Geocaching in Zwolle: de hanzestad

Ik ben Walking Spirit; 50 winters jong, woonachtig in Zwolle en ik cache sinds 2007. Ik woon samen met mijn vriend die onder de naam Travel Wolf gaat geocachen. Toen we begonnen met geocachen, woonden we nog in verschillende plaatsen. Vandaar dat we ieder een teamnaam hadden aangemaakt omdat we ook los van elkaar cachen. We wonen in Zwolle en ik cache met een Garmin Oregon 650T.

Zwolle: een boeiende stad

Zwolle is een hanzestad en de provinciehoofdstad van Overijssel. Zwolle onstond in de Middeleeuwen op een zandrug aan het riviertje de AA tussen de IJssel en de Overijselse Vecht. De oudste bewonerssporen dateren uit de jonge steentijd.

Vanaf 1580 vervulde Zwolle de functie van vestigingsstad. Ook nu zijn er nog steeds delen van de oude stadmuur te zien.

Enkele bezienswaardigheden in Zwolle zijn:

 • Geocaching Zwolle - PeperbusDe Peperbus. Dat is de bijnaam van de Onze-Lieve-Vrouwen-Toren, die lijkt op een peperbus. De toren is 75 meter hoog en is vanuit vele punten in Zwolle wel te zien. Je kunt deze toren tot de eerste omgang beklimmen en daarvoor moet je 236 treden nemen.
 • De Sassenpoort. Deze mooie poort stamt uit 1406 en is onderdeel van de stadsmuur van Zwolle. Het is een rechthoekige poort met twee achthoekige torens. Tussen die torens zit een zogenaamd “werp-gat”, van waaruit kokende pek over de vijand werd gegoten. Ook zie je nog enkele kanonsgaten. Voor langere tijd kon het verkeer onder deze mooie poort door rijden. Maar rond 2010 is dit voetgangersgebied geworden omdat het verkeer de poort te veel beschadigde. De Sassenpoort staat in de top 100 van de Nederlandse Unesco monumentenlijst. Tegenwoordig kun je er ook trouwen en je kunt er in slapen.
 • Museum De Fundatie. Een opvallende gebouw met een groot  “ei” bovenop. Het museum heeft een grote collectie beeldende kunst met grote namen als Picasso, van Gogh en Mondriaan. En heeft al verschillende tijdelijke tentoonstellingen gehad van oa: Jeroen Krabbé, Humberto Tan, Ans Markus, het werk van Fiep Westendorp en Jan Cremer.
 • Waanders in de Broeren. Een prachtige boekhandel die gevestigd is in een vroegere kerk. Dit geeft een prachtig interieur met oa het kerkorgel en de mooie glas-in-lood ramen. Naast de vele boeken, verkopen ze ook leuke kado artikelen, schrijfwaren, kookitems, CDs, tuin- en reis items. Er is een brasserie en een tentoonstellingsruimte. En er worden lezingen en concerten gegeven. Absoluut een bezoek waard.
 • Park Het Engelse Werk. Dit mooie park ligt aan de rand van Zwolle bij de uiterwaarden en de IJsselbrug. In de herfst staan de bomen hier in prachtige rode kleuren. In de winter wordt er bij voldoende vorst volop op de uiterwaarden geschaatst. Mooie plek om te wandelen en er ligt oa een nacht cache.

Wat te doen vandaag in Zwolle? Geocaching!

Er is voor ieder wat wils op geocache gebied in Zwolle, maar er zijn wel opvallend veel multicaches . Daar multicaches ook mijn voorkeur genieten, begin ik met enkele leuke multis die je door Zwolle laten gaan.

Swolse Steenties 1 & 2 GC2G18F & GC2G18E Ontdek de Zwolse binnenstad en zijn mooi bewaarde gevels via deze multicaches + bonus!
Smaakstad Zwolle GC1E9ZN Een foto-multicache die je de vele restaurantjes uit Zwolle leert kennen.
Een brug teveel (Zwolse bruggen) GC1C83R Deze multicache brengt je langs de vele bruggen in de Zwolse binnenstad.

Ga je liever de natuur in voor een mooie wandeling, dan vind ik zelf de wandeling langs de IJssel een mooie route: Struinen langs de IJssel (GC7AZ1Q). Een wandeling van 5 kilometer waar je ook een prachtig zicht hebt op de Zwolse Peperbus toren. Toen wij deze liepen, zagen we een torenvalk, putters en bij de vogelhut zelfs een zeearend: echt de moeite!

Geocaching Zwolle - Struinen langs de IJssel

Een multicache die ik jullie zeker niet wil onthouden is Het zwaard van Oreon (GC10K4X): een iets langere route van ongeveer 55 km die je naar verschillende plekken rondom Zwolle brengt. De waypoints vormen het sterrenbeeld Oreon. Leuk detail: toen wij met deze cache bezig waren, voer er halverwege de route een groot schip voorbij met de naam Oreon.

Ook leuk om mee te pikken in Zwolle

In en om Zwolle liggen ook enkele leuke caches die je vlot kan meepikken.

Herman GC4M2Q9 Een PVC mannetje die je net buiten Zwolle kan terugvinden waar een letterbox ligt.
Swolse nachten GC2NHHB Deze multi-nachtcache kan je terugvinden in het mooie park Engelse werk.
Swolse Watermeter Reloaded GC30NBC Neem een liter water mee naar deze grondwatermeter.
Katerveersluis GC116AH Erg moois stukje Zwolle bij een sluis.

Geocaching Zwolle - Katerveersluis Geocaching Zwolle bij nacht

Ook ik plaatste enkele geocaches in Zwolle

Met je hoofd in de wolken GC16HAD Dit is een foto cache door de winkelstraat in het centrum van Zwolle. Ik fotografeer graag en had voor mijzelf al eens de gevels van deze straat gefotografeerd. Toen ik met geocachen begon, had ik eigenlijk dus al onbedoeld een cache klaar liggen. Ik hoefde er alleen maar een paar getallen en een rekensom bij te doen. Ik krijg veel positieve logs bij deze cache.
Erwtje 185. Er was eens… GC1HT90 Dit is een mysterie in 3 stappen over het verhaal van de prinses op de erwt. Aanleiding was      een micro kokertje met logrol die op het jaarlijkse snert Event in Sellingen werd gegeven. Met de bedoeling overal in nederland Erwtjes te “zaaien”. Ik had nummer 185. Vandaar de naam “Erwtje 185”. En als verhaal, vond ik De Prinses op de Erwt erg toepasselijk. En dan een moderne versie die door Mies Bouman was gemaakt. Dit deel van de cache los je thuis op. Het antwoord kun je controleren met de checker. En als deze groen licht geeft, kun je naar die aangegeven locatie toe. Deel 2 van deze cache moet je daar ter plekke de vragen beantwoorden (doe je dit toch thuis, dan gaat het fout…). En zo kom je stapje voor stapje bij de cache uit. En heb je onderweg waarschijnlijk nog een stuk geschiedenis van Zwolle geleerd.
Geocaching Zwolle - IJsselbrug

Swolsche Stamtaofel

Mocht je meer over het cachen in Zwolle willen weten: iedere maand wordt er door geocacher Erik Los een stammtisch georganiseerd: “Swolsche Stamtaofel”.  Een avondje gezellig met medecachers ergens zitten en babbelen over onze favoriete hobby. Meestal is dit op een vaste locatie in het centrum van Zwolle. Af en toe ergens anders, zoals onlangs nog een middagje op een ijsboerderij (GC50CXB). Het is in ieder geval een mooie gelegenheid om andere cachers te leren kennen en om ervaringen en tips uit te wisselen. Het is geen event waarbij nieuwe caches online komen. Maar gewoon een gezellig samenzijn.

Zwolle. In ieder jaargetijde een mooie stad om te gaan geocachen.

Blog geschreven door walking spirit

4 gedachten over “Geocaching in Zwolle: de hanzestad”

 1. Wat maak je een goede reclame voor mijn prachtige geboorte stad. Trots om een Zwolse te zijn en ook trots dat we de meeste caches van Zwolle al hebben gelogd.
  Ik zou zeggen, mensen pak de fiets en portal zelf.

  Country mama

  Beantwoorden
 2. Dag, ik ben freelance journalist van De Gelderlander en ik ben bezig met een artikel over geocachen, voor de Stentor, Tubantia en Gelderlander. Ik zou het heel leuk vinden om contact te krijgen met Walking Spirit, om haar te interviewen (en misschien haar partner ook) over deze tijdsbesteding. Dat zou wel voor 11 juli zeker moeten gebeuren. Weet iemand hoe ik met haar in contact kom? Of lees je dit zelf, Walking Spirit?
  Met vriendelijke groet,
  Mirjam van Zelst

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.