Mingo: De oudste actieve geocache ter wereld

Hoogstwaarschijnlijk heb je het verhaal over de allereerste geocache ter wereld al gehoord, indien niet kan je je hier eens inlezen over het ontstaan van Geocaching. Zoals de meesten van jullie wel weten werd de eerste geocache begin mei 2000 geplaatst maar is deze ondertussen gearchiveerd. In mei 2000 werden nog verschillende andere geocaches verstopt, eentje daarvan is de Mingo cache.

Op 11 mei 2000 verstopte The Kansas Stasher deze ondertussen legendarische geocache. Het was toen pas de zevende gepubliceerde geocache en de eerste in Kansas. Op dit moment is Mingo de oudste nog actieve geocache in de wereld. Bijgevolg is het zowat de Heilige Graal geworden voor heel wat geocachers over heel de wereld. Maar je kan er nog een paar interessante caches loggen in de buurt.

Hieronder vind je eerst nog enkele gegevens over Mingo voor de volledigheid:

  • GC-code: GC30
  • Plaats: Summers, Kansas
  • Coördinaten: N 39° 16.677′ W 100° 56.621′
  • Publicatiedatum: 11 mei 2000
  • Formaat: normaal
  • D/T rating: 1/1
  • CO: The Kansas Stasher

World’s Oldest Cache Plaque

Op 1 mei 2020 (ongeveer 20 jaar na het ontstaan van Geocaching) werd er een plaquette vlakbij de Mingo cache geplaatst ter ere van dit stukje Geocaching geschiedenis. Deze werd geplaatst door de Mingo Madness Team en gesponsord door het Geocache Talk Network. Helaas hebben vandalen (vermoedelijk metaaldieven) in mei 2022 de ‘plaque’ van dit herdenkingsmonument gestolen. Geocache Talk Network is van plan de plaque te vervangen. Wanneer dit effectief zal gebeuren is momenteel nog niet bekend.

Je vindt er tevens een virtuele cache (GC88ZW7) die je kan loggen. Alvast een leuk extraatje na het vinden van de oudste actieve geocache.De virtual is ondanks de diefstal van de plaque nog steeds uitvoerbaar en kan dus nog steeds gelogd worden (ook al is het toch niet helemaal hetzelfde zo). Hopelijk komt er vlug een nieuw “plakkaat”.

Nog een andere oude cache ‘in de buurt’

Een half uur rijden van de Mingo ligt er nog een ander oudje van dezelfde CO. Arikaree (GC31) werd eveneens in mei 2000 geplaatst. Voor Jasmer cachers is deze zeker de extra omweg (and trouble) waard! GC31 ligt namelijk echt helemaal in the middle of nowhere. Om tot bij deze te geraken moet je de comfortabele hoofdwegen verlaten en over de zogenaamde dust roads rijden dwars door de open vlaktes in de prairie waar je geen bereik meer hebt. Zorg dus dat je een goeie auto hebt. Hier wil je namelijk echt geen autopech krijgen! Vlakbij de grens met Nebraska vind je dan uiteindelijk deze cache met een fantastische 360° view op … helemaal niets !

Mingo Bound!

De afgelopen zomer hebben wij zelf (Team Lejeune) Mingo kunnen loggen. Als lid van de geocaching band Bugsy Travels & The Ammoboxes waren we door HQ uitgenodigd om samen met Steve Weeks van The Travel Bugs op te treden op hun HQ20 Community Celebration Event in Seattle. Deze viering van 20 jaar Geocachen was door Covid al twee keer uitgesteld en kon nu in de zomer van ’22 eindelijk doorgaan. We hadden Steve en zijn muziek leren kennen toen we in 2019 samen optraden in Manchester op Geocoinfest Europe. Tijdens de voorbereiding van dit gezamenlijke optreden ontstond toen een vriendschap waar we al veel plezier aan beleefd hebben. En nu, drie jaar later, zouden we weer samen het podium opkruipen met onze Geocaching muziek.

Tijdens een van onze vele voorbereidende chatgesprekken in de maanden voor HQ20 ontstond het idee om samen de Mingo cache te gaan loggen, Steve woont (naar Amerikaans normen tenminste) in de buurt… zijnde Colorado Springs ofte maar een goeie drie en een half uur karren naar de Mingo cache.

Plannen werden terstond gesmeed om tijdens onze US roadtrip een extra vlucht te boeken richting Denver en een weekje te gaan logeren bij Steve. Op de planning stonden breweries bezoeken en Colorado beers proeven, live muziek spelen met vrienden, een optreden meepikken in het legendarische Red Rocks én natuurlijk de Mingo-day!

Vanuit Colorado Springs rijd je hiervoor oostwaarts richting Kansas. Al gauw moet je afscheid nemen van het mooie zicht op de Rocky Mountains en begint het landschap leeg te worden. Je moet namelijk eens je Kansas binnenrijdt uren dwars door de prairie rijden waar je een (voor Belgen toch) fenomenaal open zicht voorgeschoteld krijgt. Nu en dan passeer je in de verte gigantische graansilo’s met een paar boerderijen bij om dan weer lange tijd uit te kijken op de grote lege vlaktes en prairie. Voor ons Belgen een hele belevenis maar iets wat Steve’s Amerikaanse vrienden tot onze grote hilariteit totaal niet snapten: “Why would you want to go there ?!? There’s … NOTHING !!!”

Na drie en een half uur rijden door lege, open vlaktes bereikten we eindelijk Colby, het gehucht waar je de highway moet verlaten richting Mingo. Eens we de afslag genomen hadden, hadden we direct al zicht op de gekende omheining waar de Mingo Cache zich bevindt. Opgewonden sprongen we uit de auto, eindelijk was het zover: Mingo Time … Of niet?

Tot onze grote consternatie bleek het deksel van de PVC buis namelijk klemvast te zitten! Ondanks hilarische pogingen van zowel Steve als mezelf kregen we geen millimeter beweging in het deksel! Het zou toch geen waar zijn??? Dit houd je toch echt niet voor mogelijk, zou je denken. Na wat gestresseerd vloeken en lachen gingen we op zoek naar een bruikbare TOTT om ons te verlossen. Gelukkig vonden we in de koffer een mini koevoet waarmee we het deksel voorzichtig los konden wrikken. Zo konden we uiteindelijk toch nog de alleroudste cache ter wereld loggen, oef!

Na het loggen van Mingo en de virtual vlakbij hadden we nog een muzikaal extraatje in gedachten. Zodra het duidelijk werd dat HQ20 dit jaar effectief doorging en we tijdens onze roadtrip Steve gingen bezoeken om samen de Mingo te loggen was hij namelijk aan Mingo Bound beginnen werken. Een muzikale ode aan deze ultieme oldie en de ideale soundtrack bij de roadtrip van toekomstige Mingo loggers! Het plan was om dit gloednieuwe Travel Bugs nummer samen bij de Mingo Cache te spelen. Zo gezegd, zo gedaan! Onder een loden zon en een slordige 45° stelden we ons materiaal op en speelden de live première van Mingo Bound voor Mrs Lejeune en een ietwat verderop geparkeerde trucker die zich in zijn pauze duidelijk zat af te vragen waar die twee gekken daar in godsnaam mee bezig waren …

Tijdens onze roadtrip filmden we onderweg en ter plaatse genoeg beeldmateriaal om een begeleidende videoclip te maken die je een goed idee geeft van deze roadtrip; Misschien geraak je er zelfs door geïnspireerd om zelf ook je Mingo bedevaart te plannen? We wensen je het in alle geval toe want het is een unieke belevenis!

Enjoy!!!

Blog geschreven met hulp van Team Lejeune

2 gedachten over “Mingo: De oudste actieve geocache ter wereld”

  1. Boven Op de hoekpaal achter Mingo zit een spijker die je kan gebruiken om het klemmende deksel van Mingo te openen. Arikaree is het beste te bereiken vanuit Nebraska. Zeker als het geregend heeft. Inderdaad allebei een belevenis!

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.