Waar ben jij eigenlijk naar op zoek? Een eigenzinnige kijk op Geocaching

Een mooie zomeravond, juni 2010, liep ik op het Beekhuizerzand in Harderwijk mijn eerste geocache. Een prachtige omgeving, leuke eenvoudige veldpuzzels en een leuk verhaal. Ik wist toen nog niet wat de gevolgen zouden zijn, maar het was de start van mijn ‘verslaving’ en tevens een grote inspiratiebron voor al mijn eigen caches die zouden volgen!

Dus toen ik de vraag kreeg of ik een blog zou willen schrijven voor Geocachen.nl kon ik natuurlijk geen ‘nee’ zeggen. Maar waar zou ik over schrijven? Een leuk en vaak ook onzinnig logverhaal is geen probleem, een mooi sprookje ook niet, maar een blog met inhoud? Of dat gelukt is mogen jullie als lezers bepalen!

Zoals de titel luidt; Waar ben jij eigenlijk naar op zoek? Het antwoord kan voor iedereen anders zijn. De wegwerptrails, lange multies, leuke creatieve caches, veldpuzzels etc.. Mijn voorkeur gaat uit naar leuke creatieve caches en veldpuzzels.

Na een kleine 100 founds legde ik mijn eerste cache. Het was echt een probeersel, maar uiteraard niet alleen een kokertje, want dat kan mijn goedkeuring niet verdragen. Ondertussen staat de teller op 8500 founds en heb ik ook ruim 40 caches gelegd, waarvan er momenteel nog 19 online zijn met samen 3500 favo’s. Ik vind het belangrijk om op zijn tijd plaats te maken voor wat nieuws. Hypes waaien weer over, caches worden ouder door de tand des tijds, locaties blijken niet geschikt, ik ben ze zat of… hij verdient niet voldoende favo’s!

Dit laatste is voor mij een belangrijke graadmeter. Ik vind het als CO fantastisch om leuke logjes te krijgen en dan helpt het uiteraard wanneer je caches meer zijn dan enkel kokertjes. Alle 2148 logjes van afgelopen jaar heb ik gelezen. Natuurlijk niet allemaal leuke (korte) logavonturen van hoe mensen de cache hebben beleefd, wat hun eerste gedachte was, of wat ze allemaal hebben moeten trotseren om tot een log te komen. Er zijn ook genoeg ‘TFTC’ of ‘Gevonden’ logjes bij, maar dat leest ten minste lekker vlot en geeft bij de leuke uitgebreide logjes extra voldoening! Ik kan natuurlijk alleen voor mijzelf spreken, maar ik waardeer de uitgebreide logjes altijd zeer en dat is voor mij echt de reden om caches te blijven leggen! Tip: 8 manieren om de logging etiquette te verbeteren.

Mocht het zo zijn dat je net als ik graag een glimlach op je gezicht getoverd krijgt wanneer je op GZ bent. Stop met lezen en zet koers naar Apeldoorn en omstreken! De plek voor prachtige natuur en een zeer grote diversiteit aan caches. Ik mag mijzelf dan ook gelukkig prijzen in goed gezelschap van een aantal zeer creatieve CO’s die precies leggen waar ik naar op zoek ben en bij mij een glimlach op mijn gezicht toveren!

Hoe mijn caches tot stand komen? Tja het begint vaak met iets dat ik heb gezien op televisie, YouTube of gewoon ergens op straat. Het hoeft niets met cachen te maken hebben (liever niet zelfs), maar ergens zit er bij mij een kronkel dat ik wel altijd met geocachen in mijn achterhoofd naar dingen kijk.

Zo bleek er allemaal oude ‘meuk’ achter de bowlingbaan te liggen. Niet veel later lag mijn auto vol met prachtige items en binnen een week stond ik (met toestemming) een buis twee meter in de grond te graven en dat gaf mij genoeg tijd om over de cachepagina en het onderwerp na te denken. Het heeft me enkel wat zweetdruppels gekost en toen lag It’s a Gutter! op zijn plek.

Ik zag op mijn werk een anker in het gras liggen en vond dat waardeloos aangezien ik er elke keer met de bosmaaier omheen moest lopen en zo is het idee van Quaggamossel geboren. 70% favo’s, en erg leuke logjes en avonturen! Cachers worden aangesproken door Oom agent die vervolgens met de tools uit zijn auto helpt met loggen. Een oud baasje dat in de buurt woont belde mij in paniek op: Ze willen onderhoud aan de brug gaan doen en dat ‘Schatteke’ mag niet mag verdwijnen. Dus die kwam in zijn schuur te liggen gedurende het brugonderhoud. Mensen die de bouwmarkt leegkopen voor tooltjes en natuurlijk het eigen plezier tijdens het onderhoud plegen.

Mijn vrouw controleert altijd de cachepagina en mag de veldpuzzeltjes eerst maken, omdat mijn brainwaves niet altijd voor iedereen te doorgronden zijn. Toen zij na 20 minuten gefrustreerd werd van mijn vogelhuis creatie wist ik dat het tijd was voor een simpelere variant. Maar ook het hufterproof gehalte van een cache is belangrijk. Jurre, mijn zoon van 2,5 jaar oud, helpt niet alleen met klussen in de schuur, maar test ook menig cache door er eerst mee te ‘spelen’. Als de cache dat overleeft, kan er een ‘approved’ stempel op! Ik vind het prima om bij een nieuwe cache 1 à 2 keer te moeten kijken voor aanpassingen, maar ik ga bij bestaande caches maximaal eens per jaar langs. Moet ik er vaker naar toe dan is hij  ten onrechte door de ‘hufter’ test geslopen en is het meestal tijd voor het archief. Hierdoor blijf je er als CO ook plezier in houden. Het maken is leuk, de logjes zijn leuker, maar elke keer onderhoud plegen natuurlijk niet!

Ook het maken van nieuwe caches is onderdeel van het plezier dat geocachen mij geeft! Ik daag je dan ook graag uit om een mooie, leuke, unieke, creatieve of eigenaardige cache te leggen. Maak niet de fout dat het morgen af moet zijn. Sommige projecten staan hier eerst een jaar in de schuur voordat de perfecte plek is gevonden, de laatste ‘fouten’ eruit zijn gehaald, of voordat de juiste titel en cachepagina eraan gekoppeld zijn.

Waar jij naar op zoekt bent, weet ik dus niet. Ik ben op zoek naar een glimlach op mijn gezicht en hopelijk kun jij mij aan die glimlach helpen wanneer ik jouw cache bezoek!

 

Blog geschreven door Josvstaalduinen

1 gedachte over “Waar ben jij eigenlijk naar op zoek? Een eigenzinnige kijk op Geocaching”

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.