Geocaching Onderzoek 2018 – deel 2

Vorige week in het eerste deel van het Geocaching onderzoek kregen we een beeld van wat een ‘gemiddelde’ geocacher is. Deze week gaan we wat dieper in op enkele stellingen die we jullie hebben voorgelegd. Handige informatie voor wie in de toekomst ooit een cache wil verstoppen!

Is Geocaching nog kwaliteitsvol?

Als we de Geocaching kaart van Vlaanderen en Nederland bekijken, dan merken we dat er veel geocaches zijn. Maar zijn er ook te veel geocaches? Dat was de stelling die we jullie voorgelegd hebben. Hierin is het antwoord overduidelijk: neen er zijn niet te veel geocaches. Bijna 80% ging niet akkoord of zelfs helemaal niet akkoord met deze stelling.

Er kunnen geen geocaches genoeg zijn, maar wat vinden jullie van de kwaliteit van de geocaches. Is deze verminderd in vergelijking met enkele jaren terug, dat was de stelling die we jullie hebben voorgelegd. Een groot deel van de geocachers (51%) stemde hier neutraal. Van de mensen die niet neutraal gestemd hebben, gaat 60 niet of helemaal niet akkoord met deze stelling. Op de vraag of Geocaching betalend zou moeten zijn om meer kwalitatieve caches te hebben, waren jullie vrij overduidelijk: 60% gaat hier niet of helemaal niet akkoord mee. Opvallend, zeker als je weet dat 89% van de deelnemers Geocaching Premium member is.

Als we het hebben over dat Geocaching geheim moet blijven, zijn de meningen iets meer verdeeld. Toch vindt 59%, van de mensen die niet neutraal gestemd hebben, dat dit geheim moet blijven.

FTF, DNF, favorietenpunten: vinden we dat belangrijk?

DNF loggen, we schreven ooit een blog waarom DNF loggen belangrijk is (ondanks de teleurstelling), maar vinden geocachers dit wel belangrijk? 65% van jullie denkt er net zo over. We vroegen ook of je ooit een geocache gelogd hebt die je niet kon vinden: 9,4% heeft dat ooit gedaan. Hier kan uiteraard een goede reden voor zijn: bijvoorbeeld de cache werd vernield gevonden en de eigenaar gaf toestemming om te loggen.

Goudjagers of geocachers die als eerste een nieuwe cache willen loggen: het is altijd leuk meegenomen. Voor 9% van de geocachers is dit zelfs een belangrijk onderdeel van het spel.

Ook favorietenpunten zijn een belangrijke toevoeging voor geocachers: 40% van de geocachers gaat immers eerder op zoek gaan naar geocaches met veel favorietenpunten.

Ja Neutraal Nee
Is DNF loggen belangrijk? 65% 22% 13%
Heb je ooit een cache gelogd die je niet gevonden hebt? 9,4% 91,6%
Het is belangrijk voor mij om als eerste een cache te vinden (FTF) 9% 22% 69%
Ik ga eerder op zoek naar geocaches met veel favorietenpunten 40% 30% 30%

Multi-caches

12% van alle geocaches in Nederland en Vlaanderen zijn multi-caches: Moeten er volgens jullie meer multicaches zijn? 51% gaf hier een neutraal antwoord op, 25% gaat (helemaal) akkoord met deze stelling en 24% gaat (helemaal) niet akkoord. Verdeelde meningen dus.

Ook de volgende stelling is interessant voor als je ooit van plan bent om nog geocaches te verstoppen: verkiezen geocachers nu reeksen of toch multi-caches? De winnaar hiervan zijn geocachereeksen: 46% gaat (helemaal) akkoord met de stelling dat ze een reeks verkiezen boven een multi-cache (30% koos neutraal). Belangrijke info dus als je wilt dat je geocaches veel gevonden worden.

Mysterycaches

Ook mysterycaches kwamen uitvoerig aan bod tijdens het onderzoek: bijna 60% gaat graag op zoek naar deze puzzelcaches. De laatste jaren zien we heel wat Geo-Arts verschijnen op de Geocaching kaart, en dat weten geocachers wel te appreciëren: liefst 81% vinden Geo-Arts leuk. Meestal bestaan deze Geo-arts uit mysterycaches, dus vroegen we ons af of er niet te veel mysterycaches zijn. Ook hier zijn jullie duidelijk: Neen, er zijn niet te veel van deze puzzelcaches.

Een gevoelige stelling die we voorlegden was de volgende: Ik vind het leuk dat oplossingen van mysterycaches gepubliceerd staan op andere websites. 51% gaf aan dat ze dit niet leuk vinden.

Ja Neutraal Nee
Ik zoek graag mysterycaches 59% 32% 19%
Er zijn te veel mysterycaches 16% 36% 48%
Ik vind Geo-Arts leuk 81% 19%
Ik vind het leuk dat oplossingen van mysterycaches gepubliceerd staan op andere websites 16% 33% 51%

Nano-, voortuin- en challenge caches

Als laatste bekijken we ook nog even wat jullie vinden van enkele specifieke type geocaches. Over nanocaches zijn de meningen heel verdeeld: sommige zijn voorstander andere vinden deze minder leuk.

Bij voortuincaches is de mening een pak duidelijker: 53% vind deze niet zo leuk. Dit sluit min of meer aan bij een conclusie uit het eerste deel van het onderzoek: hier kwam naar voor dat geocachers het ontdekken van nieuwe plaatsen het leukste vinden aan Geocaching. Dan is de voortuin van iemand iets minder relevant. Daarnaast zal waarschijnlijk ook meespelen dat veel mensen zich bekeken voelen bij voortuincaches, wat hun wat onwennig maakt.

Challenge caches zijn caches waarbij je eerst een uitdaging moet aangegaan hebben of een doelstelling hebben voltooid. Deze caches worden door 32% van de geocachers al leuk bestempeld!

Ja Neutraal Nee
Nanocaches zijn leuk 31% 36% 33%
Voortuincaches zijn leuk 17% 30% 53%
Challenge caches zijn leuk 32% 44% 24%

 

Heb jij gewonnen?

Wie deelneemt aan het Geocaching onderzoek kan leuke Geocaching prijzen winnen (deelnemen kan nog steeds via deze link). Wil je weten of jij een van de gelukkige winnaars bent van deze week? Geef dan hieronder jouw mailadres op. Heb je niet gewonnen? Volgende week loten we opnieuw enkele geocachers bij de volgende resultaten.

Fout: Contact formulier niet gevonden.

6 gedachten over “Geocaching Onderzoek 2018 – deel 2”

  1. Er staat een foutje in de resultaten. In de tekst over mysteries staat dat 81% geo-arts leuk vinden, maar in de tabel eronder staat de 81 onder Nee.

    Beantwoorden
  2. De vraagl “Heb jij ooit een cache gelogd die je niet hebt gevonden?” heb ik met “ja” beantwoord omdat ik dacht dat het ging over loggen als DNF.
    Oneerlijk gelogd als “found” heb ik nog nooit.

    Beantwoorden
    • Geen probleem: bedankt voor je eerlijkheid.

      Er was echter nog een klein verschil in onze vraag:
      Heb je ooit een cache gelogd als gevonden die je niet kon vinden?
      ==> Misschien heb je dit over het hoofd gezien 😉

      Beantwoorden
  3. N.a.v de vraag over challenges: Er zijn challenges die vrijwel niet te halen zijn voor de (zelfs iets meer dan) gemiddelde cacher. Te denken valt aan 5 keer de wereld rond of drie caches in drie verschillende landen op een dag, e.d. Graag had ik daarom daar een extra vraag over gezien.

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.