Windmolen geoart – Een winderige toer

De geoart “Een winderige toer” is gemaakt door Ronald (Tom_Poes) en Irene (TeamIRB). Twee jaar geleden hebben we elkaar leren kennen via internet, doordat Irene vermeldde dat ze aan Geocaching deed. Na vele berichtjes over en weer werd er afgesproken in Hellevoetsluis. Het enige wat Ronald kreeg was de coördinaten van een cache in de haven aldaar. Gelukkig heeft hij Irene ontmoet op de aangegeven plek en de cache gevonden. Het was de start van vele geocache avonturen in Nederland en in België samen. We hebben zo onze inspiratie opgedaan om onze eigen toer te maken.

COenCO

We trekken er graag op uit in de natuur en gaan het liefst te voet mooie plekken ontdekken. Zelf houden we van gevarieerde Geocaching trails waarin we traditionele caches vinden en waar we ook nog wat kunnen puzzelen onderweg. Ronald had al wat ervaring opgedaan met het leggen van caches in Dirksland (onder andere de serie Bouwen in de polder – start: GC7DD8N). Zo kreeg hij het gebied op het oog, waar we de winderige toer gelegd hebben.

Van gebied tot een Windmolen Geoart

Het begon ermee dat we uitzochten hoe je nu een geo-art op de geocaching kaart voor elkaar krijgt. Langs de dijk tussen Middelharnis en Stad aan ’t Haringvliet ligt een windmolenpark , dus het thema was al snel duidelijk, een windmolen. Daarna ging het snel en zijn we er een dagje op uit getrokken om geschikte plekjes voor de caches te gaan zoeken. Leuk om ook eens met een andere blik de omgeving te bekijken. Gek genoeg vonden we het minder vermoeiend als een hele dag wandelen en zelf caches te zoeken. We troffen het met het weer die dag! We hadden afwisselend (hagel)buien, zon en regenbogen, waardoor het erg mooi licht was om foto’s te maken.

Het gebied waar je doorheen gaat bestaat uit meerdere polders en is volop in ontwikkeling, met name vanwege het uitbreiden van het aandeel duurzame energie. Naast mogelijke vervanging van het huidige windpark wordt onderzocht of er meer ruimte is voor additionele windmolens en een zonneweide (niet om bruin te worden maar voor zonnepanelen). Tijdens de toer door de polders zal dan ook opvallen dat er overal hard gewerkt wordt aan nieuwe ontwikkelingen in deze polder. Werkzaamheden worden uitgevoerd voor het kierbesluit, nieuwe natuur en recreatie.

Een winderige toer - schapen

De puzzels

Een winderige toer - sporen

Het maken van de puzzels was een heel proces, wat werd begonnen met het bewerken van de foto’s en het aanmaken van de legpuzzels op de puzzelsite. Maar om nu 45 legpuzzels met Jigidi te maken, was teveel van het goede. De geocaching toolbox werd geraadpleegd voor de codes die we zelf ook leuk vinden om op te lossen. Daarna kwamen we goed op stoom en werden de mysteries meer en meer aan het thema (duurzame) energie gekoppeld. Verder gaan we niets over de puzzels verklappen en zullen geocachers zelf aan de slag mogen gaan. Uiteraard zijn we altijd bereid om te helpen als mensen er niet uitkomen.

Ondertussen had Ronald al verschillende cachebehuizingen verzameld en was hij al druk bezig om de caches in elkaar te zetten. Irene was begonnen met het aanmaken van de cachepagina’s, wat een behoorlijke klus bleek te zijn. Telkens opnieuw de listings doornemen en veranderingen invoeren, tot we er tevreden over waren.
Daarbij kwam ook nog eens dat het eerste deel van onze ronde (caches 1 t/m 11) tussen al bestaande caches moest komen. Via een saturatiecheck (simpel aan te vragen bij een reviewer) en verschillende bezoekjes om nog eens de plekjes te bekijken is het dan toch gelukt om de toer door dit stukje bos te laten lopen.

De windmolen begint te draaien

In de kerstvakantie zijn we een paar dagen aan het klussen geweest en hebben we de caches buiten hun plekje gegeven. Daarna op de plekken waar we twijfelden een controle en konden we de toer in het weekend van 13 januari indienen voor review. Wat we niet verwacht hadden is dat alle caches de dag erna in 1 keer gepubliceerd werden. We hadden nog wel wat opmerkingen van de reviewer verwacht, maar alles bleek in orde te zijn. Toen begon de podiumjacht en was nog de meest spannende tijd, is alles blijven liggen? Kloppen alle puzzels? Wat voor logjes gaan we krijgen? Met de hulp van medecachers hebben we enkele puzzels kunnen aanpassen. Niets is meteen 100% perfect, maar dankzij enkele aanpassingen loopt alles nu goed.

Windmolen Geoart - Een winderige toer

Tover eens een windmolen op je Geocaching kaart

Wil je zelf deze Winderige Toer lopen, dan zal je moeten afreizen naar het eiland Goeree-Overflakkee. Door de Pallandtpolder en langs het Haringvliet kan er een wandeling gemaakt worden van meer dan 15 kilometer waarbij 45 caches te vinden zijn (start: GC7GA8C). Deze 45 mysteriecaches moeten van te voren gepuzzeld worden om de werkelijke coördinaten te bemachtigen. Onderweg kun je de coördinaten vinden voor de 3 extra caches waarbij je aan de slag moet met een veldpuzzel. Hiervoor is het raadzaam om de caches in de aangegeven volgorde te lopen.

We wensen iedereen een plezierige toer!

Blog geschreven door COenCO

2 gedachten over “Windmolen geoart – Een winderige toer”

  1. absoluut een leuke geo art, erg leuk puzzels die wij deze keer, op een leesfout na, helemaal zelf hebben kunnen oplossen. inmiddels ook al een gedeelte gevonden maar dat moesten wij natuurlijk doen op een zeer winderige en koude dag. dus straks wederom onderweg voor de volgende reeks. Maar dat is zeker geen straf.

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.