City Life: geocache serie met Playmobil in Apeldoorn

City Life is – met een knipoog – een weerspiegeling van het stadsleven in een stad als Apeldoorn. Het zijn over het algemeen makkelijk te vinden caches zodat zoeken en loggen niet te veel opvalt in de – soms – drukke stadse omgeving. De nadruk van de serie ligt op de inhoud van de PVC container die (hopelijk) bij de vinder een glimlach op de lippen teweeg brengt.

Playmobil speelwereld in Apeldoorn

Als je in Apeldoorn woont, een soort Geocaching walhalla met een keur aan verschillende typen caches én zelf ruim 1.000 caches gevonden hebt, dan wordt het tijd om wat terug te gaan doen voor de lokale Geocaching community en zelf een cache te gaan leggen. Zoals bij velen bestond de eerste cache (voorjaar 2020) uit een vrij standaard containertje, maar bij de derde kwam hier verandering in…

Deze cache lag naast het voormalige Zwitsal fabrieksterrein en dat bracht PH-tje op het idee om het welbekende gele zalfpotje als container te gebruiken én – om het nog een bijpassend tintje te geven – werd een Playmobil figuurtje bestaande uit moeder met baby er in verwerkt. Zonder het toen nog te beseffen werd de City Life # 0 (GC8NK58) geboren…

In die tijd kwam PH-tje nog overal en nergens in het land voor sportwedstrijden en logde daarbij en passant een naburige cache. Hieruit kwam het idee voort om caches te gaan plaatsen in de buurt van sportlocaties zodat niet alleen sporters, maar ook ouders van kinderen met een hobby de wachttijd konden doorbrengen met Geocachen. Een logisch gevolg was het idee om het thema van de cache aan te passen aan de omgeving waarin deze geplaatst zou gaan worden en met de Zwitsal cache in gedachte, was de keuze voor Playmobil geen verassing…

Na een eerste blik op de website van de fabrikant én het hebberig doorbladeren van de catalogus werd al snel duidelijk dat het niet bij één enkele cache zou blijven en werd de titel City Life – afkomstig van één van de Playmobil speelwerelden – aan de caches gekoppeld.

City life: geen trail maar een serie geocaches in Apeldoorn

In de praktijk bleek het behoorlijk lastig te zijn om een geschikte locatie voor de redelijke grote PVC containers – met daarin het diorama’s – te vinden en werd besloten om van het sport thema af te stappen en op locaties te gaan plaatsen die overeen kwamen met het thema van het speelsetje. Zoals eerder vermeld ligt Apeldoorn behoorlijk vol met caches en het vinden van een geschikte verstopplaats voor de containers was én is niet eenvoudig… Holle boomstronken bleken bij uitstek geschikt en het bos achter het Gelre Ziekenhuis in Ugchelen bleek over schitterende exemplaren te beschikken.

Inmiddels liggen daar 10 caches verspreid over 2 bospercelen (gedeelte hondenlosloop) die gescheiden zijn door een doodlopende weg met parkeerplaats. Hierdoor is het mogelijk om een rondje van circa 5 kilometer te lopen die eventueel in 2 etappes gedaan kan worden. Niet alleen bij (groot)ouders met (klein)kinderen, maar ook bij bezoekers van het ziekenhuis blijken de caches in de smaak te vallen. Reden genoeg om het aanbod van tijd tot tijd uit te breiden. Ook op diverse andere locaties verspreid over Apeldoorn bevinden zich City Life caches zodat in alle windstreken” wel iets te vinden is. De City Life geocaches zijn dus niet echt een trail met geocaches die je in volgorde kan doen, maar het is eerder een serie met eenzelfde thema verspreid over Apeldoorn.

HEt maken van de Playmobil tafereeltjes

Vooral in het begin had PH-tje last van figuranten die spontaan los lieten, al dan niet veroorzaakt door TB’s en Goodies die achtergelaten werden, maar ook sommige kant-en-klare logboekjes bleken te zwaar zijn voor de kwetsbare inhoud waardoor bij het openen van het deksel van de container de Playmobil-figuranten losgetrokken werden. Helaas doet Playmobil geen uitspraken over te gebruiken lijmsoorten daar men van mening is dat kinderspeelgoed niet met lijm gerepareerd mag worden en is de afgelopen 1½ jaar veelvuldig geëxperimenteerd met diverse lijmsoorten.  Ook de waterdichtheid van de containers vormt van tijd tot tijd een probleem, maar kit en tape zorgt in de meeste gevallen voor een droge inhoud, al blijft het probleem van natte logboekjes door loggen in de regen, maar dat is helaas niet te ondervangen. Creatieve gekleurde ondergrondjes van de taferelen bleken – hoe leuk ook – helaas niet geschikt omdat de lijmbasis bij vocht drab werd en de meest recente creaties zijn daarop dan ook aangepast.

De tijd die het PH-tje kost om nieuwe tafereeltjes klaar te maken voor publicatie varieert heel erg. Sommige caches doen er weken over om van een hoopje plastic in een passend tafereel te transformeren, terwijl anderen binnen 24 uur tot stand komen… Voor inspiratie en haalbaarheid wordt zo nu en dan met collega CO’s overlegd, maar daarnaast heeft PH-tje ook flink wat FB vrienden die zelf niet aan Geocaching doen, maar soms met briljante oplossingen en ideeën komen.

Al meer dan 50 City Life geocaches

Onlangs werd een mijlpaal bereikt toen de 50e City Life geocache gepubliceerd werd. Helaas is ongeveer de helft daarvan in de tussentijd gearchiveerd. Gelukkig niet allemaal vanwege vernieling en vermissing, maar ook om plaats te maken voor nieuwe tafereeltjes. Door de behoorlijk kwetsbare inhoud van de City Life caches is de levensduur nu eenmaal niet oneindig…

PH-tje krijgt regelmatig de vraag of de voorraad Playmobil inmiddels op is; daarover kan zij (ja, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, PH-tje is een vrouw!) heel kort zijn: nee, er is nog een ruime hoeveelheid om nieuwe caches te creëren en te plaatsen. Niet alleen leuk voor de trouwe bezoekers van de serie, maar ook zeker voor Marian zelf, die hierdoor een mooi excuus heeft om als 50+’er met Playmobil te spelen!

Blog geschreven door PH-tje

1 gedachte over “City Life: geocache serie met Playmobil in Apeldoorn”

  1. Wat een leuk verhaal! Rond Apeldoorn is inderdaad een geocaching-walhalla, wij waren al een paar keer in die regio. Deze caches zien er zeker ook hartstikke leuk uit. Wij deden er – bij toeval – al een keertje 2 van, maar wisten niet dat er (inmiddels) zoveel lagen. Dus misschien moeten we Apeldoorn nog maar weer een keertje inplannen. Dank voor het leuke verhaal en de tip.

    GeoKars,
    onderweg met GEOrgCACHiNG als DNF

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.