onderweg) dan ook even de oppikker #1 Middelburg vierde Feest (GC726HX) en één van de de mini molen multi’s De Koning (GC7DZN3) mee!

Fietsen rond Middelburg

Een mooi uitgangspunt om Middelburg te gaan verkennen is natuurlijk met de fiets! Zo kan je beginnen met de hengelcache Hengelen Maar! (GC8J97H) en doorsteken naar Palindroom (GC8K7AF) die op de rand van Middelburg ligt. Een klein stukje verder fietsen langs het Torenvalkpad brengt je naar de oppikker die te vinden is aan het Skatepark Veersepoort (GC7K5YC) waarna je kan doorsteken naar het Hof van Buren (GC73TT1): de ideale plek om ook wat te drinken en je voor te bereiden op Tb Hotel Bagijnhof (GC6WG7G): een traditioneel Travel Bug hotel is dit niet want er is een 5-sterren veldpuzzel die heel wat geocachers leuk vinden.

Geocaches binnen de Bolwerken van Middelburg

Binnen de stadswallen van Middelburg ligt het Stadspark waar je de gelijknamige mini multi-cache (GC8M1VH) kan vinden die je via drie paddenschalen naar de cachecontainer brengen. Loop of fiets dan even verder door het centrum van Middelburg naar de vrij nieuwe cache Majesteit van Middelburg (GC9FF3Y). Je kan hier ook starten met de Adventure Lab Series van d’Guld Waerrelt (2 labcaches met ieder een bonus). Verder heb je hier ook de mysterie Druk Pleintje (GC3VAQW) en kan je afzakken naar de virtual Rebecca (GC89212).

Ook volgende caches zijn zeker en vast de moeite om mee te pikken in het centrum van Middelburg:

De bouwputGC5J9NQ
Stadhuis op de MarktGC5JCDD
Een aanwinstGC8987B
De zakkenrollerGC79YET
Tram route “Middelburg”GC4E0F2

Ook het Westen van Middelburg bergt heel wat geocaches

De Adventure Lab cache Adriaan en Olivier start in het centrum van Middelburg en brengt je naar het Zuid-Westen van Middelburg. In het Westen van Middelburg zijn ook heel wat caches buitenom de Bolwerken te vinden: #3 Middelburg vierde Feest (GC726JQ) en Het Theekoepeltje (GC73TKR). Deze laatste cache brengt je bij een ontzettend leuk, oud gebouwtje laat uit 1733!

Via de traditional Mural van Middelburg (GC6XJYZ) loopt of fietst u naar de mini molen multi De Onderneming (GC7DZVD) die je meeneemt naar een niet complete molen, maar evengoed heel erg mooi is om te zien!

Via #4 Middelburg vierde Feest (GC726KH) bent u weer in de buurt van de Bolwerken en kan je de multi-cache De Hoop (GC7DZPD) ook nog meepakken. Ietsjes verder ligt er bij de Seismolen een traditional (GC73TMK) en multi-cache (GC7DTZR) van de molen-serie. Via de cache Kloveniersdoelen (GC73TNA) kan je opnieuw richting centrum Middelburg gaan.

Geocachen rondom Middelburg: De Cleene Hooge

Wilt u Middelburg Stad een beetje links laten is de kleine serie De Cleene Hooge meer dan de moeite. Deze serie start met een multi (GC7PX0W) en na 6 traditionals eindigt deze met een bonuscache. Deze reeks van 8 caches is een erg leuke route voor kleinere kinderen omdat je daar met een tweetal vlotjes en over een biels / bruggetje moet manoeuvreren. Deze reeks kan je eventueel ook nog combineren met de Adventure Lab van Bunker Park Toorenvliedt waar ook meteen klim-, klauter- en speelgelegenheid voor de kinderen is.

Poeh poeh , dat viel nog niet mee zeg! Maar deze geocaches zijn zeker en vast de moeite in en om Middelburg! Als je echt alles wilt doen, dan heb je waarschijnlijk aan 1 dagje in het mooie Middelburg zeker niet genoeg.

Beter nog: Kom gewoon een aantal dagen want natuurlijk zijn er nog meer caches van mij en de andere co’s op Walcheren te vinden!

Groetjes, Rianne – Miep Gasklep (blog nagelezen en bijgewerkt door Barbatante)

7 gedachten over “Geocaching in Middelburg”

 1. Omdat ik het best moeilijk vond om jezelf / je caches in de spotlights te zetten heb ik de objectieve hulp ingeroepen van mijn , al aantal jaren geo collega ~ vriendin ~ blogster BarbaTante

  Barbara bedankt !

  Beantwoorden
 2. Wat een leuk verhaal, en dan ook nog met duidelijke aanwijzingen van caches. Wij hebben al enorm veel caches in Middelburg gedaan, en zelfs de molens in de buurt. Als CO heb je aan Miep Gasklep een fijne, zij geeft als ze kan snel n reactie.

  Beantwoorden
 3. Wat een ontzettend leuke en uitgebreide blog over Middelburg. Wij hebben van het prachtige Middelburg genoten tijdens onze campercaching-tour op Walcheren. We schreven hier ook een blog over (en maakten er een film van): https://dnffinder.blogspot.com/2021/10/campercaching-walcheren-geocaching-vanlife.html.

  Middelburg komt hierin – uiteraard – ook naar voren, maar lang niet zo uitgebreid als in bovenstaande blog. Leuk om veel plekjes terug te zien in deze blog!

  Beantwoorden
 4. Toch jammer dat bij o.a. een aantal Adventure Labs er geen info te vinden is, dat de antwoorden heel omslachtig zijn of dat er onduidelijkheid is betreffende de oplossing. Ik dacht nochtans dat het opzet van Adv Labs is met eenvoudige vragen de cacher kennis te laten maken met het onderwerp. In Middelburg hebben de Adventure Labs ons meermaals ergernis bezorgd.

  Beantwoorden
  • * die rode lijn (10 woorden)
   ** de finalist aan café Le Penseur
   *** het beeld van man en vrouw over het samengaan van 2 openbare instellingen met de zo moeilijk leesbare inscriptie
   **** inaccurate coordinaten bij het oorlogsmonument met daarbij een zo moeilijk leesbare tekst
   ***** bij meerdere labcaches weken de coordinaten meerderemeters af

   Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.