Gebarentaal

Wat is gebarentaal

Gebarentaal is een visuele taal die gebruikt wordt door veelal dove mensen. Het is een visuele taal waarbij gebaren van de handen (en vaak ook de ogen) gebruikt worden om je verstaanbaar te maken.

Hoe werkt gebarentaal

Door middel van de handen kan je jou via gebarentaal visueel duidelijk maken wat je wil zeggen. Gebarentaal is niet internationaal vastgelegd, waardoor ieder land zijn eigen gebarentaal alfabet heeft.

Gebarentaal alfabet

Net zoals bij gesproken talen zijn er verschillen in het gebarentaal alfabet. Zo zijn er ook verschillen tussen de gebarentaal in Nederland en de gebarentaal in Vlaanderen. Gebarentaal is dus niet internationaal vastgelegd.

Om gebarentaal letters te kunnen bepalen in gebarentaal, wordt er gebruik gemaakt van het zogenaamde handalfbet. Het handalfabet, dat ook soms het vingeralfabet genoemd wordt, zijn 26 gebaren met 1 hand die de 26 letters van het alfabet voorstellen.

Handalfabet Vlaanderen

In Vlaanderen word onderstaand handalfabet gebruikt om gebarentaal letters voor te stellen.

Vlaamse Handgebarentaal alfabet

Handalfabet Nederland

Hieronder zie je het handalfabet uit Nederland, merk op dat er enkele kleine verschillen zijn in vergelijking met het Vlaamse handalfabet.

handalfabet Nederland

Gebarentaal cijfers

Ook om cijfers voor te stellen in gebarentaal kan je gebruik maken van je hand. Om je gebarentaal cijfers te kunnen vertalen kan je onderstaande combinaties gebruiken.

Gebarentaal - 0Gebarentaal - 1Gebarentaal - 2Gebarentaal - 3Gebarentaal - 4
01234
Gebarentaal - 5Gebarentaal - 6Gebarentaal - 7Gebarentaal - 8Gebarentaal - 9
56789