Dit was 2023: het Geocaching jaar in review

Is Geocaching nog populair?

Hiervoor kijken we graag naar enkele statistieken (bron: project-gc), let wel op: deze zijn nog niet helemaal volledig maar ze geven ons wel al een duidelijk beeld van de trends. Daaruit blijkt dat er merkelijk minder mensen een cache hebben gevonden: in België 9% minder en in Nederland 12% minder.

Het is ook interessant om de aantallen van de voorbije jaren even naast elkaar te leggen. Zo zien we dat het aantal geocachers in België op het laagste aantal zit van de voorbije 6 jaren. In Nederland lijkt het of er toch een pak meer geocachers bijgekomen zijn na de corona-jaren, ook al zijn er toch een flink stuk minder in 2023 ivm. 2022.

BelgiëNederland
201836.50361.485
201935.51268.108
202052.02292.569
202145.943106.316
202236.15481.961
2023*32.838*72.391*
Actieve cachers per jaar in België en Nederland (* nog niet volledig)

Hebben we meer geocaches verstopt?

2022 was het Jaar van de Hider voor Geocaching.com en daar werd in 2023 nog wat verder op ingespeeld met de Maker Magic events en een souvenir voor iedere geocacher die er eentje heeft verstopt. 41,1% van de deelnemers aan de eindejaarspoll heeft daadwerkelijk ook een geocache verstopt in 2023.

Zouden er dan meer geocaches gepubliceerd zijn in 2023 ivm. 2022? Het antwoord hierop is NEEN. Volgens de statistiekenwebsite Project-GC waren er in België 28% minder nieuwe geocaches, in Nederland zijn er net iets minder nieuwe geocaches gepubliceerd het afgelopen jaar ivm. 2022 (-1%). Let op: deze data voor 2023 is nog niet volledig (statistieken tem. 27 december).

Wat waren de Geocaching trends van 2023?

Zoals ieder jaar komen er nieuwigheden of zijn er zaken die opvallen en een soort van trend worden en dat was in 2023 natuurlijk niet anders. Ontdek mee de belangrijkste Geocaching trends van het afgelopen jaar.

Laddercaches

Dat geocaches de voorbije jaren in de hoogte verstopt worden, wisten we al via de vele hengelcaches die geplaatst worden. Veel minder voorkomend waren geocaches waarbij je een ladder nodig hebt. Het valt op dat er in 2023 heel wat geocaches verschenen waarbij je een ladder nodig hebt om de cache te pakken te kunnen krijgen. Er verscheen zelfs al een ladder geo-art in het noorden van Nederland.

Het was alvast het meest ingestuurde antwoord dit jaar in onze eindejaarspoll. Verschijnen er de komende maanden en jaar meer van deze laddercaches? Zo’n ladder meezeulen is vaak een gedoe, tenzij deze in een handig formaat zit: denk hierbij aan de telescoopladder. Je hebt verschillende mogelijkheden zoals een telescoopladder van 2,6 meter of als het net iets langer mag heb je ook een telescoopladder van 3,2 meter. Klimmen maar!

Wheel of challenges

Geocaching.com kwam dit jaar met het concept Wheel of Challenges waarbij we verschillende geocaching uitdagingen aan moesten gaan. Denk maar aan het behalen van een geocaching streak van 28 dagen, het vinden van verschillende types geocaches of 100 geocaches in een maand vinden. Wat ons betreft vonden wij dit alvast een leuk initiatief.

Meer Geocaching souvenirs

Het viel verschillende geocachers op dat er meer geocaching souvenirs te verdienen waren in 2023. Daar zal bovenstaande natuurlijk veel mee te maken hebben gehad: je kon via het Wheel of Challenges verschillende geocaching souvenirs verdienen. Ook in 2024 zal je verschillende geocaching souvenirs kunnen verdienen: bekijk hier welke nu al vast liggen.

Verbeteringen aan de Adventure Lab app

Je zou het haast bijna vergeten, maar de Geocaching Adventure Labs (vroegere labcaches) bestaan bijna 5 jaar. Althans de Adventure Lab app is bijna 5 jaar geleden geïntroduceerd. Intussen worden adventure labs vaak gebruikt bij geocaching trails en ontstonden er reeds enkele lab-arts. Het is dan ook tof om te zien dat de app zelf ook steeds verbeterd wordt: zo kan je nu de punten van andere Adventure Labs op de kaart zien terwijl je met een andere Adventure Lab bezig bent, zo sla je alvast geen punten over en hoef je geen ettelijke kilometers om te lopen.

Wat ons betreft mag dit nog een stapje verder gaan: we begrijpen dat er naast de geocaching app een tweede app nodig is voor de Adventure Labs, al geeft bijna 4 op 5 geocachers aan dat deze beter in 1 app geïntegreerd worden (zie resultaten Geocaching Onderzoek 2023). Het lukt alvast de c:geo app en geooh go om dit beter te integreren.

Maker Magic events

Je kond in 2023 niet alleen een souvenire verdienen door het maken van een nieuwe geocache, Geocaching.com kwam dit jaar ook met een initiatief om geocaches te maken: de Maker Magic events. Gedurende enkele weken tussen juni en juli konden geocachers een Maker Magic event organiseren om ‘kwaliteitsvolle’ geocaches te maken en het maken van geocaches te stimuleren. Zo ontstond er alvast een rondje met creatieve geocaches na een MM event in Brasschaat: GCABMJN (eerste cache van deze reeks).

Geocaches in de spotlight

80,8% van de geocachers is in 2023 ongeveer evenveel of zelfs meer gaan geocachen dan in 2022. Tijd om jullie mening over deze geocaches te publiceren.

Leukste Geocaching route van 2023

Alvast bedankt aan alle CO’s die een nieuwe Geocaching route geplaatst hebben in 2022 en deze onderhouden. Eigenlijk is het een onmogelijke keuze, maar dit is de top 10 leukste Geocaching routes van België en Nederland in 2022:

 1. Akkerdjië – Brecht
 2. Het Fruitrondje van Maas en Waal – Maas en Waal
 3. De Roos – Zwolle
 4. Rondje Heide Achter De Steenweg – Lommel
 5. Natuur in het Vledderbos – Stadskanaal
 6. The Curse of the Bugs – Walcheren
 7. De C van Clerksje – Oostende
 8. De Immertse Zodiak Trail (DIZT) – Leopoldsburg
 9. GGE23 3.14 Black Gold – Genk
 10. Thingamajig – Loon op Zand

Leukste geo-art van 2023

Ieder jaar verschijnen er enkele mooie geo-arts op de Geocaching kaart. Heel vaak zijn dat heel mooie figuren, in 2023 verschenen opnieuw enkele mooie exemplaren. Dit vonden jullie de mooiste geo-arts:

1.De Roojse Bej geo-art De Roojse Bej – Venray
2. Akkerdjië – Brecht
3.Rood geo-art Zwolle De Roos – Zwolle
4. Pipistrelli – Kwaadmechelen

Geocaching events

We lazen het in al jullie reacties: er zijn opnieuw heel wat Geocaching events. Deze events werden massaal bijgewoond en dat blijkt ook, want 69% van de geocachers geeft aan dat ze in 2023 een Geocaching event hebben bijgewoond. Geocachers hadden wel het gevoel dat er minder mega-events waren in 2023.

Event naar aanleiding van het ijsje geo-art

Naar wat gingen jullie op zoek?

Nog meer lijstjes: we duiken graag ook even in de statistieken van onze website.

Blog

61 nieuwe artikels werden dit jaar gepubliceerd en daarvoor moeten we uiteraard iedereen bedanken die hieraan heeft meegewerkt! Maar ook jullie willen wij bedanken: jullie brachten meer dan 765.000 bezoekjes aan onze website en bekeken meer dan 1.25.000 pagina’s! Hieronder kan je de top 3 terugvinden van meest gelezen blogs afgelopen jaar.

BelgiëNederland
1.Alfabetten en schriften: meer dan 50 visueel voorgesteldCijfercodes en geheime getallen
2.Geocaching in EuropaGrootste geo-art ter wereld: Dragon’s Treasure
3.Geooh Go11 Google Maps games: speel de leukste geogames
Google Maps games

Steden

De meest gezochte steden om te geocachen in 2023 waren Antwerpen voor België en Amsterdam voor Nederland.

BelgiëNederland
1.AntwerpenAmsterdam
2.GentAlmere
3.LeuvenApeldoorn

Puzzel codes

Deze puzzelcodes werden het meeste bekeken op de geocachen website.

BelgiëNederland
1.MorseBinaire code
2.Navo alfabetRomeinse cijfers
3.GebarentaalHTML kleurcodes

3 Hebbes Kerstwoodies

Dankzij jouw stem kon je 3 Hebbes Kerstwoodies winnen. Als je mee hebt gedaan, kan je hieronder jouw mailadres invullen en zie je meteen of jij gewonnen hebt.

  Hoera, je hebt gewonnen! We nemen binnenkort contact met je op.

  We hebben enkel een e-mailadres gevraagd. Om privacyredenen publiceren we deze niet.

  6 gedachten over “Dit was 2023: het Geocaching jaar in review”

  1. Voor mij is het jammer dat er meer hengel caches en waadpak caches zijn gekomen. Dat neemt voor mij een beetje het plezier weg. Ik kan geen hengel, waadpak en trap gaan meesjouwen op mijn fiets

   Beantwoorden
   • Je kunt ze natuurlijk op je ignore lijst zetten, maar dan moet het wel duidelijk in de listing staan.
    En dat is helaas niet altijd het geval…

    Beantwoorden
  2. We blijven Geo cachen super leuk vinden. Een heerlijke manier om met het gezin op pad te zijn. Te ontdekken, leren en vooral genieten.

   Beantwoorden
  3. Bij ons begon cachen in2018 toen de dochter me vroeg of er echt schatten in onze wereld lagen
   Ik probeerde haar uit te leggen dat dit niet het geval was en zocht bewijs op het web
   Als je schat zoekt op het web komt geocache al snel tevoorschijn natuurlijk
   Mijn dochter zij toen pap gaan we eens kijken of het klopt
   Er zou er 1tje liggen op 500m van ons thuis ( mijn vrouw verklaarde me gek)
   En ja hoor bingo
   De volgende weekends werden gevuld met de dochter om op schatenjacht te gaan
   Mijn vrouw die op dat moment erg op de sukkel was met haar gezondheid kom jammer genoeg niet mee
   En de jongste dochter toen 3 was te klein
   Door de gezondheidsproblemen van mijn vrouw moest er toen na een 50tal gevonden caches een pauze ingelast worden omdat ik de weekends vulde met haar te helpen
   Hierbij kwam corona nog op de proppen dus lagen we 4 jaar stil

   Nu een half jaar geleden intussen zijn alle gezondheidsproblemen na veel ziekehuis en opnames EINDELIJK van de baan is de oudste 8 en is mijn vrouw eens 1 keer mee op pad gegaan
   Ze was meteen verkocht en begreep wat wij toen zo leuk vonden
   Op dit moment hebben we ons een camper aangeschaft en trekken er elk weekend met zijn 4 opuit op te cachen
   In de week werken we nog
   Sinds mijn vrouw en jongste dochter een half jaar geleden aansloten is onze hobby een passie geworden
   In de week plannen we ons volgend weekend zorgvuldig uit
   Om dan op pad te gaan
   We plannen ook om zelf een toer te maken in 2024 later meer hierover
   Tot in het veld vrienjes
   Grz team PHÔENIX

   Beantwoorden

  Plaats een reactie

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.