Wij zijn Tim en Patricia uit Enschede en jaren geleden zijn we begonnen met Geocaching. Zo af en toe in het weekend eropuit samen met vrienden. Zo’n anderhalf jaar geleden kregen we de smaak te pakken en begonnen we een stuk fanatieker te worden. Dit komt mede doordat we voor revalidatie na een auto ongeluk veel moesten wandelen. Al snel wilde we ook zelf een mooie ronde gaan neerleggen. Dat die ronde de apenfamilie zou gaan heten waren we het direct over eens want een kijkje in ons gezin en je zult al gauw die link maken :).
Hoe zet je een aap op de kaart
Dit apen-thema viel in goede aarde en we besloten hier een stapje verder mee te gaan: het idee ontstond bij ons om een geoart op de kaart te brengen. Het bleek een lastig klus te zijn waarbij je met veel dingen rekening moet houden. Nadat we op een event een reviewer hadden gesproken en de laatste vragen gesteld zijn zetten we ons plan door.
Petlings, aapjes, bananen, de hele mikmak werd besteld. Dan was het een kwestie van de geoart maken. Ons idee was om zo’n veertig caches te leggen in de omgeving Haaksbergen/Buurse. We hebben veel gestoeid met verschillende apen koppen om die om te zetten in stipjes. Veertig caches gingen we het echter niet mee redden. Steeds als we stippen weg gingen halen leek de aap meer en meer op een beertje. Het kon niet anders dan 64 stippen. Zo zou de aap gaan worden.
En ja dan loop je tegen ruimte gebrek aan in het gebied dat we voor ogen hadden. Onze enigste optie was de grens over en dus een stuk Duitsland mee pakken. Het is natuurlijk ook wel heel gaaf om de aap op de grens te leggen. We worden alleen een beetje huiverig voor de toestemmingen in het Duitse natuurgebied. Gelukkig viel het allemaal reuze mee en werden we erg hartelijk ontvangen in het gemeente huis van Vreden (Duitsland). Binnen 2 dagen was het geregeld en konden we een route gaan inmeten. Een aantal delen in het natuurgebied mag je niet betreden dus de toegankelijke weg dwars door het bos heen werd gekozen. Ook het smokkelpad waar je vroeger makkelijk ongezien de grens over kon wilde we zeker meenemen in de route omdat het hier erg mooi is. Vervolgens werd het een kwestie van verder lopen en meten om er uiteindelijk een ronde van te maken.
Daar na moet je 64 listings maken en puzzels: een hele klus kunnen we je vertellen! De puzzels besluiten we simpel te houden omdat we van vele medecachers weten dat ze niet graag puzzelen en liever lekker naar buiten gaan. Dit vinden wij overigens ook erg prettig. En dan natuurlijk nog lekker knutselen met apen, bananen, petlings en 64 logboekjes maken :0 Dan is 64 toch best wel erg veel. De leukste klus is dan nog het verstoppen. Hierbij hebben we altijd erg veel schik en moeten we apenkunsten uithalen om alles weer een mooi plekje te geven.
De Appie-geocachereeks ervaring van TeamHagelslag
Geocachen is voor ons – team Hagelslag – voornamelijk lekker buiten zijn. Lekker de natuur in en caches zoeken. Sinds anderhalf jaar cachen wij redelijk actief en de teller stond op bijna 2000. Alle caches in onze omgeving hebben wij nagenoeg reeds gevonden en omdat wij afhankelijk zijn van fiets of openbaar vervoer werd de frequentie waarmee we op stap konden een stukje lager. “Het wordt tijd dat er weer eens een leuke lange trail komt” dachten wij. En precies op dat moment ontplofte onze mailbox bijna. 64 nieuwe caches online en nog behoorlijk naast de deur ook. Natuurlijk snel kijken en ontdekken dat het 63 simpele puzzeltjes zijn. TimenPatricia laten hiermee duidelijk merken dat Geocachen gaat om het buiten zijn en de puzzels in dit geval meer een noodzakelijk iets zijn om de geweldige Appie de Aap Geo-art op de kaart neer te zetten.
TimenPatricia zijn in de omgeving, en ver daarbuiten, al bekend van hun zeer mooie Sprookjesserie (met Repelsteeltje als uitschieter: GC6WCQW) en de Apenfamile-caches (start: GC6N29W). Ook hebben zij 2 hele leuke puzzel multi’s (Apenstreken in het bos: GC751W0 & Rondje door ‘T Stroinksbos: GC72FCJ) dus dit belooft ook weer wat. 1 blik op de kaart en daar verschijnt Appie. Geweldig leuk gedaan natuurlijk. Een mooie aanwinst in de Geo-arts. Duidelijk veel tijd en moeite in gestoken.
Dan het belangrijkste voor iedere cacher natuurlijk; lekker op pad gaan. Met 2 bevriende cachers stappen we om 12:30 op het parkeer coördinaat op de fiets. Gewapend met een pen, want meer tools hoef je hier niet voor mee te slepen, en veel eten en drinken fietsen we de caches langs. Er is duidelijk aandacht aan de caches geschonken qua uiterlijk maar ook nagedacht over hoe deze trail functioneel is door niet al te lastige verstopmethodes te gebruiken en genoeg logpapier toe te voegen.
Via leuke, redelijk rustige, landweggetjes fietsen we tussen weilanden, slootjes en aan het einde ook door een erg mooi stukje bos. Onderweg hebben we erg veel lol en plezier en stoppen op mooie plekjes om even wat te eten en drinken. Nadat we de 63e hebben gelogd wordt de bonus uitgerekend. De benodigde gegevens hiervoor zijn keurig te vinden in de caches onderweg.
Wil jij ook op zoek naar Appie de aap?
Precies 5 uur nadat we onze namen in cache nummer 1 hadden gezet komen we aan bij een zeer mooie en leuke bonus cache. Appie lacht ons van grote hoogte toe en ook wij hebben een grote glimlach op ons gezicht want het ziet er prachtig uit.
Wij zouden iedereen aan willen raden deze trail per fiets te doen en hier een dag voor uit te trekken. Wil je niet teveel haasten en gewoon heerlijk genieten met rustmomentjes onderweg mag je er zeker wel een uur of 4 a 5 voor uit trekken. Kortom, met Appie op de kaart is Geocaching een Geo-art rijker die gaat om waar, naar onze mening, Geocachen om draait…namelijk buiten zijn en genieten. Meer informatie over de Appie reeks kan je in de listing terugvinden (Appie-01: GC7DAV9).
Blog geschreven door TimenPatricia & TeamHagelslag
wij zijn inmiddels echte geo-art fans. deze staat bij ons inmiddels ook te “smilen”.
heerlijk snel en gezellig gepuzzeld en de ronde voor de helft wandelend gedaan en de tweede helft een week later met de fiets.
Voordeel je leert het gebied kennen en ziet daardoor gelijk meer van de natuur en de omgeving.
Wij gaan zeker nog eens terug voor de sprookjes en de andere apen.
De caches staan in een database in GSAK. Nu wachten tot we weer met de caravan een weekend op pad kunnen om deze aap op de kaart te zoeken en vinden.(ook de andere caches staan in de database hoor)
En nu is hij helaas weg. Sterkte met alles Tim en Patricia!