Geheime codes met sleutelwoord

Er bestaan heel wat geheime codes, de ene al wat moeilijker te kraken dan de andere natuurlijk. Voor verschillende geheime codes heb je een sleutelwoord nodig, deze geheime codes kan je hieronder terugvinden.

🔑 Vigenèrecijfer

Een van de meest gekende geheime codes is het Vigenère cipher: om dit geheimschrift te kunnen oplossen heb je niet alleen een sleutelwoord nodig, je zal ook gebruik moeten maken van de tabula recta zoals je in de afbeelding hieronder kan zien.

Ontdek snel hoe je aan de slag kan met het Vigenère cijfer

🔑 Polybiusvierkant

Een ander geheimschrift waarbij je een sleutelwoord nodig hebt is het Polybiusvierkant. Bij dit geheimschrift worden de letters van het alfabet in een matrix van 5 op 5 geplaatst en vervangen door getallen zoals je in de matrix hieronder kan zien. De getallen worden bepaald door de rij en kolom waarin de letters van het alfabet staan in het Polybiusvierkant.

Ontdek alles over het Polybiusvierkant en hoe je een sleutelwoord gebruikt bij het Polybiusvierkant.

12345
1ABCDE
2FGHI/JK
3LMNOP
4QRSTU
5VWXYZ

🔑 Bifid cijfer

Een code die nog een stapje verder gaat dan het polybiusvierkant, is het bifid cijfer. Sterker nog: deze geheime code maakt gebruik van het Polybiusvierkant mét sleutelwoord, maar geeft er nog een extra moeilijkheid aan door de cijfers terug om te zetten naar letters! Enkele extra stappen dus om de code te kunnen kraken.

Ontcijfer jouw geheime code via het Bifid cipher

🔑 Transposition cipher

Een geheime code waarbij het sleutelwoord opnieuw een belangrijke rol speelt is het transpositiecijfer. Bij deze code wordt de volgorde van de letters aangepast om geheime boodschappen te maken. Het transposition cipher werkt via een geordend systeem op basis van het sleutelwoord om de volgorde van de letters te bepalen en zo een geheime code te maken. Zo worden de letters van het sleutelwoord in alfabetische volgorde geplaatst en de overeenkomende letters van de boodschap vormen op deze manier een geheime code. Een voorbeeldje kan je hieronder vinden.

Lees en ontdek alles over het transposition cipher

CACHE
21354
———————————————
GEHEI
MBERI
CHT