Geocaching in Amsterdam: voor elk wat wils

Hoofdstad van Nederland, gekend voor zijn grachten, smalle huisjes en verschillende legendarische musea: Amsterdam. Een bruisende stad die heel wat te bieden heeft én waar je ook verschillende geocaches kan zoeken. Tijd om eens te bekijken wat Amsterdam ons te bieden heeft qua geocaches.

Wat te doen vandaag in Amsterdam? Geocaching natuurlijk!

Toppers in Amsterdam

Als je de geocaching kaart van Amsterdam bekijkt, dan zal je zien dat er best wel veel geocaches te vinden zijn! En dat in zo’n drukke stad. Als je 1 dag in Amsterdam bent en je wil enkele geocaches meepikken, dan raden we aan om de fiets te nemen. Je kan jou vlot verplaatsen en zo kan je ook enkele geocaches meepikken met veel favorietpunten. Wij pikken enkele geocaches met heel wat favorietpunten voor jou uit en vaak zijn deze te vinden op heel toeristische plekjes in Amsterdam:

 • In plain sight Traditionele cache – GC4HCGD: deze cache ligt in De Jordaan en in de straat zijn veel winkels en eetgelegenheden. De naam van de cache is meteen ook de tip: de cache is hidden in plain sight.
 • Amsterdam Love Bridge – GC5ERJA: heel oud brugje over één van de Amsterdamse grachten.
 • Amsterdam #8 Traditionele cache – GC80EBV: een boeiende cache in hartje Amsterdam.
 • Amsterdam’s Chinatown – GC2YKHW: waan je in China, maar dan in hartje Amsterdam. Deze cache kan je reeds sinds 2011 hier terugvinden.
 • Movie Sets, Amsterdam: Fault in Our Stars – GC609JE

Amsterdam Urban

Wist je dat Amsterdam de plek is waar één van (zoniet dé?) oudste en eerste cache van Nederland te vinden is? In het langgerekte Vondelpark kan je Amsterdam Urban 1 (GC198) terugvinden: een cache die reeds verstopt is in januari 2001 door CO Onwaarschijnlijk en deze wordt nog steeds door hem onderhouden. De cachebehuizing is intussen al verschillende keren aangepast en er zijn al ontelbaar veel logboekjes de revue gepasseerd want deze cache is intussen al meer dan 15.000 keer gevonden!

Wie aan Amsterdam denkt, denkt uiteraard ook aan de Amsterdamse grachten. Als je gaat varen op de grachten, kan je een andere cache van CO Onwaarschijnlijk meepikken: Amsterdam Urban 2. Ook deze is één van de oudste caches van Nederland en deze kan je onder een brug vinden en is enkel bereikbaar met een bootje (GC921).

Actief in Amsterdam

Wie niet voor de stad komt maar voor de caches kan (ook) in Amsterdam zijn hart op halen. Niet vanwege de aantallen maar vanwege de diversiteit aan activiteiten. Je kunt klimmen langs de A2 (onder andere GC51BET) en dat combineren met klimmen én waden in het nabijgelegen Gijsbrecht van Aemstelpark (GC4REKZ en verder).

Voor wie goed zijn evenwicht kan houden, die kan balanceren in het Vondelpark (GC5T7CJ) of duiken in de Sloterplas (GC6YENJ). En ben je minder avontuurlijk dan bezoek je een minibieb (GC7EWHH) of een brouwerij (GC18BWH) in Oost. En als je niet genoeg hebt aan de diverse inwoners van Amsterdam dan zoek je een vriendje in Atlanta (GC4D3NM) en scoor je ook nog een D5. Een unieke cache waarbij je moet samenwerken om de eindcoördinaten te pakken te krijgen van de cache.

Wherigo en Earthcache in Amsterdam

Dan heb je in Amsterdam ook nog een diversiteit aan type caches. We passeerden behalve traditionals natuurlijk al multi’s, mysteries en virtuele caches. Daarnaast vind je een hele populaire Wherigo in hartje centrum (Hangman NL Wherigo: Constellations – GC606HZ): ideaal voor wie vertrouwd is met Wherigo caches of voor diegene die eens een Wherigo cache wil zoeken. Er is ook een nabijgelegen Earthcache op de Dam (GC5KWKP) waarbij je het nationaal monument zal mogen onderzoeken.

Earthcache op de Dam

Multi-geocaches in Amsterdam

Veel (multi-)caches fungeren in feite als reisgids door Amsterdam en belichten soms zaken uit de historie die je niet snel in de traditionele gidsen vindt.

De cache De Pijp in de 20e eeuw leert je bekende en minder bekende zaken over slavernij, de oorlog, de joodse bevolking van Amsterdam. Je komt te weten dat er een Hindoetempel is in Amsterdam (GC7VNJK). Liefhebbers van architectuur kunnen hun hart ophalen met de Amsterdamse school (GC6TPY3). Of ontdek het Red Light District en de Jordaan in Amsterdam via de multi-caches van Biegstra.

Amsterdam met zijn verschillende stadsdelen verkennen

Het aardige van geocachen in Amsterdam is dat het je brengt op plekken waar je anders nooit zou komen en die laten zien dat Amsterdam zeer divers is. Stadsdelen hebben ieder hun eigen atmosfeer, lijken soms wel aparte, op zichzelf staande plaatsen. Voorbeelden van plaatsen waar je als toerist niet snel komt:

 • Zo is er Amsterdam Noord wat zich voor de komst van de Noord-Zuid lijn al begon te ontwikkelen tot een gewild woongebied waar de rafelrandjes steeds meer een hip karakter krijgen. . Loop door een bos (!) in Noord (GC2WWKV of GC5Q8FN) en verbaas je over het dorpse gevoel in Buiksloot (GC5Q8FN).
 • Waar je sowieso nooit zal komen tenzij beroepshalve is het Westelijk Havengebied. Maar wie heeft niet gehoord van de vrijplaats Ruigoord? Voor echte speurneuzen is hier de zeer uitdagende cache Lunchtijd (GC6RF37). Moeilijkheidsgraad 4 en niet voor niets. Zelfs de CO heeft soms moeite hem terug te vinden.
 • Bij Zuidoost denken veel Nederlanders aan de flats in de Bijlmer. Inmiddels is dit stadsdeel enorm veranderd. Een deel van de hoogbouw is verdwenen en het is bruisend en gezellig geworden. Loop een rondje om de Gaasperplas (GC6HX7E).
 • Op de terugweg kom je door Oost waar elke buurt een eigen mystery heeft (GC7XV04 en verder) zodat je dit stadsdeel goed leert kennen. Natuurlijk even een loopje over de Dappermarkt en wie van een smakelijk biertje houdt kan terecht bij één van de micro-brouwerijen.

Het zijn zo maar wat voorbeelden van de uitgebreide mogelijkheden om aan de hand van caches de stad en haar geschiedenis beter te leren kennen. Het zal je niet lukken om dat in een paar dagen de doen. Wie echt alles wil doen (inclusief duiken en klimmen) mag daar zeker wel een week voor uittrekken. Maar waarom zou je? Plan per stadsdeel een dag en combineer dat met winkelen, bioscoop, museum, eten en drinken. Veel plezier!

Amsterdamse grachten

2 gedachten over “Geocaching in Amsterdam: voor elk wat wils”

 1. Superleuke blog! Het laat zien dat Amsterdam leuk is voor inwoners en toeristen. Laat je leiden door deze caches in de stad en je komt op verrassende plekken.

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.