Amsterdamse Multicaches: The Red Light District & Jordaan

In 2009 was geocachen nog niet zo bekend. Indertijd werkte ik in Amsterdam en in het kader van een gezellige dag uit heb ik toen voorgesteld een cache te maken voor het hele team waar ik deel van uitmaakte. Geocaching in Amsterdam werd als een goed idee gezien en zo werden de twee caches die ik in Amsterdam heb geboren: één cache in The Red Light District (GC20CWF) en één cache in de Jordaan (GC20DV1).

Een multi geocache bij de ‘hoeren’ in de Rosse buurt

Het maken van de caches was al leuk. Twee keer uitzetten, nalopen en de listings maken. Zo kwam ik terecht in een discussie met de moderators. In de cachebeschrijving gebruikte ik het woord “hoeren”. Vrij normaal in Nederland, maar vanuit Geocaching HQ in Amerika lag daar een ban op, dus dat moest anders. Uiteindelijk werd de beschrijving die was gemaakt goedgekeurd.

Daarna het proeflopen met het team: de grote test voor de caches. Ondanks het slechte weer werd het weer heel gezellig en voor vrijwel iedereen de eerste keer. Zonder smartphones: dat stond nog allemaal in de kinderschoenen. Wel met enkele gehuurde GPS-apparaten. Geëindigd in een leuke eettent in de Jordaan.

Geocaching Amsterdam - Red Light District

De beloning: logs, logs en nog meer logs

Na afloop de caches vergeten, maar toch weer opgepoetst en gereed gemaakt voor algemene publicatie. Dat levert dan logjes van anderen op en dat is een openbaring. Uit alle werelddelen, van vele tientallen landen heb ik reacties gekregen op de cache. Trouwens in allerlei talen! Niet iedereen kan in het Engels of Nederlands reageren, dus regelmatig ben ik heel blij met de Google-translate tool. Sommige cachers zijn hele discussies met me aangegaan hoe leuk ze het vonden. Regelmatig was de toon: zonder deze cache had ik nooit naar de hoerenbuurt gegaan. Eigenlijk best logisch; ik zou ook niet zomaar in Parijs of Berlijn een wandeling in de hoerenbuurt gaan doen. Weer anderen vonden vooral de beschrijvingen van de objecten die je in die wijk kunt vinden leuk. Anderen hebben op deze manier hun kinderen op een enigszins geregelde manier laten kennismaken met dit fenomeen. Ik heb vrijwel alleen maar positieve reacties gehad en een enkele verbaasde.

Veel bewoners van Amsterdam hebben ook gereageerd op de caches en dan vooral de cache in de Jordaan. Zelfs bewoners in de Jordaan zijn/waren niet op de hoogte van de leuke hofjes die zich achter schijnbaar gewone deuren bevinden en waren blij verrast en lieten mij dat weten. Een persoon stuurde mij zelfs twee boekjes op over hofjes in Amsterdam.
Tot op de dag van vandaag krijg ik spontaan reacties op de wandelingen.

Het heeft mij geleerd dat je jarenlang kunt genieten van een aantal goed gemaakte caches. Eén keer uitzetten met een leuke twist levert zoveel plezier op van anderen en dat plezier wordt in logs en privé-e-mails uitgebreid gedeeld. Kortom: maak zelf ook een leuke cache en geniet van de reacties die je krijgt.

Zelf ook op zoek gaan naar de geocaches in De Rosse Buurt en de Jordaan

De geocaches in deze wijken van Amsterdam zijn beiden multicaches waarbij je enkele leuke plaatsen zal bezoeken. Voor iedere plek geef ik wat meer achtergrondinformatie en moet je een vraag oplossen om uiteindelijk de eindcoördinaten te bekomen. Voor beide stadscaches moet je ongeveer een uurtje rekenen om deze te voltooien. Alle vragen vind je in de listings van de Rosse buurt (GC20CWF) en de Jordaan (GC20DV1). Happy Geocaching in Amsterdam!

Blog geschreven door Biegstra

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.