Geocaching in Zwolle: geo-Art De Roos

Mijn naam is Damian Scholten en mijn Geocache-naam is ENDL1994. Deze naam is opgebouwd uit de voorletters mijn ouders, mijn zusje en mijzelf. Sinds eind september 2021 ben ik zelf lid van Geocaching en twee maanden later ben ik premium-lid geworden. Ik ben gaan Geocachen door mijn moeder (Team Smaionich). We lopen samen het Pieterpad en op de eerste etappe hielp ik haar mee om wat Geocaches te zoeken die op of langs de route verstopt lagen.

Een paar weken later was ik op vakantie in Griekenland en toen besloot ik ook eens een account aan te maken en dat resulteerde uiteindelijk in een nieuwe hobby of zoals mijn vrouw en moeder het noemen, mijn nieuwe verslaving. Die verslaving resulteerde na een tijdje ook in het zelf leggen van caches en na ruim anderhalf jaar heb ik mijn eigen Geo-Art ontworpen en neergelegd.

Van eerste eigen caches tot geo-art De Roos

De eerste cache die ik zelf heb ontworpen en neergelegd is Ladybug (GC9N6NE), dit is een mystery over mijn woonplaats Zwolle. Niet lang daarna speelde ik met het idee voor een Cluedo-serie (eerste geocache van de reeks: GC9T099). Drie mysteries voor de ‘Wie’, ‘Wat’ en ‘Waar’ en dan een BONUS-cache waar alles samen zou komen. Zo gezegd, zo gedaan en uiteindelijk heb ik deze serie geplaatst in april 2022.

Al snel was ik gefascineerd door diverse Geo-Arts, tof! Daar wil ik ook iets mee doen! Maar wat ga ik maken? Hoe gaat ik het maken? Waar ga ik de caches neerleggen? Er zijn immers diverse regels om caches te plaatsen. Nou ja, eerst stap 1, hoe maak ik een Geo-Art en wat voor afbeelding moet het worden? Via een handig stappenplan voor geo-arts kon ik aan de slag en tot zover ging stap 1 voortvarend, maar toen ik aan het tweede gedeelte begon werd het lastiger. Wat voor afbeelding wil ik maken? Een vlinder? Een beer? De Ster van Zwolle? Nee, het wordt een roos! Een roos die dan op moederdag online komt!

Na het ontwerpen van de roos stonden er 65 caches op de kaart, maar toen… Waar ga ik de fysieke punten plaatsen? Ik ben samen met mijn vrouw en moeder op pad gegaan en zo hebben we gewoon diverse punten bekeken en een route uitgestippeld, want dat wist ik wel vooraf. Ik wil een ronde maken, een ronde door Zwolle. Een mix van natuur en een klein stukje industrie. Een mix van bestaande bouw en nieuwbouw.

Uiteindelijk hadden we precies genoeg ruimte in de ronde om alle 65 caches te plaatsen en daarna begon het uitdenken van de caches en de puzzels. De puzzels moesten divers zijn en over rozen gaan, maar het veldwerk wilde ik ook afwisselend en divers houden. We zijn zelf immers geen fan van geocaching routes waarbij alle caches petlings zijn achter een boom.

Zo gezegd zo gedaan: een watercache, een priegelbuis, een magneetcache, diverse verstoptechnieken, visdraad, van alles kwam er aan te pas. Er moest natuurlijk ook een mooie eindcache komen bij nummer 65. Qua voorbereiding is daar veel tijd in gekropen. Gelukkig mocht ik de eindcache bij mijn moeder in de gangpoort plaatsen om zo risico op beschadigingen (of eventueel diefstal) te beperken. Na diverse ochtenden en avonden alles geplaatst te hebben kon ik de caches indienen ter review. Gelukkig werden alle caches in één keer goed gekeurd en reageerde de reviewer ook snel op sommige vragen die ik had, waarvoor dank!

Onderhoud

Tuurlijk zit er veel tijd in de serie en het onderhoud vergt ook enige tijd, maar dat hoort er bij en vinden we ook zeker leuk om te doen. Mijn vrouw houdt van toeren met de scooter en ik hou van geocachen, goede combinatie toch? Als ik op vakantie ben of eens niet kan heb ik mijn moeder bereid gevonden om het één en ander aan onderhoud te doen, dus eigenlijk is alles geregeld om de serie altijd up-to-date te houden. Tot op heden is het onderhoud miniem geweest en waren de mankementen binnen een paar uur na melding verholpen. Zo hoop ik ook iedereen enthousiast te houden voor de ronde!

Er komen relatief weinig vragen binnen over de puzzels en het veldwerk, maar daar waar vragen zijn probeer ik die als ik in de gelegenheid ben gelijk te beantwoorden. Dat resulteert af en toe in leuke reacties van geocachers als ze nog in de buurt zijn tijdens het veldwerk, terug gaan en de cache dan wel vinden. Met opmerkingen probeer ik ook zoveel mogelijk te doen. De titels zijn bijvoorbeeld allemaal veranderd met de nummers vooraan, dus de serie is nu ook makkelijk te doen met een Garmin.

Er komen uiteraard veel logs binnen en dat doet mij ook echt goed! Er komen algemene logs binnen, maar er zijn ook cachers die bij elke individuele cache een ander verhaal schrijven, ik lees ze nagenoeg allemaal! Hoe leuk is het om te lezen dat mensen genieten van de ronde en van de caches! Of dat ze een praatje maken met mijn moeder of stiefvader bij de eindcache! Ik geniet er van!

Zelf op zoek gaan naar De Roos

Wil je zelf op zoek gaan naar deze roos, dan moet je afzakken naar Zwolle. Vergeet natuurlijk niet om eerst alle puzzeltjes op te lossen zodat je op voorhand de route weet (en als je het woord hint ingeeft in de checker krijg je vaak nog wat extra hulp). De route zelf is ongeveer 22 kilometer en kan je zowel wandelen of met de fiets doen. Bij de eerste cache van deze reeks is er parkeergelegenheid waarna je van start kan. Vergeet zeker niet om een magneet mee te brengen en een liter water.

Hopelijk heb ik jullie enthousiast gemakt met mijn verhaal! Wil je meer informatie over de route? Ontdek dan snel meer info in de eerste cache van deze reeks: GCA7J3C. En uiteraard kan je ook Zwolle via Geocaching nog beter leren kennen.

1 gedachte over “Geocaching in Zwolle: geo-Art De Roos”

  1. Ha ha , de Roos was de aanleiding om ’n weekendje Zwolle te boeken, om vervolgens ook te ervaren hoe leuk Zwolle is. Echt een aanrader!!
    DankJeWel [:D] (JoLiBo.nl)

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.