Chirp geocaching

Wat is Chirp Geocaching?

De Chirp is een draadloos baken, een soort van mini-zendertje. Je hebt een Chirpzendertje nodig en een ontvanger. Het Chirpzendertje is voorzien van een batterijtje en zend continu een signaal uit. Dit signaal is instelbaar en kun je voorzien van een korte boodschap en een coördinaat. Deze boodschap en het coördinaat kun je zelf makkelijk programmeren via je eigen (geschikte) GPS-apparaat. Het wordt dan beveiligd met een wachtwoord, zodat alleen de eigenaar van de Chirp de boodschap kan programmeren en wijzigen.

Hoe werkt Chirp?

Je hebt een Chirpzendertje nodig en een ontvanger. De zender is een klein apparaatje dat signalen tot 5 meter ver uitstuurt. Deze signalen kunnen opgevangen worden door een (Garmin) GPS-toestel.

Hoe groot is een Chirp?

De Chirp is een kleine mini-zender die 3,3 bij 2,3 cm meet en slechts 30 gram weegt.

Welke GPS kan een Chirp signaal opvangen?

Elke Garmin handheld die een draadloze technologie heeft (bijvoorbeeld Oregon, Dakota en GPSMAP 62 serie).

Zijn er andere toestellen die een Chirp signaal kunnen opvangen?

Er zijn ook smartphone-apps die geschikt zijn voor Chirp Geocaching: denk hierbij aan de Chirp app voor Android gebruikers en voor Iphone is er bijvoorbeeld de GeoBeacon-app (helaas is deze app niet meer beschikbaar).

Chirp geocaching zender

Chirp geocaches in Nederland en België

Sids 2010 heeft Garmin de Chirp gelanceerd , voor ongeveer 20 euro kan je deze Chirp mini-zender reeds aanschaffen. Bij Geocaching is de Chirp een leuke uitbreiding: als CO kan je deze gebruiken om coördinaten of tips te sturen naar de ontvanger. Doordat dit een nieuwe spelmogelijkheid was ontstond er ook een nieuw Geocaching attribuut om aan te geven dat je voor bepaalde caches een ‘wireless beacon’ nodig hebt. Let op: niet iedere geocache met dit attribuut maakt gebruik van de Chirp er zijn ook andere draadloze systemen.

Wij vonden het wel eens interessant om op zoek te gaan naar enkele leuke geocaches met Chirp in België en Nederland. Er zijn een kleine 100 caches die een Chirp uitdaging hebben.

 Plaats Delict Roosendaal – GC5T6JZ

Deze multicache is geplaatst door de Nederlandse Geocaching vlogger GC Rogier. Het is een lange speurtocht door Roosendaal. De totale afstand zal zo’n 50 kilometer zijn binnen de Roosendaalse grenzen. Op verschillende waypoints zul je sporen vinden van de vlucht- en vuurgevaarlijke boef. Deze sporen kunnen je weer verder leiden naar de volgende schuilplaats van de boef. Uiteindelijk is het doel om de crimineel achter de tralies te krijgen.

Mijn eigen multicache is een cache die in 1 dag te doen is, er zijn verschillende cachers die dat hebben gedaan, maar de meeste mensen trekken er 2 dagen voor uit. De Chirp wordt hier gebruikt bij WP1; daar krijg je de melding via de “politieradio” (je GPS met chirpfunctie dus), met de eerste opdracht! De cachers die geen Chirp-functie op hun GPS hebben biedt ik aan even een mail te sturen, dan krijgen ze van mij de Chirpboodschap cadeau! Deze multicache wordt vanzelfsprekend niet vaak gevonden, maar krijgt wel veel favorieten, gemiddeld zo’n 75%!

 RV 5.29 : Kortrijk – GC53TR3

De cache waarbij je Chirp zal kunnen gebruiken ligt in Kortrijk en is een van de caches die hoort bij de Rondje Vlaanderen reeks. Bij onze cache krijg je dus een startcoördinaat. Daar kom je uit aan een hoek van een garagebox waar een inox container hangt ( niet ideaal want bereik van de Chirp is hierdoor maar een halve meter in plaats van de gebruikelijke 5 meter) met daarin de Chirp. Op de container hangen er enkele hints zodat je weet dat je hier de Chirp functie moet gebruiken. Indien je dit doet krijg je de volgende coördinaat. Indien je geen Chirp hebt, is er ook een alternatief: je zal dan een extra wapoint moeten doen waar je een sudoku moet oplossen om toch aan de volgende coördinaat te geraken. Dat is het begin van deze multi: na een korte wandeling zal je dan enkele iets moeilijkere fieldpuzzels moeten oplossen.

 Beuk multi – GC5P8R4

Deze mysteriecache gelegene in Westervelde kan je eigenlijk ook een multicache noemen. Het is een korte wandeling van 1,5 kilometer waarbij je 3 tussenpunten en de cache zelf zal moeten zoeken. Bij het eerste waypoint zal je de Chirp functionaliteit kunnen gebruiken om de coördinaten van waypoint 2 te ontvangen. Op waypoint 2 is iets verstopt met de coördinaten voor het volgende waypoint. Daar aangekomen zal je nog even moeten puzzelen om de cache zelf te kunnen vinden.

Geocaching Chirp ontvangen

 chirppie – GC2WZQQ

Wanneer je gaat geocachen in Gouda, dan kan je deze Chirp-geocache meepikken. Het is een vrij eenvoudige cache waarbij je naar het opgegeven coördinaat moet gaan om het signaal op te pikken waarna je op zoek kan gaan naar de geocache in Gouda.

5 gedachten over “Chirp geocaching”

  1. In Gouda de vernieuwde chirp Gc7k4ta

    Voor wie iets uitdagends wil beleven.
    Dan bedoel ik terreinwaarde van 4 en moeilijkheid van 2.

    Met een wandelroute van misschien 10 minuten, het kan ook met de auto of fiets in ongeveer 5 minuten.
    Doe een poging en misschien zie je ook 3 tb,s in de omgeving.

    Beantwoorden
  2. Wij hebben een Garmin Etrex 20x. Via het menu en de keuze “Stel in > Geocaches” kan ik in het Geocache menu komen. Echter, er is geen optie om Chirps herkennen aan te zetten. Heeft iemand suggesties?

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.