Telefoonalfabet

Een telefoonalafabet dient net zoals bij het NAVO spellingsalfabet om boodschappen met behulp van spraak foutloos te kunnen spellen naar een ontvanger. Er zijn verschillende telefoonalfabetten ontstaan in het verleden voor verschillende talen en landen: denk hierbij aan de 2 Nederlandse telefoonalfabetten voor Nederland en Vlaanderen. Opvallend trouwens is dat er voor het telefoonalafabet van Nederland een apart lid voor IJ is.

Daarnaast is er ook een internationaal telefoonalfabet dat ontstaan is voor mensen die een verschillende taal spreken. Echter het Navo spelalfabet is populairder dan dit internationaal telefoonalfabet en wordt ook meer gebruikt zoals bijvoorbeeld in de burgerluchtvaart.

Letters van het Telefoonalfabet

In onderstaande tabel kan je het Internationale telefoonalfabet, het Nederlands telefoonalfabet en het Vlaams telefoonalfabet terugvinden. In het Internationaal telefoonalfabet wordt voornamelijk gebruik gemaakt van steden. Bij het Vlaams telefoonalfabet wordt meer gebruik gemaakt van veelgebruikte voornamen. In Nederland worden andere namen gebruikt: ontdek hier het Telefoonalfabet voor Vlaanderen.

LetterInternationaalNederland
AAmsterdamAnna / Anton
BBaltimoreBernard
CCasablancaCornelis
DDanemarkDirk
EEdisonEduard
FFloridaFerdinand
GGallipoliGerard
HHavannaHendrik
IItaliaIsaak / Izaak
JJérusalemJan / Johannes
KKilogrammeKarel
LLiverpoolLodewijk
MMadagaskarMaria / Marie
NNew YorkNico
OOsloOtto
PParisPieter
QQuébecQuotiënt / Quirinus
RRomaRudolf
SSantiagoSimon
TTripoliTeunis / Theodoor / Tinus
UUppsalaUtrecht
VValenciaVictor
WWashingtonWillem
XXantippeXantippe
IJIJsbrand
YYokohamaYpsilon
ZZürichZaandam / Zacharias