Eerste geocache(s) van Nederland

Een eerste belangrijke mijlpaal voor Geocaching in Nederland is januari 2001: in die maand verschenen de allereerste geocaches van Nederland. In een eerder stukje hadden we het al eens over de oudste actieve caches van Nederland. Maar wat was nu eigenlijk de eerste geocache van Nederland? Wel, hierop moeten wij het antwoord schuldig blijven want het is een groot mysterie waar al heel wat inkt over gevloeid is en waaruit je eigenlijk niet heel veel wijzer uitraakt (het heeft iets te maken met aanmeldings- en publicatiedata). Laten we de kerk in het midden houden en zeggen dat er 2 caches zijn die het eerst waren in Nederland en beiden gepubliceerd werden in januari 2001:

Beide geocaches zijn tot op de dag van vandaag nog steeds te vinden. Tijd om het eens te hebben over de oudste cache(s) van Nederland. Als je de oudste geocache van Nederland dan ga zoek je dus het beste deze 2 geocaches en dan ben je zeker dat je de oudste gevonden hebt. Wij kregen de huidige beheerders van deze caches te pakken voor wat meer info over deze twee historische geocaches.

First Dutch – GC1C6

René Tuijtel – aka Geoman – en Hans Terlouw – aka Hunter – verstoppen begin 2001 een traditionele en een multi-cache in het midden van het land: First Dutch (GC1C6) en Double Dutch (GC764). Deze laatste cache is nog steeds in beheer van Geoman. Hans Terlouw heeft het geocachen een hele tijd geleden vaarwel gezegd, maar is met het account Hans en Wilma nog wel actief, zij het op een laag pitje.

First Dutch ligt op een unieke plaats in de Soester Duinen. Een aardkundig monument, midden in de grootste zandverstuiving van Utrecht. Zo’n oude cache trekt veel internationale bezoekers, die grote ogen opzetten als ze de enorme zandvlakte zien. Het is hier net de Sahara of het strand zonder zee… Dat zijn veel gehoorde uitroepen in de logjes. Er komen logjes uit de hele wereld, maar vooral uit Europa. Veel Duitsers en Belgen natuurlijk, maar ook Fransen, Scandinaviers, Tsjechen en Polen. Maar zelfs uit Estland en de VS.

In de Soester Duinen kan je First Dutch terug vinden. Deze geocache is trouwens het levende bewijs dat er in al die jaren al heel wat verandert is: als je de originele instructies van deze geocache volgt, dan zal je snel merken dat er al heel wat veranderingen zijn aan het landschap. Intussen kan je de cache vinden aan de hand van spoilerfoto’s, is de behuizing een munitiekist geworden en is deze vastgelegd met een ketting zodat deze niet gestolen kan worden.

Niet alleen het landschap is veranderd, ook het beheer van First Dutch is in de afgelopen jaren verschillende keren gewisseld. Tot 2007 heeft Geoman, samen met Hawkeyes First Dutch nog wel beheerd. De cache is daarna geadopteerd door Martin en Christien van mbts. Omdat zij verhuisden naar Drenthe, werd het onderhoud te ingewikkeld en heeft geovier8 de cache nu geadopteerd. Deze laatste vindt het alvast een hele eer om deze oude cache te mogen beheren en zoveel leuke reactie van over de hele wereld te mogen ontvangen

Wat leuk is aan deze geocache is dat je hier echt een schat kan opgraven: First Dutch is immers een cache die ingegraven zit in het zand. Wie goed zoekt, zal de munitiekist kunnen vinden. Tegenwoordig kan je gebruik maken van de spoilerfoto’s om deze te kunnen localiseren. Maar zelfs met de spoilerfoto’s komt het voor dat mensen op de verkeerde plaats graven of de cache niet kunnen vinden.

Enkele gegevens over First Dutch:

  • GC-code: GC1C6
  • Plaats: Soest
  • Coördinaten: N 52° 09.146 E 005° 17.592
  • Publicatiedatum: januari 2001
  • Formaat: gewoon
  • D/T rating: 2/3
  • Originele CO: Geoman en Hunter
  • Huidige CO: geovier8

First Dutch werd voor de allereerste keer gevonden op 18 februari 2001, bijna een maand na publicatie: vandaag is dat bijna ondenkbaar! Aan de logs te lezen is er intussen heel wat veranderd sindsdien: een GPS moest in die tijd geleend worden, er werd voeding in een cache gedropt (wat we intussen weten dat dit niet aan te raden is) en de cache is begraven. Tegenwoordig mogen caches niet meer begraven worden, maar deze cache valt niet onder de nieuwe regels. Gelukkig maar, want anders kan de cache niet in dit gebied blijven liggen. Er is alleen maar zand…

De cache is intussen bijna 6.000 keer gevonden en krijgt van 47% een favoriet. mbts heeft de cache premium gemaakt, omdat het aantal geocachers enorm is toegenomen in al die jaren. Op deze manier wordt de cache wat meer behoed tegen rippen. Want er zijn gewoon mensen die de oudste cache van Nederland als een trofee mee naar huis willen nemen. En dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Amsterdam Urban 1 – GC198

Deze cache is geplaatst door geocacher Onwaarschijnlijk: wist je dat hij les geeft in vliegtuignavigatie en af en toe vliegt voor een luchtfotograaf? Toen hij te horen had gekregen over doosjes verstoppen (het spel Geocaching) sprong hij zijn fiets op de stad in op zoek naar een geschikte plek. Tevens werd de GPS uit de Cessna gehaald zodat er meteen de coördinaten bepaald konden worden. Het originele plan was om de cache onder een brug te verstoppen, maar uiteindelijk werd het een boomstronk in het Vondelpark.

Dit was niet meteen de beste plek en bij toeval heeft later iemand een nieuw doosjes verstopt op de brug vlakbij de boomstronk. Geocacher Onwaarschijnlijk vond de nieuwe plek zo goed dat hij het zo gelaten heeft en de coördinaten werden aangepast. Soms kom je Onwaarschijnlijk wel eens tegen in het Vondelpark waar hij regelmatig komt. Als hij iemand naar de cache ziet zoeken, durft hij wel eens vragen of je de cache al gevonden hebt 😉

Nu vele jaren later kan Onwaarschijnlijk ook al niet meer bijhouden hoeveel logrolletjes hij intussen al heeft mogen vervangen. De cache raakt – net zoals andere caches – wel eens zoek, maar hij doet zijn best om deze steeds zo snel als mogelijk terug te plaatsen.

Wie op zoek gaat naar Amsterdam Urban 1 zal dus een mooi stukje van Amsterdam ontdekken, namelijk het Vondelpark. Begeef jou naar de Diaconessenbrug en start jouw zoektocht naar dit kleinood en vindt één van de oudste Nederlandse geocaches. In de listing wordt expliciet gemeld om niets in het water te laten vallen: vermoedelijk een uitstekende hint om de cache te kunnen vinden.

Enkele gegevens over Amsterdam Urban 1:

  • GC-code: GC198
  • Plaats: Amsterdam
  • Coördinaten: N 52° 21.339 E 004° 51.704
  • Publicatiedatum: januari 2001
  • Formaat: klein
  • D/T rating: 2/1
  • Originele CO: Onwaarschijnlijk
  • Huidige CO: Onwaarschijnlijk

Deze geocache is de eerste geocache die in Nederland gevonden werd: op 10 februari 2001 door Bert. Grappig ook om lezen is dat deze geocacher nogal oncomfortabel was bij het zoeken: dat is vandaag nog steeds zo, maar Geocaching is intussen wel al wat bekender bij iedereen. Ook in het verleden waren er trouwens problemen met het verdwijnen van geocaches want 2 weken later (24 februari) had deze cache al pootjes gekregen, dat fenomeen is de dag van vandaag helaas nog niet verdwenen.

Blog geschreven met medewerking van geovier8 en onwaarschijnlijk

4 gedachten over “Eerste geocache(s) van Nederland”

  1. Vorig jaar heb ik beide caches op 1 dag gedaan. Mijn zoon had net zijn rijbewijs en moest wat kilometers maken, dus vanaf de regio Eindhoven eerst naar Amsterdam en vervolgens naar Soest.

    Beantwoorden
  2. Dank je voor het leuke artikel.
    Volgens mij is “Kenny in te Dunes” (GC1C2) officieel de eerst gevonden geocache in Nederland. Die heb ik op 3 februari 2001 gevonden, een week voor ik Amsterdam Urban 1 vond.
    Maar Kenny in the Dunes bestaat niet meer, dus als je alleen naar nog bestaande caches kijkt, heb je natuurlijk volledig gelijk.

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.