Geocaching in Amsterdam: voor elk wat wils

Op 4 oktober 1992 stortte een vrachtvliegtuig van El Al neer op twee flats in de Bijlmer. Hoewel al meer dan 25 jaar geleden, zijn de beelden van die gebeurtenis bij iedereen boven de 40 in het geheugen gegrift. Een herdenkingsmonument is opgericht bij “de boom die alles zag” (Virtuele cache, GC7B69Q).

Zo’n drie eeuwen daarvoor werd de Deense hulp Elsje voor de moord op haar werkgeefster terechtgesteld en haar lijk werd als afschrikking opgehangen in het Galgenveld, een plek in Noord vlakbij het huidige filmmuseum Eye. Rembrandt heeft het tafereel vereeuwigd in een tekening (GC79PX6).

Begin jaren 80 werd Nederland opgeschrikt door gifschandalen: Lekkerkerk zal voor ouderen altijd geassocieerd worden met giftige grond, maar de Volgermeerpolder was de giftigste plek van Nederland. Nu, na de sanering, is het een prachtige plek waar je door de hoge ligging mooi zicht hebt op omliggende dorpen en natuurlijk op Amsterdam (GC2XMMJ).

Op 31 januari 1944 werd een Engelse Lancaster bommenwerper, op de terugvlucht van een missie boven Berlijn, neergeschoten door Duitse Jagers. Het stortte neer in het zeer dunbevolkte Westelijk Havengebied maar kwam ongelukkigerwijs terecht op een boerderij. Niet alleen de zeven bemanningsleden kwamen om maar ook de zes bewoners van de boerderij. Bij de crash boorde de Lancaster zich acht meter diep de grond in. De stoffelijke resten van vijf bemanningsleden konden door de impact van de crash en de daaropvolgende brand pas in 2000 worden geborgen (GC61JBN).

Zo maar vier (dramatische) gebeurtenissen waar Geocaching je mee confronteert tijdens een rondje Amsterdam.

Wat te doen vandaag in Amsterdam? Geocaching!

Amsterdam met zijn verschillende stadsdelen verkennen

Het aardige van geocachen in Amsterdam is dat het je brengt op plekken waar je anders nooit zou komen en die laten zien dat Amsterdam zeer divers is. Stadsdelen hebben ieder hun eigen atmosfeer, lijken soms wel aparte, op zichzelf staande plaatsen. Voorbeelden van plaatsen waar je als toerist niet snel komt:

  • Amsterdam Zuid, met het prachtige beeld van de plassende vrouw (GC66HWZ – gearchiveerd), waar de zakelijke Zuid-as en de medische en universitaire wereld elkaar ontmoeten. Ga als het mooi weer eens tijdens de lunch even zitten bij cache Popie Jopie (GC7X0A3) om het dynamische medische personeel te bekijken.
  • Wie in Nieuw West een sportief rondje om de Sloterplas (GC6ZMT2) doet, zal zich verbazen over het soms landelijke karakter van dit dichtbevolkte deel van Amsterdam.
  • Datzelfde geldt voor Amsterdam Noord wat zich voor de komst van de Noord-Zuid lijn al begon te ontwikkelen tot een gewild woongebied waar de rafelrandjes steeds meer een hip karakter krijgen. Aurora Borealis brengt je naar het NDSM-terrein waar kunstenaars en hipsters het gebied een boost gegeven hebben (GC4402F). Loop door een bos (!) in Noord (GC2WWKV of GC5Q8FN) en verbaas je over het dorpse gevoel in Buiksloot (GC5Q8FN).
  • Waar je sowieso nooit zal komen tenzij beroepshalve is het Westelijk Havengebied. Maar wie heeft niet gehoord van de vrijplaats Ruigoord? Er is een mooie aanleiding om daar een kijkje te nemen want er ligt een cache in één van de achtertuinen (GC7A2NX – gearchiveerd). En doe dan meteen de voor echte speurneuzen zeer uitdagende cache Lunchtijd (GC6RF37). Moeilijkheidsgraad 4 en niet voor niets. Zelfs de CO heeft soms moeite hem terug te vinden.
  • Bij Zuidoost denken veel Nederlanders aan de flats in de Bijlmer. Inmiddels is dit stadsdeel enorm veranderd. Een deel van de hoogbouw is verdwenen en het is bruisend en gezellig geworden. Loop een rondje om de Gaasperplas (GC6HX7E) en ga voor een lekker moeilijke cache even langs “Opgaan in de omgeving” (GC4YCF5).
  • Op de terugweg kom je door Oost waar elke buurt een eigen mystery heeft (GC7XV04 en verder) zodat je dit stadsdeel goed leert kennen. Natuurlijk even een loopje over de Dappermarkt en wie van een smakelijk biertje houdt kan terecht bij één van de micro-brouwerijen.
Amsterdamse grachten

Actief in Amsterdam

Wie niet voor de stad komt maar voor de caches kan (ook) in Amsterdam zijn hart op halen. Niet vanwege de aantallen maar vanwege de diversiteit aan activiteiten. Je kunt klimmen langs de A2 (onder andere GC51BET) en dat combineren met klimmen én waden in het nabijgelegen Gijsbrecht van Aemstelpark (GC4REKZ en verder). Natuurlijk ga je varen en pik je één van de oudste caches van Nederland op onder een brug (GC921). Daarnaast kan je hengelen aan de A10 (GC7RKHZ), balanceren in het Vondelpark (GC5T7CJ) of duiken in de Sloterplas (GC6YENJ). En ben je minder avontuurlijk dan bezoek je een minibieb (GC7EWHH) of een brouwerij (GC18BWH) in Oost. Wie vrienden heeft doet Caching with Friends (GC4WVMY). En als je niet genoeg hebt aan de diverse inwoners van Amsterdam dan zoek je een vriendje in Atlanta (GC4D3NM) en scoor je ook nog een D5.

Vondelpark Amsterdam

Wherigo en Earthcache in Amsterdam

Dan heb je in Amsterdam ook nog een diversiteit aan type caches. We passeerden behalve traditionals natuurlijk al multi’s, mysteries en virtuele caches. Daarnaast vind je een hele populaire Wherigo in hartje centrum (Hangman NL Wherigo: Constellations – GC606HZ) met een nabijgelegen Earthcache op de Dam (GC5KWKP). En op het sciencepark in Oost kan je terecht met je brieven (GC6X1AK – gearchiveerd) voor een letterbox cache.

Dam Amsterdam

Multi-geocaches in Amsterdam

Veel (multi)caches fungeren in feite als reisgids door Amsterdam en belichten soms zaken uit de historie die je niet snel in de traditionele gidsen vindt.

De cache “De Pijp in de 20e eeuw” leert je bekende en minder bekende zaken over slavernij, de oorlog, de joodse bevolking van Amsterdam. Je komt te weten dat er een Hindoetempel is in Amsterdam (GC7VNJK). Liefhebbers van architectuur kunnen hun hart ophalen met de Amsterdamse school (GC6TPY3) en wat bijleren over sociale woningbouw (GC6G31D – gearchiveerd). Of ontdek het Red Light District en de Jordaan in Amsterdam via de multi-caches van Biegstra.

Het zijn zo maar wat voorbeelden van de uitgebreide mogelijkheden om aan de hand van caches de stad en haar geschiedenis beter te leren kennen. Het zal je niet lukken om dat in een paar dagen de doen. Wie echt alles wil doen (inclusief duiken en klimmen) mag daar zeker wel een week voor uittrekken. Maar waarom zou je? Plan per stadsdeel een dag en combineer dat met winkelen, bioscoop, museum, eten en drinken. Veel plezier!

Blog geschreven door Klockhuys

2 gedachten over “Geocaching in Amsterdam: voor elk wat wils”

  1. Superleuke blog! Het laat zien dat Amsterdam leuk is voor inwoners en toeristen. Laat je leiden door deze caches in de stad en je komt op verrassende plekken.

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.