Geopoly: Monopoly naar Geocachingnormen

Geopoly, oftewel, hoe krijg je 25 teams verspreid over heel Nederland zover om samen te werken aan een cacheserie met een centraal thema?

Het begon allemaal met een oproepje op Facebook in de groep Geocaching voor Iedereen. “Wie wil er meedoen met het plaatsen van Geocaches op de plekken die we allemaal kennen van het spelbord van Monopoly?” Het leverde een stortvloed aan reacties op, niet alleen van potentiële cacheleggers, maar ook van veel mensen die erg enthousiast waren over het idee. Vervolgens werd het stil, want de initiatiefnemer, Jacco (Springkikkers) kon geen tijd vrijmaken om het initiatief een vervolg te geven.

Toch een vervolg

Daarop besloot Marco (Merrlin) dat het project te leuk was om niet voort te zetten. Het bleek het begin van een project dat vergelijkbaar was met het spelen van Monopoly, het is leuk, maar meestal komt er geen eind aan. Gelukkig kwam er hulp van Crista (Viervoeter),  en Moniek (Chica’s team) samen lukte het om voor een succesvol vervolg te zorgen.

Deelnemers kwamen en gingen weer, want een themacache maken op een vooraf vaststaande locatie bleek toch een pittige opgave voor een aantal mensen. Het lijkt ook simpel, maar in praktijk bleken er wel de nodige haken en ogen aan het verhaal. Stel je het Monopolybord maar eens  voor, Kalverstraat, Coolsingel, Lange Poten, A-Kerkhof, straten die allemaal midden in de stad liggen en waar duizenden mensen dagelijks langs lopen. Daar kun je nooit een cache plaatsen! JAWEL! De deelnemende teams bleken uiterst creatief in het omzeilen van mensen massa’s en al bestaande caches. Daardoor is het gelukt om alle plekken van het bord te voorzien van een cache.

Hasbro, yes or no?

Maar dat was eigenlijk nog maar een van de problemen. Een ander bezwaar was de aankleding van de cache. Je zou denken dat Hasbro, tegenwoordig de eigenaar van het spel minstens net zo enthousiast zou zijn als wij. Toestemming vragen om wat plaatjes te gebruiken leek dus een formaliteit. Na tig mailtjes en telefoontjes richting de Nederlandse vestiging en maandenlang proberen, zonder enig succes of antwoord, werden de stoute schoenen aangetrokken. Omdat uit Nederland geen ja maar ook geen nee kwam, werd alles en iedereen binnen de Amerikaanse tak van de firma benaderd. Dat bleek meer succes te hebben, want toen de emailtjes bij mensen met meer titels dan voornamen binnen kwamen, lukte het eindelijk om in contact te komen met iemand die wel een standpunt in durfde te nemen. Helaas was dat standpunt heel Amerikaans, ‘we kunnen niets aan u verdienen, dus zeggen wij nee.’

Geen plaatjes?

Goede raad was duur, want hoe kun je nu Geopoly op de kaart zetten wanneer die kaart ineens leeg is? Gelukkig bleek Elisa (Yuné) een tekenaar te kennen die ook nog eens geocacher was. Martijn (Tailchaser77) bleek onze redding, zoals wij tijdens het project wel vaker redders hadden op het moment dat alles mis leek te gaan. Hij tekende in no-time nieuwe plaatjes, veel mooier dan de originele zelfs. Want meneer Monopoly werd nu meneer Geopoly, voorzien van een GPS!

Maandenlang een cache in de bijkeuken

Daarmee waren we er nog niet, want waar de een al maandenlang een cache in de bijkeuken had staan, was het een ander nog niet eens gelukt toestemming te krijgen om een cache te mogen plaatsen. Kortom, ondanks alle goede bedoelingen bleek het een hele opgave om alle caches op hetzelfde moment af te krijgen en te laten publiceren. Maar ook dat is gelukt!

Hierbij moet wel gezegd worden dat we enorm veel dank verschuldigd zijn van reviewer Diogeones. Niet alleen hielp hij waar mogelijk, in de laatste fase zette hij zich enorm in om ook de laatste vakjes van het bord gevuld te krijgen en die caches alsnog op tijd te reviewen.

Geopoly komt er aan!

Daardoor kunnen we nu zeggen, het is allemaal gelukt, alle cache listings zijn goedgekeurd, alle caches zijn geplaatst, hieronder kan je een lijst terugvinden van alle Geopoly caches in Nederland.

A. Kerkhof – Groningen GC7E1DR traditional
Barteljoristraat – Haarlem GC7CY57 multi
Biltstraat – Utrecht GC725DX multi
Blaak – Rotterdam GC7J7CN wherigo
Brink – Ons Dorp GC7F14B traditional
Coolsingel – Rotterdam GC7J7CM wherigo
Dorpsstraat – Ons Dorp GC79BVD traditional
Groote Markt – Groningen GC7ECH6 multi
Heerestraat – Groningen GC7E0YM traditional
Hofplein – Rotterdam GC7J7CP wherigo
Houtstraat – Haarlem GC7CHP3 letterbox
Kalverstraat – Amsterdam GC7D97A multi
Ketelstraat – Arnhem GC7FTCR traditional
Lange Poten – Den Haag GC7H19H mystery
Leidsestraat – Amsterdam GC7DDC9 multi
Neude – Utrecht GC7CJNJ mystery
Plein – Den Haag GC7H2GV mystery
Spui – Den Haag GC7H19E mystery
Steenstraat – Arnhem GC7FTBZ traditional
Velperplein – Arnhem GC7FT76 traditional
Vreeburg – Utrecht GC7CKTY wherigo
Zijlweg – Haarlem GC7CHMR traditional
Start GC7FZR6 letterbox
Algemeen Fonds GC7CG6M traditional
Elektriciteitsbedrijf GC7A791 mystery
Waterleidingsbedrijf GC7FZRM mystery
Extra Belasting GC7CM6V multi
Inkomstenbelasting GC7GZCY traditional
Kans GC7C9ZG mystery
Naar de gevangenis GC7FX2D multi
Station Noord GC6KPMN traditional
Station Oost GC6P6ED traditional
Station Zuid GC7CT8K multi
Station West GC792M2  traditional
Vrij Parkeren GC7FEXN traditional
Bonus GC7CW8Z mystery

Geopoly speelbord

Event

Het leuke was dat de teams elkaar uiteindelijk zo goed wisten te vinden, dat er nu ook een Geopoly event komt. Want het aanbieden van een  unieke serie Geocaches, zoals in Nederland en ver daar buiten nog niet bestond is natuurlijk best bijzonder. Een serie waar meer dan een jaar aan gewerkt is.

Wil je alles weten over deze bijzondere serie, de cacheleggers ontmoeten, Fanfoto’s maken, Geopoly goodies ruilen, TB’s ruilen of discoveren en natuurlijk het GEOPOLY spel spelen, dan ben je op 18 maart van 11 tot 15 van harte welkom op ons event in Utrecht.

Deze serie is gerealiseerd door meerdere teams: Casper.nlchica’s teamDe BosmannetjeseikenhofjesFireFarmerGeoknarfheegbertsjoanne76JosvstaalduinenleipeooievaarMaryRussellHolmesmerrlinRhaegalschut&coTeam BinckyThobias010TimenPatriciaTwentseMugVanderMmeerViervoeterYunézooropa5Zugführer0lifant en @wilbertoord.

Grafisch specialist tailchaser77 is aan het GEOPOLY-team toegevoegd voor het creëren van alle afbeeldingen.

6 gedachten over “Geopoly: Monopoly naar Geocachingnormen”

 1. Een weekend (29-9 t/m 2-10-2018)fietsen en caches langs de route Emmen, Bourtange, Blauwestad naar Groningen.
  Bij het zoeken en downloaden van caches ontdekten we deze Geopoly in Groningen.
  Met veel plezier deze in de stad Groningen opgelost, door de regen hadden we een hint nodig om tot de oplossing te komen. Ons mailtje werd snel beantwoord, zodat we de volgende dag voor we richting huis(Zutphen) gingen de cache konden gaan loggen.
  We gaan er nu voor om het hele spel te spelen.
  Heel erg bedankt voor alle moeite van jullie om dit spel te maken.

  Beantwoorden
 2. Via de zoekopdracht Garmin Chirp kom ik op Geocachen.nl Nooit eerder van deze site gehoord. En nu vind ik dus Geopoly. Als ik het goed begrijp is dit spel nog steeds te spelen. Hoe mooi is het om fietsvakanties hier aan te koppelen. Mijn dochters vinden en Geocaching en fietsvakanties leuk. En dit op deze manier combineren, ik ben enthousiast.

  Beantwoorden
  • Klinkt heel erg fijn: fietsvakanties met Geocaching.
   Organiseer jij toevallig fietsvakanties of doe je zelf vaak fietsvakanaties?

   Beantwoorden
 3. Wat een prachtig initiatief van jullie. Ik ga proberen om deze monopoly toer af te maken.en hoop dat dit een aanzet is om hier in Belgenland ook iets dergelijks te maken.

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.