Geocaching in Apeldoorn: creativiteit en variatie

Het begon allemaal eind 2001 met GC2520: een mooie grote doos in de bossen van Apeldoorn. Helaas was deze na 3 maanden alweer gemuggled, maar het mocht de pret niet drukken: geocaching in Apeldoorn was geboren! Wat zou volgen is een hele reeks aan fraaie creaties op nog fraaiere locaties. In deze blog een korte impressie van wat Apeldoorn al jaren tot een van de epicentra op geocachegebied in Nederland maakt.

Geocaching Apeldoorn

Wat te doen vandaag in Apeldoorn? Geocaching!

Apeldoorn bevindt zich aan de rand van de Hoge Veluwe, en daarnaast staat de stad zelf ook bekend om zijn groen. Uitstekende randvoorwaarden om een cache te plaatsen, en dat gebeurt dan ook volop. De kleine 100 multi’s die de gemeente rijk is, geven volop gelegenheid om van de prachtige natuur te genieten. Hierbij een speciale vermelding voor de alom gewaardeerde caches van tjm1706, wiens caches altijd ingenieus en origineel in elkaar zetten, en tevens stuk voor stuk leiden door prachtige natuur. Zijn laatste cache is genaamd ‘∀ B N O Я M ∀ ∀ ⌋’, en dat is in het algemeen wel een goede typering voor zijn caches: anders dan anders, maar daardoor des te leuker! Heel bekend van deze CO zijn ook de caches uit de serie Reis om de wereld in 1 dag, die niet allen binnen de gemeentegrenzen liggen, maar, gewoon omdat het kan, noemen we ze toch. Caches die garant staan voor veel plezier, zowel thuis als in het veld.

Caches die je moet gedaan hebben rond Apeldoorn

Met ruim 30.000 caches in Nederland alleen al, is het een hele kunst om je te onderscheiden op het gebied van creativiteit. Een CO die daar desondanks méér dan in geslaagd is, is Josvstaalduinen. Langs de A50 ligt een hele reeks favo-knallers die hier in de volksmond wel Favo Avenue genoemd wordt. Stuk voor stuk caches die niet alleen op de kaart, maar ook daadwerkelijk voor een smiley zorgen. Vanwege de locatie (2 minuten van de afrit) ook prima te bezoeken ‘in het voorbijgaan’.

Elders in de gemeente ligt mijn favoriete cache, niet alleen van deze CO, maar van de hele gemeente: GC3V59K; een spoilerfilmpje is hieronder te vinden. Sensatie gegarandeerd!

Een andere CO die het noemen waard is, is Team Horn. Gevarieerde wandelingen, veelal op de Veluwe, met leuke puzzels en altijd fraaie eindcaches. Om er maar eentje uit te lichten: de gezinsvriendelijke wandeling Asterix en het recept van de Toverdrank wordt zeer gewaardeerd, maar deze CO heeft nog veel meer wat het bezoeken meer dan waard is.

Het is niet voor niets dat beide genoemde CO’s een Virtual Reward (GC7B824 & GC7B6ND) hebben mogen leggen, maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat er geen andere cacheleggers zijn die Apeldoorn verrijken met hun creaties!

Op zoek naar een uitdaging?

De cacher die graag de uitdaging aan wil, wordt in Apeldoorn op zijn of haar wenken bediend. Meer dan 50 caches hebben een terrein- en/of moeilijkheidsrating van 3 of meer. De puzzelaars kunnen hun hart ophalen met bijvoorbeeld de Herexamen-serie, die je weer terugbrengt naar de schoolbanken. Sowieso is wiskunde een meer dan gemiddeld voorkomend thema bij de mysteries in de gemeente. Ook eenvoudigere puzzels zijn er in overvloed te vinden: voor ieder wat wils!

Ga je liever de fysieke uitdaging aan? Er zijn twee boottrails (Beneden alle peil & Het hoofd boven water houden) over het Apeldoorns Kanaal waar je helemaal los kunt. Liever met de ladder of zelfs klimspullen op pad? Lekker caches uit bomen hengelen? Met het waadpak het water in? Zo’n beetje elke denkbare cachetool kan hier in de omgeving van pas komen!

Geocachetrails in Apeldoorn

Enkele trails zijn het noemen meer dan waard. Allereerst het Rondje Hoog Buurlo van Geo Chaos. Een serie van 30 tradi’s door schitterend gebied die te voet of per fiets gedaan kan worden. Het rondje telt bij elkaar op dit moment zo’n 8000 favo’s. Een indicatie dat dit rondje zeker de moeite waard is.

Geocaching Apeldoorn - rondje Hoog Buurlo

Overige, wat langere trails: Achterom de Maten (12 afwisselende tradi’s plus bonus), JOE Airfield (16 caches rond een voormalig vliegveld), de VSM-trail (26 caches langs het stoomtreinspoor met een fantastische bonuscache) en de LFW met W&P-serie (202 caches, trail loopt deels door de gemeente Apeldoorn).

Tot slot

Het is lastig om in een kort artikel een zo grote cachegemeente uit de doeken te doen. We vermelden nog de fraaie knutselwerken van peersa03, de vier caches uit de landelijke GEOPOLY-serie (stuk voor stuk pareltjes), de cache The Amazing Bits & Bytes (een geweldige eindcache die je niet snel zult vergeten) en de bijzondere Wherigo’s die Apeldoorn rijk is. En dan hebben we nog maar het topje van de ijsberg genoemd…

Geocaching Apeldoorn - bos

Met de lente en zomer in aantocht, ben je van harte uitgenodigd om eens met eigen ogen te bekijken waarom Apeldoorn door cachers zo gewaardeerd wordt!

Blog geschreven door Vooruit!

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.