GC40: de oudste cache van België

Heb je jou ooit al afgevraagd wat de oudste nog vindbare cache van België is? Dat is GC40! GC40 is gelegen langs de Rue de Gedinne vlakbij Haut Fays (aan de grens van de provincie Namen en Luxemburg) en ondertussen is deze plek ook een soort van bedevaartsoord geworden voor geocachers. In een voorgaande blog over extreme geocaches ontdekten we ook reeds dat GC40 naast de oudste (actiee) ook de meest gevonden cache is in België en daarnaast ook de cache met de meeste favorietpunten in België.

De cache zelf is een munitiekist die je kan vinden onder een zogenaamde UPS of een ongewone stapel hout. Tijd om het eens te hebben over deze historische cache en ontdek mee waarom deze cache bij veel mensen op het ToDo-lijstje staat.

Hieronder vind je eerst nog enkele gegevens over deze geocache voor de volledigheid:

  • GC-code: GC40
  • Plaats: Haut-Fays, Namen – België
  • Coördinaten: N 50° 00.000 E 005° 00.000
  • Publicatiedatum: 7 juli 2000
  • Formaat: normaal
  • D/T rating: 1/1,5
  • Huidige CO: Grokky
  • Originele CO: Pierre Cao

Degree Confluence Project

GC40 heeft ook heel opvallend ronde coördinaten: N 50° 00.000′ E 005° 00.000′ en dat is uiteraard niet zomaar gekozen: de legger had gehoord van het Degree Confluence Project. Het doel van dit project is om ieder kruispunt van lengte- en breedtegraad met een geheel getal te bezoeken. Foto’s begeleid met verhalen hiervan worden verzameld op de website van het Degree Confluence Project en zo kan aan de hand van foto’s opgevolgd worden hoe deze locaties veranderen over tijd.

Als je de kaart van de Lage Landen zou bekijken, dan kan je zien dat er In België 4 van deze zogenaamde confluence points zijn en in Nederland zijn er zelfs 6 (2 hiervan liggen in het water). Meer over deze confluence points kan je nalezen in het stukje over latitude longitude. N50° E5° ligt nog net in België in de provincie Namen.

De eerste geocache van België?

GC40 is niet de eerste geocache van België, die eer was weggelegd voor GC3F die op 17 juni het levenslicht zag. Helaas is GC3F vrij snel het archief in gegaan. Maar de CO van GC3F is wel dezelfde als de originele CO van GC40: Pierre Cao. We kunnen dus stellen dat GC40 de oudste actieve geocache is van België.

Op 7 juli werd GC40 gepubliceerd en het eerste bezoekje aan deze geocache was er op 16 juli. Deze cache gaat toch al enkele jaren mee en met een goed 14.000 vondsten zijn er waarschijnlijk ook al boeken te maken met de logs van deze cache, deze moeten uiteraard vervangen worden en de cache heeft ook onderhoud nodig. Origineel werd GC40 geplaatst door Pierre Cao en in 2003 nam Speerpunt de taak over om het onderhoud van GC40 op zich te nemen voor de volgende 13 jaren. Momenteel is deze cache geadopteerd door Grokky, die de fakkel overnam in 2016 (lees hier meer over geocaches adopteren).

Doordat deze cache een historische waarde heeft, de oudste nog vindbare geocache van België, krijgt deze natuurlijk heel wat bezoekjes. Daarnaast mocht deze cache ook al meer dan 6.500 favorietpuntjes tellen: geocachers weten dus te appreciëren dat deze cache onderhouden wordt, ondanks er natuurlijk intussen al vele spectaculaire caches zijn bijgekomen de voorbije jaren.

Het clubje van oudste caches

GC40 is de tweede cache die verstopt werd in België (ontdek de oudste actieve caches van België) en werd gepubliceerd op 7 juli 2000. Dat deze cache momenteel nog steeds vindbaar is, is echt historisch. De oudste nog vindbare cache van Europa is, hoewel het volgnummer anders doet vermoeden, is GC43 (Europe’s First). GC43 ligt in Ierland en is een maandje eerder verstopt dan GC40 op 3 juni 2000. Als je de oudste nog vindbare cache ter wereld wil vinden, dan zal je naar Kansas in de VS moeten. Daar ligt namelijk GC30 (Mingo).

Een cache die eigenlijk best wel de moeite is, want er zijn slechts 6 geocaches die geplaatst zijn in het jaar 2000 waarnaar je nog op zoek kan in Europa. Voor de geocachers die hun Jasmer challenge willen behalen is GC40 dus een must-do cache.

3 gedachten over “GC40: de oudste cache van België”

  1. Er staat “Een cache die eigenlijk best wel de moeite is, want er zijn slechts 7 geocaches die geplaatst zijn in het jaar 2000 waarnaar je nog op zoek kan”.

    Dit is natuurlijk niet waar. Er zijn nog 112 actieve caches uit 2000. En ook voor Europa geldt het volgens mij niet. Daarvan zijn nog 6 actieve caches uit 2000 (België-1, Ierland-1, Schotland-1, Denemarken-1, Zweden-1, Finland-1)

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.